Επιστημονική έρευνα για τον ορθολογικό σχεδιασμό της κτηνοτροφίας στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου

0
4316

Μελέτη με τη συνεργασία του Διεθνούς Πανεπιστημίου για την Λιβαδοκτηνοτροφική Ανάπτυξη του Λεκανοπεδίου.

Στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας προχωρά ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου με στόχο τον ορθολογικό σχεδιασμό της κτηνοτροφίας και την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού των λιβαδιών της περιοχής.
Η σύμβαση που εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου αφορά την πραγματοποίηση επιστημονικής έρευνας με στόχο το σχεδιασμό της ορθολογικής βάσης της κτηνοτροφίας και αξιοποίησης του παραγωγικού δυναμικού των λιβαδιών σε αρμονία με τις άλλες χρήσεις γης, ιδιαίτερα τα δάση και τις γεωργικές εκτάσεις.
Επιδίωξη της έρευνας που θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 είναι η ρύθμιση σχετικά με τη βόσκηση των ζώων. Συγκεκριμένα, αφορά τη βελτίωση της βλάστησης για την αύξηση της ικανότητας βοσκής. Ο προσδιορισμός, η χωροθέτηση και η προμελέτη, με όλα τα προβλεπόμενα τεχνικά χαρακτηριστικά των απαραίτητων έργων υποδομής για την αξιοποίηση των λιβαδιών, η αξιοποίηση των άλλων πηγών τροφής κ.ά.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας θα παραδώσει ως τις 20 Φεβρουαρίου του 2021 στον Δήμο Νευροκοπίου τα αποτελέσματα ανάλυσης των υπαρχόντων υποδομών (οδικό δίκτυο, ποτίστρες, θέσεις ομβροδεξαμενών) συνοδευόμενα από χαρτογραφικό υπόβαθρο. Επίσης, τα αποτελέσματα ανάλυσης ζωικού κεφαλαίου με εκτίμηση της ασκούμενης “βοσκοφόρτωσης” θα περιλαμβάνουν και τις κινήσεις του ζωικού κεφαλαίου κατά τη διάρκεια της περιόδου βόσκησης, αλλά και τα αποτελέσματα ανάλυσης κόστους ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση ανά είδος ζώου και ανά ζωική μονάδα.
Στη συνέχεια και έως τον Δεκέμβριο του 2021 το ΔΙΠΑΕ θα υποβάλει την τελική έκθεση που θα περιλαμβάνει: Τα αποτελέσματα των προηγούμενων φάσεων. Τα αποτελέσματα εκτίμησης παραγωγής βοσκήσιμης ύλης συνοδευόμενα από χαρτογραφικό υπόβαθρο με εκτίμηση βοσκοϊκανότητας για το σύνολο της περιοχής μελέτης. Τα αποτελέσματα εκτίμησης έντασης βόσκησης συνοδευόμενα από χαρτογραφικό υπόβαθρο για το σύνολο της περιοχής μελέτης. Την χωροθέτηση προτεινόμενων νέων έργων υποδομής (Δρόμοι, ποτίστρες, θέσεις υδατοσυλλογής) και προτάσεις συντήρησης των υπαρχόντων. Την προμελέτη όλων των προτεινόμενων έργων με τα τεχνική χαρακτηριστικά που επιβάλλονται από την κείμενη νομοθεσία και την χωροθέτηση και περιγραφή των παρεμβάσεων βελτίωσης βοσκοϊκανότητας (αραιώσεις θαμνώνων, βελτιώσεις λιβαδιών κ.α.)
Στο διάστημα πριν κατατεθεί η τελική έκθεση της έρευνας θα διεξαχθεί διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, τους κτηνοτρόφους, την Δασική Υπηρεσία, την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ. Η διαβούλευση θα γίνει με βάση το προσχέδιο της κατανομής βόσκησης και τις προτεινόμενες βελτιωτικές παρεμβάσεις, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, σε ένα σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη του επιστημονικά κριτήρια, επιχειρησιακές ανάγκες, δυνατότητες και περιορισμούς.
Το συνολικό κόστος της επιστημονικής έρευνας είναι 100.000 ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνει από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!