Επιπλέον 3.536.910€ στη Δράμα μέσω Leader

0
2516

Υπερδιπλασιάστηκαν οι πόροι για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Υπερδιπλασιάστηκαν οι πόροι για τις ιδιωτικές επενδύσεις του προγράμματος Leader που αφορά τον Νομό Δράμας, πράγμα που σημαίνει ότι οι 19 επενδύσεις που είναι σήμερα παραδεκτές για χρηματοδότηση θα ξεπεράσουν τις 50 στο άμεσο μέλλον, μετά και από τη συνεδρίαση και τις αποφάσεις της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος CLLD LEADER Νομού Δράμας. Αυτό έκανε γνωστό χθες στα «Χ» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Μανώλης Χατζόπουλος.
Πιο συγκεκριμένα, με το υπ’ αριθμ. 4821/18-9-2020 έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-2020 και με υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Μπαγινέτα, δόθηκε στην ΟΤΔ Αναπτυξιακή Δράμας ΑΕ η δυνατότητα χρήσης προγραμματικής υπερδέσμευσης Δημόσιας Δαπάνης ύψους 3.536.910 ευρώ.
Ο κ. Μ. Χατζόπουλος επεσήμανε επίσης ότι το ύψος της δημόσιας δαπάνης μόνο για τις ιδιωτικές επενδύσεις του προγράμματος Leader στη Δράμα ανέρχεται πλέον στα 6.676.410 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών των επενδύσεων μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι συνολικά 50 ιδιωτικές επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτηθούν είναι ήδη αξιολογημένες και θα πάρουν απόφαση ένταξης. Συνολικά είχαν κατατεθεί για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα 87 προτάσεις ιδιωτικών επενδύσεων, από τις οποίες πέρασαν οι 77 που κρίθηκαν παραδεκτές, ενώ οι εντάξιμες (δηλαδή αυτές για τις οποίες επαρκούσε η αρχική διαθέσιμη δημόσια δαπάνη) ήταν 19. Με τα επιπλέον 3.536.910 ευρώ που εγκρίθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, πλέον μπορούν να χρηματοδοτηθούν 50 έως 53 προτάσεις ιδιωτικών επενδύσεων συνολικά.
Τι επόμενες ημέρες θα βγει επίσημος πίνακας των αποτελεσμάτων που αφορούν την αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν. Χθες Τρίτη έληξε και η προθεσμία των ενστάσεων επί των προσωρινών αποτελεσμάτων που είχαν ανακοινωθεί. Θα ακολουθήσει η εξέταση των ενστάσεων και η οριστικοποίηση του πίνακα των αποτελεσμάτων. Η επιπλέον διάθεση 3.536.910 ευρώ που αποφασίστηκε ήταν αναμενόμενη από την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Δράμας. Όπως είχαν γράψει τα «Χ» στις 9 Σεπτεμβρίου του 2020, αναμενόταν έγκριση πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 3.536.906 ευρώ μετά από σχετικό αίτημα τής Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας.
Ο προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων είχε αποσταλεί στην Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και έγινε κοινοποίηση του πίνακα προσωρινών αποτελεσμάτων, ο οποίος θα οριστικοποιηθεί μετά την εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών/ενστάσεων, η προθεσμία της οποίας έληξε χθες.
Τόσο σε αυτό το πρόγραμμα του Leader όσο και στα 3 προηγούμενα που υλοποιήθηκαν, οι προτάσεις ήταν πάντα περισσότερες από τους διαθέσιμους πόρους και πάντα ακολουθούσε πρόσθετη χρηματοδότηση. Το βέβαιο είναι ότι μέσα από τα προγράμματα αυτά καλύπτονται συγκεκριμένες ανάγκες των επενδυτών, κάτι που έχει άμεση σχέση και με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ