Επίσκεψη στην Εφορία Αρχαιοτήτων Δράμας

0
1384

Την Τετάρτη 12/07/2023 ο Αντιδήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου κος Σιουμάνης Κωνσταντίνος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιφόγλου Θόδωρος επισκέφθηκαν την Προϊστάμενη Εφορίας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Πουλιούδη Βασιλική.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε για θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες της Εφορείας σχετικά με τη διατήρηση, προστασία και φύλαξη των αρχαιοτήτων, την επιστημονική έρευνα, την αποκάλυψη, τη συντήρηση, την ανάδειξη αρχαιοτήτων και νεότερων θρησκευτικών μνημείων.
Πιο συγκεκριμένα έγινε εκτενής αναφορά και συζήτηση για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία της περιοχής «Τσακαλίνα» για την οποία τελευταία υπάρχει ενδιαφέρον και αιτήσεις για την εκμετάλλευση της από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι δράσεις αυτές πιθανά να δημιουργούν ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των αρχαιοτήτων της περιοχής και αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Εφορία Αρχαιοτήτων Δράμας για την προστασία τους. Προκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με απώτερο στόχο την προστασία της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης έγινε και γενικότερη συζήτηση για το σύνολο των εκτάσεων εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου όπου υπάρχουν οικονομικές δραστηριότητες (λατομεία, φωτοβολταϊκά πάρκα κ.λ.π.) που επηρεάζουν τη διατήρηση, προστασία και φύλαξη των αρχαιοτήτων, την επιστημονική έρευνα, την αποκάλυψη, τη συντήρηση, την ανάδειξη αρχαιοτήτων και νεότερων θρησκευτικών μνημείων.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου παρέδωσε στον Πρόεδρο του Περιφερικού Συμβουλίου της ΑΜΘ κο Χρήστο Παπαθεοδώρου, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά στην ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δ.Σ. Κ. Νευροκοπίου για την ενδεχόμενη εγκατάσταση λατομείου εξόρυξης μαρμάρου στην περιοχή «Τσακαλίνα». Ο κος Παπαθεοδώρου αφού ενημερώθηκε και προφορικά για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν για τους κατοίκους του Κάτω Νευροκοπίου δεσμεύτηκε από την πλευρά του να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η βούληση της τοπικής κοινωνίας. Τόνισε πως παραμένει στην διάθεση του Δήμου για την επίλυση όλων των προβλημάτων που χρίζουν της παρέμβασης της Περιφέρειας όπως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!