«Επιλέξαμε την πιο ανώδυνη λύση» λέει η ΔΕΥΑΔ για τις αυξήσεις

0
1055

Ομοβροντία χθες από τις δημοτικές παρατάξεις για τις επιπλέον επιβαρύνσεις στα τιμολόγια του νερού


 

Ως την πιο ανώδυνη λύση που θα μπορούσε να δοθεί χαρακτήρισε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης, την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΔ που λήφθηκε την Τρίτη, για αυξήσεις στα πάγια των τιμολογίων του νερού, προκείμενου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος μετά την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής της ΔΕΗ.
«Πήραμε απόφαση να επιβάλλουμε στους συνδημότες μας επιπλέον χρέωση 2,16 ευρώ το μήνα στις καταναλώσεις των κοινοτήτων του δήμου και 2,50 ευρώ στις καταναλώσεις της πόλης» είπε ο ίδιος συμπληρώνοντας ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΔ εγκατέλειψε εντελώς την πρόταση για αύξηση στη χρέωση ανά κυβικό γιατί αυτό θα είχε μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους πολίτες. Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι μέχρι πρόσφατα η ΔΕΥΑΔ ήταν εύρωστη, δεν είχε οφειλές σε τρίτους, δεν είχε δάνεια και ήταν μία από τις καλύτερες ΔΕΥΑ στην Ελλάδα, ενώ όλα τα προβλήματα προέκυψαν μετά την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Πρόσθεσε ότι στη μέση τάση ήρθε στη ΔΕΥΑΔ αξία ρεύματος στο λογαριασμό 55.000 ευρώ και η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 172.000 ευρώ. Η ΔΕΥΑΔ μέχρι 31 Οκτωβρίου, πλήρωσε στη ΔΕΗ 1.800.000 και χρωστά άλλο 1.100.000 ευρώ και το έτος δεν έχει τελειώσει, πρόσθεσε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου ο λογαριασμός της ΔΕΗ για τη ΔΕΥΑΔ θα ανέβει στα 3,5 εκατ. ευρώ και κατέληξε: «Η διαφορά που προκύπτει είναι επιπλέον 2,5 εκατ. Ευρώ». Ο κ. Χατζηγιάννης είπε επίσης ότι για να μη κλείσει η δημοτική επιχείρηση και για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους δημότες, επιλέχθηκε η πιο ανώδυνη λύση. Η απόφαση αυτή όπως είπε έχει ισχύ ένα διάστημα και θα έχει άμεση εξάρτηση από το ύψος της επιχορήγησης που θα δώσει το κράτος για να καλυφθεί η οφειλή προς τη ΔΕΗ. Αυτός ουσιαστικά ήταν και ο λόγος της καθυστέρησης για τις αποφάσεις της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΔ, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι η διοίκηση δεν αποδέχθηκε την εισήγηση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΔ για αύξηση 20% στα τιμολόγια διότι δεν ήταν δυνατόν να δεχθεί ότι το αυξημένο κόστος θα μετακυληθεί στους πολίτες που βάλλονται από παντού (οικονομικά). Ο κ Χατζηγιάννης σχολίασε και την πρόταση της αντιπολίτευσης να γίνονται διαγωνισμοί και όχι αναθέσεις των έργων προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα από τις εκπτώσεις λέγοντας ότι τα χρήματα που εξοικονομεί η ΔΕΥΑΔ από τις απευθείας αναθέσεις είναι περισσότερα από τις συνήθεις εκπτώσεις των έργων στους διαγωνισμούς που δεν ξεπερνούν το 10 -15%.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια συμπιέζοντας αυστηρά τα έξοδά της, σε επίπεδο, έργων υλικών, καυσίμων κλπ. Αναφερόμενος στην στήριξη της πολιτείας τόνισε: «To κράτος, παρόλο που στηρίζω αυτή την κυβέρνηση είναι άφαντο» και πρόσθεσε ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Δράμα ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα δώσει 136 εκατ. ευρώ σε όλη την Ελλάδα για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν στις ΔΕΥΑ, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, ωστόσο όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην οικονομική αυτή στήριξη. Γι’ αυτό, όπως είπε στη συνέχεια, υπήρξε η απόφαση της ΔΕΥΑΔ για χρέωση 2 επιπλέον ευρώ το μήνα στα πάγια των καταναλώσεων.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του τεχνικού διευθυντή της ΔΕΥΑΔ κ. Χρήστου Βογιατζή ο οποίος στην ίδια συνέντευξη τύπου, τόνισε ότι στα 11 χρόνια που υπήρξε από τη ΔΕΥΑΔ η ίδια τιμολογιακή πολιτική, η επιχείρηση απορρόφησε όλες τις ενεργειακές αυξήσεις κάνοντας πάρα πολύ μεγάλες επενδύσεις σε θέματα κόστους ενέργειας, μείωσης των διαρροών και εκτέλεσε από το 2011 ένα πρόγραμμα που ξεπερνά τα 42 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος όπως είπε ήταν η μείωση του ενεργειακού κόστους και των ποσοτήτων νερού που σπαταλιόταν και για αυτό έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει πλέον το κόστος της ενέργειας που είναι τεράστιο «Από ένα μέσο κόστος του 1.250.000 ευρώ αυτή τη στιγμή εκτοξεύτηκε στα 3.750.000 ευρώ» τόνισε προσθέτοντας ότι ο κύκλος εργασιών της ΔΕΥΑΔ είναι γύρω στα 5.000.000 ευρώ και αν πρέπει να δοθούν 4.000.000 στη ΔΕΗ δεν θα μείνει τίποτα ούτε για έργα αλλά ούτε καν για τις μισθοδοσίες.

Για την απόφαση αύξησης των πάγιων στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΔ υπήρξαν πάντως και χθες αιχμές από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» Μιχάλης Μλεκάνης δήλωσε: «Εμείς προτείναμε μηδενική αύξηση και ελκυστικούς διακανονισμούς για να πληρωθούν τα χρωστούμενα. Επίσης να γίνονται με διαγωνισμούς τα έργα του τεχνικού προγράμματος και όχι με αναθέσεις έτσι ώστε να εξασφαλίζονται περισσότερα χρήματα από εκπτώσεις. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΔ έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι πολίτες αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα και μια τέτοια απόφαση από το δήμο που είναι ο φορέας διοίκησης που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη δεν θα έπρεπε να υπάρξει μια τέτοια περίοδο, από τη στιγμή που υπάρχουν και άλλοι δρόμοι για να λυθεί το πρόβλημα».
Ο επικεφαλής της παράταξης “Project για τη Δράμα” κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης τόνισε στα «Χ»: «Εμείς όχι απλά καταψηφίσαμε την απόφαση της Δημοτικής Αρχής για αύξηση στα τιμολόγια του νερού, αλλά καταθέσαμε και εναλλακτική πρόταση από κοινού με την Αυτοδιοίκηση Πολιτών και τον εκπρόσωπο της Οικολογικής Κίνησης. Αυτή η εναλλακτική πρόταση εξασφάλιζε πολύ περισσότερο την βιωσιμότητα της επιχείρησης, αλλά η Δημοτική Αρχή επέμενε στην αύξηση των τιμολογίων του νερού. Η δική μας πρόταση έλεγε ότι λόγω της αλλαγής των υδρομέτρων και την τοποθέτηση περίπου 8000 ηλεκτρονικών υδρομέτρων, θα έχουμε εξασφάλιση μεγαλύτερων εσόδων. Η βιβλιογραφία λέει ότι τα έσοδα της επιχείρησης αυξάνονται κατά 20% περίπου όταν γίνεται αλλαγή των υδρομέτρων και τοποθετούνται ηλεκτρονικά υδρόμετρα. Ένα ακόμη ποσό θα εξασφαλιζόταν από την χρηματοδότηση που ήδη έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει η κυβέρνηση. Εμείς προτείναμε επίσης ότι ένα ακόμη ποσό θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από τα εκτελεστέα έργα. Πέρσι από εκτελεστέα έργα ύψους 1 εκατ. ευρώ έγιναν τα μισά. Οπότε αν μειώναμε το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων επίσης κατά ένα ποσοστό 30%, το ποσό που θα εξασφαλιστεί (μαζί με τα υπόλοιπα που προτείναμε) θα ξεπεράσει τα 840.000 ευρώ των επιπλέον εσόδων που προσδοκά η Δημοτική Αρχή από τις αυξήσεις στη ΔΕΥΑΔ. Το πιθανότερο είναι ότι με την απόφαση για αυξήσεις να βάζουμε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, διότι και λόγω της αύξησης που αποφασίστηκε και λόγω της αύξησης που θα έρθει σε κάποιους από την αλλαγή των υδρομέτρων, υπάρχει σοβαρή περίπτωση η ΔΕΥΑΔ να μην μπορέσει να εισπράξει τα χρήματα που περιμένει…». Ο κ. Τσιαμπούσης πρόσθεσε ότι τόσο αυτή όσο και η προηγούμενη δημοτική αρχή έχουν επιλέξει να κάνουν απευθείας αναθέσεις, όμως αν αλλάξει η διαδικασία αυτή και επιλεχθεί η οδός των διαγωνισμών τότε θα εξασφαλιστούν χρήματα και από τις εκπτώσεις των διαγωνισμών. Άρα τα χρήματα που προσδοκά η ΔΕΥΑΔ από τις αυξήσεις θα εξασφαλιζόταν χωρίς να υπάρξει ούτε ένα ευρώ επιβάρυνση στον καταναλωτή. Παράλληλα σημείωσε ότι την κοινή εναλλακτική πρόταση δεν την ψήφισε η μείζονα αντιπολίτευση αλλά μόνο καταψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος δήλωσε χθες στα «X» ότι η Δημοτική Αρχή έδειξε για άλλη μια φορά το πρόσωπο της, και εξήγησε: «Έχει διαλέξει μεριά. Είναι υπέρ αυτών που αυτό τον καιρό μας μηδενίζουν το εισόδημα. Το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ με πρόσφατη μελέτη ανακοίνωσε ότι υπάρχει πλέον μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά 40% περίπου για εισοδήματα μέχρι 750 ευρώ. Άρα η Δημοτική Αρχή μειώνει ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των φτωχών, των μικρομεσαίων και των μικροσυνταξιούχων. Έχει πάρει την πλευρά της κυβέρνησης και δεν αντιστέκεται καθόλου. Η δική μας πρόταση ήταν σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ να μην πληρώσουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και η κυβέρνηση να φθάσει σε ένα σημείο να δίνει χρήματα για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους. Η κυβέρνηση έφερε σε δύσκολη θέση τις ΔΕΥΑ και αυτή πρέπει να βγάλει το φίδι από τη τρύπα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ