Επιστολές Διαμαρτυρίας των Υλοτόμων Δράμας

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

0
2258

Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με την ανάγκη παρέμβασής του για την επανεξέταση των προθεσμιών προσαρμογής των Δασικών Συνεταιρισμών στον Ν. 4423/2016, με παράλληλη τροποποίηση του Π.Δ.126/1986.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: «Επιστολές Διαμαρτυρίας του Σωματείου Υλοτόμων Δράμας»
Σας καταθέτω δυο Επιστολές Διαμαρτυρίας του Σωματείου Υλοτόμων Εποπτείας και Αρμοδιότητας Δασαρχείου Δράμας, οι οποίες αφορούν στο πρόσφατο Σχέδιο Νόμου που κατέθεσε το Υπουργείο σας. Με τις επιστολές τους ζητούν την άμεση παρέμβασή σας για την επανεξέταση των προθεσμιών προσαρμογής των Δασικών Συνεταιρισμών στον Ν. 4423/2016, με παράλληλη τροποποίηση του Π.Δ.126/1986. Επίσης, καταθέτουν την αναλυτική πρότασή του για την οριστική επίλυση του ζητήματος.
Όπως τονίζουν το νομικό πλαίσιο που είναι σήμερα σε ισχύ επιβάλλει στους Δασικούς Συνεταιρισμούς την έναρξη των εργασιών τους στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη Μαΐου, αντί του Φεβρουαρίου. Αυτή η καθυστέρηση ουσιαστικά τους οδηγεί σε απώλεια των τριών βασικών μηνών εργασίας τους (Φεβρουάριος, Μάρτιος & Απρίλιος), κατά τους οποίους διενεργείται το μεγαλύτερο ποσοστό της υλοτομίας καυσόξυλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη καυσόξυλων από την αγορά, τη μη κάλυψη των ατομικών αναγκών των δικαιούχων και την αύξηση των εισαγωγών ξυλείας από άλλες χώρες. Επακόλουθο αυτών είναι ο περιορισμός της εργασίας των υλοτόμων, με την εγχώρια παραγωγή να μένει αδιάθετη και η περαιτέρω απώλεια σημαντικού ποσοστού του ήδη περιορισμένου εισοδήματός των υλοτόμων της περιοχής μας.
Σας καταθέτω τις σχετικές Επιστολές Διαμαρτυρίας του Σωματείου Υλοτόμων Εποπτείας και Αρμοδιότητας Δασαρχείου Δράμας και παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΛΟΤΟΜΩΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Επιστολή διαμαρτυρίας
Αξιότιμε κύριε υπουργέ, με αυτήν την επιστολή θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο σας και προβλέπει παράταση για τις προθεσμίες των άρθρων 2 και 3 του ΠΔ 126/86 σχετικά με τη διαδικασία παραχώρησης εκμετάλλευσης δασικών εκτάσεων. Πιο συγκεκριμένα δίδεται παράταση για την αίτηση παραχώρησης δασικών συστάδων την 10η Απριλίου2020 με ανάλογη παράταση και στην απόφαση παραχώρησης των συστάδων από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Προφανώς δεν έγινε κατανοητό το πρόβλημα που μας δημιουργείται και ούτε οι συνέπειες που προκαλούνται.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η απόφαση σας αύτη έγινε από άγνοια των συνεπειών και όχι σκόπιμα. Για να γίνουν πιο κατανοητές, από εσάς, οι συνέπειες σας τις παραθέτουμε με την σειρά που θα προκληθούν:
1. Θα στερηθούμε την εργασία χωρίς ουσιαστικά κάποιο λόγο, για ένα τρίμηνο και με την ανάλογη μείωση του εισοδήματος μας, την στέρηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μελών των δασικών συνεταιρισμών και την αδυναμία να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας ως πολίτες γενικά.
2. Θα στερήσετε την αγορά από τα εγχώρια καυσόξυλα αφού το χρονικό διάστημα που υλοτομούνται κατά κανόνα είναι οι μήνες Φεβρουάριος ως Μάιος με αποτέλεσμα να έχουμε εισαγωγή καυσόξυλών από άλλες χώρες και θα μείνει αδιάθετη η εγχώρια παραγωγή αφού όταν θα γίνουν οι υλοτομίες βάση αυτού που προτείνεται η ξυλεία θα είναι ακατάλληλη για καύση αφού δεν θα καίγεται.
3. Δεν θα υπάρχουν καυσόξυλα για να ικανοποιηθούν οι ατομικές ανάγκες που παρέχονται στους κατοίκους των ορεινών χωριών.
4. Πέρα από το ότι δεν θα εργαστούμε αυτό το διάστημα θα επιβαρυνθούμε και με το κόστος για τις ζωοτροφές των ζώων φόρτου που χρησιμοποιούμε για τη εξωδάσωση των καυσόξυλών.
Εάν δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά τα παραπάνω παρακαλούμε να έχετε και μια επικοινωνία με τα παραγωγικά δασαρχεία της χώρας για του λόγου το αληθές. Ο ή οι σύμβουλοι ή τέλος πάντων όποιος εισηγήθηκε την παράταση των προθεσμιών του ΠΔ 126/86 προφανώς δεν έχει εικόνα της κατάστασης που υπάρχει.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε να επανεξετάσετε το θέμα αυτό και να κάνετε δεκτή την πρόταση μας για παράταση στην προσαρμογή των δασικών συνεταιρισμών στον νόμο έως την 31/12/2020. Εάν λόγο πλέον των συνθηκών που δημιουργήθηκαν δεν είναι εφικτό αυτό, τότε ζητούμε να μην δώσετε παράταση στις προθεσμίες των άρθρων 2και 3 του ΠΔ126/86 αλλά να γίνουν αιτήσεις από όλους τους συνεταιρισμούς για παραχώρηση την 20 Νοεμβρίου 2019 και να δοθεί σε όλους τους συνεταιρισμούς εργασία ανάλογα με την δυναμικότητα τους και όσοι συνεταιρισμοί δεν προσαρμοστούν με την δυνατότητα της απορρόφησης τότε να διαχειριστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει πέραν της 31/03/2020 και να λειτουργήσουν για την εκκαθάριση τους όπως προβλέπει η ανάλογη υπουργική απόφαση και όταν τελειώσουν τις όποιες υποχρεώσεις έχουν τότε να διαλυθεί ο συνεταιρισμός και τα μέλη που έχουν ταυτότητα δασεργάτη να κάνουν αίτηση εγγραφής σε οποίον συνεταιρισμό θέλουν και να γίνουν μέλη αυτού. Και σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να τιμωρούνται όσοι είναι συνεπείς στους νόμους του κράτους και όσοι είναι αδιάφοροι να ταλαιπωρούν τους πάντες.
Ελπίζουμε ότι θα δώσετε την παραπάνω λύση και δεν θα μας υποβάλετε σε άστοχη και αναίτια ταλαιπωρία.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΛΟΤΟΜΩΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Εξάμηνη παράταση προσαρμογής των δασικών συνεταιρισμών στον Νόμο 4463/2016 δασικές συνεταιριστικές οργανώσεις και άλλες διατάξεις
Αξιότιμε κύριε υπουργέ, σας ενημερώνουμε ότι η εξάμηνη παράταση που έχετε δώσει για την προσαρμογή των δασικών συνεταιρισμών στον νόμο 4423/2016 ΔΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ δημιουργεί ένα πρόβλημα στην παραχώρηση των δασικών συστάδων στους δασικούς συνεταιρισμούς. Πιο συγκεκριμένα, επιβάλλεται από την όλη διαδικασία αναγκαστικά, για να μην μείνουν εκτός παραχώρησής εργασιών οι δασικοί συνεταιρισμοί, να γίνει και τροποποίηση του π.δ.126/86 με ημερομηνία αίτησης παραχώρησής των δασικών συστάδων στους δασικούς συνεταιρισμούς από 20 Νοεμβρίου που ήταν έως σήμερα στις 20 Απρίλίου2020. Εάν λάβουμε υπόψιν και την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, τότε οι δασικοί συνεταιρισμοί θα αρχίσουν τις εργασίες τους στην καλύτερη περίπτωση τέλη του μήνα Μάη αντί του μήνα Φεβρουαρίου που είναι έως τώρα βάση του π.δ. 126/86. Αυτή η καθυστέρηση όμως, θα μας κοστίσει τρεις βασικούς μήνες εργασίας κατά τους οποίους, κατά κανόνα, γίνεται η υλοτομία των καυσόξυλων δηλαδή τους μήνες Φεβρουάριο Μάρτιο και Απρίλιο. Έτσι και δεν θα υπάρξουν τα καυσόξυλα στην αγορά την χρονική στιγμή που πρέπει και θα γίνει περισσότερη εισαγωγή ξυλείας και το κυριότερο, εμείς θα στερηθούμε την εργασία μας με την ανάλογη απώλεια εισοδήματος κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το αντέξουμε αφού ήδη έχουμε σοβαρά προβλήματα στο να ανταποκριθούμε στις καθημερινές υποχρεώσεις μας.
Έτσι θεωρούμε άστοχη την παράταση του εξαμήνου διότι έχει τις παραπάνω συνέπειες που αναφέραμε. Η έγγραφη πρόταση που είχαμε κατάθεσή στην
προηγούμενη πολιτική ηγεσία ήταν να δοθεί μια παράταση έως τα τέλη 2020. Εκτός όμως αυτής της πρότασης έγινε και προφορική πρόταση πρόσφατα από εμάς, στους αρμόδιους του υπουργείου σας και ζητήθηκε να δοθεί μια παράταση έως 31/12/2019 ή εάν αυτή δεν αρκούσε τότε να δοθεί μια παράταση έως την 31/12/2020 κάτι το οποίο δεν έγινε.
Επειδή, με την εξάμηνη παράταση δημιουργούνται πολλά προβλήματα για την καθυστέρηση των εργασιών της διαχειριστικής περιόδου 2020 από τους δασικούς συνεταιρισμούς ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας και να γίνει δεκτή η πρόταση μας για παράταση έως 31/12/219 ή για παράταση έως την 31/12/2020.
Ακόμη, επαναφέρουμε το αίτημα μας για μία συνάντηση μαζί σας για να δοθούν λύσεις στις πολλές αστοχίες που έχει ο παραπάνω νόμος 4423/2016.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΕΛΗΣ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ