Επιστολή διαμαρτυρίας για την Αγία Σοφία

0
1739

Προς τους Διευθυντές όλων των Πανεπιστημιακών Εδρών της UNESCO και στις πέντε ηπείρους.
Τι λέει στα «Χ» ο κ. Δ. Εμμανουλούδης, διευθυντής της Έδρας της UNESCO στη Δράμα.

Αναρίθμητες ήταν όλες τις προηγούμενες ημέρες οι αντιδράσεις στην Ελλάδα για την απόφαση της Άγκυρας και του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως η Αγία Σοφία.
Στο πλαίσιο της γενικής κινητοποίησης των Ελληνικών Αρχών, αλλά και όλων των εμπλεκομένων φορέων της χώρας μας με διεθνή θέματα, η πανεπιστημιακή έδρα της UNESCO Con – E – Ect, που φιλοξενείται στη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και εδρεύει στην πόλη της Δράμας, απηύθυνε επιστολή προς τους Διευθυντές όλων των Πανεπιστημιακών Εδρών της UNESCO και στις πέντε ηπείρους, με την οποία ζητείται από αυτούς να καταδικάσουν την παραβίαση από την Τουρκία της Συνθήκης του 1972, η οποία διέπει τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η επιστολή αυτή είναι υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου, καθ. Α. Καΐση και τον Διευθυντή της έδρας Καθ. Δ. Εμμανουλούδη.

Ο διευθυντής της Έδρας της UNESCO στη Δράμα, κ. Δ. Εμμανουλούδης

Μιλώντας στα “Χ” ο Διευθυντής της Έδρας, Καθ. Δημήτρης Εμμανουλούδης σημείωσε ότι: «Το θέμα είναι γνωστό για όλους τους Έλληνες. Μας πονάει, μας δυσκολεύει και μας στεναχωρεί. Εμείς από τη στιγμή που είμαστε ενταγμένοι στο δυναμικό της UNESCO, έχοντας μια έδρα στην πόλη μας, η οποία ανήκει στο ΔΙΠΑΕ, πήραμε την πρωτοβουλία, ως έδρα εγγύτερη γεωγραφικά στην Κωνσταντινούπολη, να αποστείλουμε επιστολή διαμαρτυρίας προς όλες τις έδρες της UNESCO σε όλο τον κόσμο, την οποία συνυπέγραψε και ο πρύτανής μας. Η κίνησή μας αυτή είχε τη σύμφωνη γνώμη της προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κας Τζιτζικώστα και του Υπουργείου Εξωτερικών.
Με την επιστολή μας αυτή δηλώνουμε ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταδικαστεί για την ενέργεια αυτή, διότι δεν σεβάστηκε τη συνθήκη που έχει υπογράψει το 1972 και, μεταξύ άλλων, ορίζει πως για οποιαδήποτε αλλαγή στο χαρακτήρα ενός μνημείου πρέπει να υπάρχει πρώτα συνεννόηση και συζήτηση. Οι Τούρκοι λειτούργησαν μονομερώς και αυθαίρετα και έκαναν το τζαμί της Αγίας Σοφίας. Ζήτησα, λοιπόν, με αυτή την επιστολή που έστειλα σε όλο τον κόσμο και σε περίπου 600 έδρες, να υπάρξει καταδίκη αυτής της κίνησης της Τουρκίας. Τώρα το τι θα κάνουν αυτοί, εάν απαντήσουν ή όχι ή εάν τελικά συμφωνούν, αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής
«H UNESCO ως ο μεγαλύτερος σε Παγκόσμιο Επίπεδο Οργανισμός για θέματα Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Πολιτισμού, είναι ο Θεματοφύλακας της Παγκόσμιας Κληρονομιάς είτε σε Μνημεία Φυσικού κάλλους είτε σε Μνημεία Πολιτιστικής Αξίας. Για το λόγο αυτό εδώ και δεκαετίες έχει δημιουργήσει τη World Heritage List (λίστα με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς), η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς. Στη λίστα αυτή έχει εγγραφεί από το 1985 το Σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Βυζαντινού Πολιτισμού, η Αγία Σοφία. Ο ναός αυτός είναι ένα θαύμα αρχιτεκτονικής και μηχανικής και θεωρείται ένας από τους πιο παλιούς και εντυπωσιακούς ναούς στον κόσμο, έχοντας μια ιστορία 15 αιώνων.
Ενταγμένος σε αυτήν την λίστα και υπό το status που το προσδίδει η UNESCO, ο ναός αυτός γινόταν καθημερινά αντικείμενο θαυμασμού από επισκέπτες απ’ όλον τον πλανήτη που ανήκαν σε όλα τα δόγματα και τις θρησκείες του κόσμου. Ήταν ένα σύμβολο ενότητας όχι μόνον των Χριστιανών και Μουσουλμάνων, αλλά όλων των λαών και πολιτισμών, γιατί όλοι οι άνθρωποι του κόσμου σε οποιαδήποτε θρησκεία και εάν πίστευαν, προσερχόμενοι σ’ αυτόν τον χώρο ένιωθαν την γαλήνη που κατακλύζει το ανθρώπινο ον όταν απευθύνεται στο Θείο, μέσα σε ένα ιδιαίτερα κατανυκτικό περιβάλλον, όπως αυτό που δημιουργούνταν στην Αγία Σοφία.
Με την προ ολίγων ημερών απόφαση της Τουρκίας να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, δημιουργήθηκαν δυο νέα δεδομένα:
Α) Παραβιάστηκε κατάφωρα από την χώρα αυτή η συνθήκη της UNESCO που ισχύει από το 1972 και είναι η «Convention for the Protection of the World Cultural and Natural Heritage», διότι προέβη σε αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφίας αυθαίρετα και μονομερώς, χωρίς προηγουμένως να υποβάλλει αίτημα και να πάρει την άδεια τουαρμόδιου Συμβουλίου της UNESCO, ως όφειλε.
Β) Αποδίδει στην Αγία Σοφία τον χαρακτήρα ενός ναού προορισμένου μόνο για τους Μουσουλμάνους, εξαφανίζοντας τον Οικουμενικό του χαρακτήρα και την δυνατότητα να απολαμβάνουν το αγαθό αυτής της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όλοι οι πολίτες του κόσμου όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και ο Διευθυντής της Έδρας UNESCO που ανήκει στο Πανεπιστήμιο αυτό, απευθυνόμενοι προς όλους εσάς τους Διευθυντές Εδρών UNESCO απ΄ όλον τον κόσμο, ανθρώπους που υπηρετείτε το Πνεύμα, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό, ζητούμε να καταδικάσετε την παραβίαση της Συνθήκης του 1972 από την Τουρκία, όπως και την εξ αυτής προκύπτουσα απομείωση της μοναδικής αξίας της Αγίας Σοφίας, ως Παγκόσμιου Μνημείου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ