Πολύτιμο για τον Νομό Δράμας και φέτος το έργο των Εθελοντών Πυροσβεστών

0
631

– Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου συνεχίζονται οι αιτήσεις
– Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Δράμας στα «Χ»: «Πολλοί από τους εθελοντές είναι φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας αλλά και κάτοικοι του Νομού Δράμας»


 

Ξεκίνησε από την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η περίοδος κατάθεσης αιτήσεων και δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων ως Εθελοντών Πυροσβεστών. Σε αυτή την περίοδο μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στην γραμματεία τής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας. Ήδη έχουν καταθέσει αιτήσεις αρκετοί εθελοντές και όσοι από αυτούς που έχουν εκπαιδευτεί έχουν αναλάβει ήδη καθήκοντα, όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δράμας κ. Πασχάλης Χουρτερούδης.
Ο ίδιος διευκρίνισε σε σχετικό ερώτημα των “Χ” ότι πολλοί από τους εθελοντές είναι φοιτητές του τμήματος Δασολογίας αλλά και κάτοικοι του Νομού Δράμας. «Δεν υπάρχει όριο αριθμού Εθελοντών Πυροσβεστών. Όσοι περισσότεροι προσέλθουν τόσο το καλύτερο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι ανάγκες για διαθέσιμο προσωπικό ειδικά στον Νομό Δράμας που αποτελείται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από δασικές εκτάσεις είναι αυξημένες. Παρά την άρτια οργάνωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών του Νομού Δράμας και τη συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και την τοπική αυτοδιοίκηση, ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη είναι πολύ σημαντικός για την αντιμετώπιση περιστατικών πυρκαγιάς και η συμβολή των εθελοντών πυροσβεστών έχει αποδειχθεί πολύτιμη. Όπως άλλωστε είναι ανεκτίμητη είναι και η συνεισφορά των εθελοντικών ομάδων πολιτών που ειδικά τώρα το καλοκαίρι έχουν μεγάλη συμβολή στην επιτήρηση των δασικών περιοχών.

Περισσότερα για τον θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη
Ειδικότερα για τους Εθελοντές Πυροσβέστες, η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος έκανε γνωστό ότι: «Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες, ή πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που να γνωρίζουν Ελληνικά), να έχουν ηλικία 18 έως 55 ετών, να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης και να έχουν καλή σωματική και ψυχική υγεία. Για την υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών θα πρέπει να απευθύνονται στις Επαγγελματικές και Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, σε όλη την Ελλάδα.
Η ιδιότητα του Εθελοντή Πυροσβέστη είναι άμισθη και απαιτεί την αφιέρωση από τον προσωπικό χρόνο τουλάχιστον τριών οκταώρων κάθε μήνα για εκτέλεση υπηρεσίας στον πυροσβεστικό σταθμό, συμπεριλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις όπως και την συνειδητή και πρόθυμη ανταπόκρισή του, όπου και όποτε κληθεί να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη καθιερώθηκε στην Ελλάδα με τον Ν.1951/1991 «Καθιέρωση του Θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη και άλλες διατάξεις».Η Αποστολή του Εθελοντή Πυροσβέστη είναι η ασφάλεια και η προστασία της ζωής των πολιτών και της περιουσίας αυτών και του κράτους από τους κινδύνους των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των σεισμών και των λοιπών θεομηνιών και ατυχημάτων. Οριοθετείται δε στο πλαίσιο της τιμητικής και άμισθης προσφοράς των πολιτών αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο επιχείρησης του Πυροσβεστικού Σώματος.Το 2011 η Πολιτεία προχώρησε στην αναβάθμιση του θεσμού με τον Ν.4029/2011 «Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις». Μεταξύ άλλων με τον νέο νομικό πλαίσιο αναβαθμίστηκε το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η λειτουργία των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και προστατεύτηκε ο όρος «Εθελοντής Πυροσβέστης».
Οι Εθελοντές Πυροσβέστες εκπαιδεύονται σε παραρτήματα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας σε όλη την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα η εκπαίδευση έχει διάρκεια 120 ώρες και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις των κατά τόπους Επαγγελματικών ή Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ως παραρτήματα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. ΟΙ εθελοντές συμμετέχουν σε ασκήσεις προετοιμασίας και ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και είναι κάτοχοι Ειδικής Υπηρεσιακής Ταυτότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, στο οποίο τηρείται ειδικό μητρώο Εθελοντών Πυροσβεστών. Υπηρετούν στις Επαγγελματικές και τις Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και επεμβαίνουν μαζί με τους επαγγελματίες Πυροσβέστες, σε αστικές και δασικές πυρκαγιές, σε διασώσεις, τροχαία, πλημμύρες, σεισμούς και γενικά στην αποστολή και το έργο του Π.Σ.».
Αποτελούν τμήμα της οργανικής – μάχιμης δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος και αποδεικνύουν αθόρυβα και καθημερινά με το έργο τους, τον σκοπό της αποστολής τους σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια. Φέρουν την ίδια στολή με τους Μόνιμους Πυροσβέστες, σύμφωνα με την νομοθεσία και αποφάσεις του Αρχηγείου Π.Σ. και διακρίνονται από το σήμα ιδιότητας «ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ» που φέρουν στην στολή τους, το οποίο καθορίστηκε με σχετικό Π.Δ. και φέρεται αποκλειστικά και μόνο από αυτούς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!