Μητρώο εθελοντών σχεδιάζει ο δήμος

0
6609

Για την υλοποίηση κοινωνικών, πολιτιστικών και άλλων δράσεων

Στη δημιουργία δικτύου εθελοντών και σε χάρτα για τον εθελοντισμό επιδιώκει να προχωρήσει ο Δήμος Δράμας, ζητώντας για το θέμα αυτό την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας στη διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στόχος του Δήμου Δράμας είναι η δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών και η σύνταξη χάρτας, προκειμένου να υπάρξει ευαισθητοποίηση των μελών της τοπικής κοινωνίας και να στηριχθεί η κοινωνία των πολιτών. Μέσα από αυτή την κίνηση ο Δήμος Δράμας στοχεύει στην υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων, αλλά και σε ανάληψη πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού, του κοινωνικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, όλη αυτή η προσπάθεια θα γίνει με διάθεση στήριξης και συνεργασίας στις ήδη υπάρχουσες εθελοντικές οργανώσεις ή σε ομάδες εθελοντών και σωματεία και συλλόγους που υλοποιούν εθελοντικές δράσεις.
Μέλη της ομάδας εθελοντών θα μπορούν να είναι οι κάτοικοι και οι δημότες του Δήμου Δράμας άνω των 16 ετών καταθέτοντας αίτηση συμμετοχής, αφού δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση από τον Δήμο Δράμας.
Σε ό,τι αφορά το μητρώο εθελοντών, αυτό θα είναι μια βάση δεδομένων στην οποία θα υπάρχουν τα στοιχεία αυτών που είναι διαθέσιμοι να προσφέρουν εθελοντικά στον Δήμο Δράμας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια τράπεζα εθελοντών, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν σε διάφορες εθελοντικές δράσεις με βάση τις επιλογές τους και τον χρόνο που μπορούν να διαθέσουν.
Με την βοήθεια των εθελοντών ο Δήμος Δράμας θα στοχεύσει σε τομείς όπως η κοινωνική αλληλεγγύη και πρόνοια (επανένταξη ευπαθών ομάδων, υποστήριξη τρίτης ηλικίας, ψυχοκοινωνική μέριμνα και φροντίδα, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων, ιματισμού και ειδών πρώτης ανάγκης, εργασίες γενικών καθηκόντων κλπ).
Επίσης θα υλοποιήσει δράσεις που μπορεί να αφορούν τον τομέα υγείας και πρόληψης (με την συμμετοχή γιατρών και οδοντιάτρων, νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών δικτύων υγείας κλπ). Επίσης μπορούν να υπάρξουν δράσεις που θα σχετίζονται με την πολιτική προστασία, τον πολιτισμό, την προστασία του περιβάλλοντος και τον τουρισμό. Ειδικότερα μέσω της βοήθειας των εθελοντών μπορεί να υπάρξουν δράσεις για την προετοιμασία και λειτουργία της Ονειρούπολης, την προετοιμασία και την λειτουργία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, την λειτουργία του Dramaica, αλλά και για δράσεις που αφορούν ξεναγήσεις επισκεπτών στο πλαίσιο δράσεων του Δήμου Δράμας.
Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι η από κοινού δράση μέσα από συλλογικές προσπάθειες προκειμένου να αναδειχθεί η αξία του ατόμου και η ατομική ευθύνη και ευαισθησία. Η χάρτα θα λειτουργήσει ως οδηγός για τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, περιγράφοντας τις διαδικασίες, τους τομείς δράσης, τους στόχους και τις επιδιώξεις της εθελοντικής προσπάθειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!