Επιστολή – παρέμβαση εννιά δημάρχων της περιοχής μας

0
4002

Θ. Ζεκερίδης στα «Χ»: «Αναγκαία η ένταξη της Δράμας και της Καβάλας στον σχεδιασμό Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη»

Την ένταξη της Δράμας και της Καβάλας στον σχεδιασμό της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη ζητούν οι δήμαρχοι των εννέα δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε αρχικά ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θ. Μουριάδης, όταν έστειλε σχετική επιστολή στους δημάρχους της Ανατολικής Μακεδονίας, με την οποία συμφώνησαν οι 9 δήμαρχοι.
Στη συνέχεια, η επιστολή που ζητά την ένταξη της Δράμας και της Καβάλας στον σχεδιασμό της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη εστάλη προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα και την Πρόεδρο της εν λόγω Επιτροπής, Ντόρα Μπακογιάννη.
Για το θέμα αυτό, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης που συνυπογράφει την επιστολή επεσήμανε στα «Χ» ότι: «Επρόκειτο πριν την αποστολή της επιστολής να γίνει συνάντηση μεταξύ των δημάρχων. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε, αλλά τελικώς εγώ υπέγραψα την επιστολή που έστειλε ο κ. Θ. Μουριάδης. Υπάρχει η εμπειρία του παρελθόντος, που λειτούργησαν τα κριτήρια αμιγώς υπέρ της Θράκης. Είδαμε ότι υπήρξαν επιπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία. Σήμερα που είμαστε μια ενιαία περιφέρεια, μοιράζεται η ΠΑΜΘ στα δυο, με άγνωστα κριτήρια. Τα κριτήρια που θα έπρεπε να υπάρχουν σήμερα είναι αμιγώς οικονομικά. Θα πρέπει, λοιπόν, η περιφέρειά μας να ενταχθεί ενιαία σε ένα προγραμματισμό ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης, προκειμένου να υπάρξει συνολική πρόοδος σε όλη την έκτασή της. Συμπερασματικά, η ένταξη της Δράμας και της Καβάλας στον σχεδιασμό της Διακομματικής Επιτροπής είναι αναγκαία».

Επισημαίνεται ότι οι 9 δήμαρχοι που ζητούν την ένταξη των περιφερειακών ενοτήτων της Καβάλας και της Δράμας στον σχεδιασμό της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης αναφέρουν μέσω της επιστολής τα εξής:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Η σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, μετά την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, δημιουργεί αναμφίβολα νέα δεδομένα και αναμένεται να συμβάλλει, κατά τρόπο καθοριστικό, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή μας.
Ωστόσο, η προκλητική εξαίρεση των περιφερειακών ενοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας από τον εν λόγω σχεδιασμό, αφενός μεν αποδυναμώνει την προοπτική του και αφετέρου δύναται να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στη συνοχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Οποιαδήποτε σιωπηρή αποδοχή της διαφαινόμενης επιβολής διαχωριστικών γραμμών σε μια περιοχή που δοκιμάστηκε από αντίστοιχες προσεγγίσεις στο πρόσφατο παρελθόν, θα ανατρέψει, συν τοις άλλοις, την κοινή πορεία που έχουμε χαράξει τόσο για τη διαχείριση των προβλημάτων που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών όσο και για την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής και στις πέντε περιφερειακές ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέσω της άντλησης πόρων από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Επίσης, δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής σας και η αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης των επιπρόσθετων δυσκολιών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν εσχάτως οι περιφερειακές ενότητες της Καβάλας και της Δράμας, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του προσφυγικού ρεύματος και των αρνητικών συνεπειών της σοβούσας υγειονομικής κρίσης.
κ. Πρόεδρε,
Πιστεύουμε ότι με την παρέμβασή σας μπορεί, έστω και με σχετική καθυστέρηση, να αποκατασταθεί η διαχρονική αδικία που υφίστανται οι περιφερειακές ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και να κλείσει οριστικά ο κύκλος της εσωστρέφειας στο πλέον ευαίσθητο γεωγραφικό τμήμα της ελληνικής επικράτειας.
Ζητάμε την χωρίς όρους και προϋποθέσεις ένταξη όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο υπό διαμόρφωση πλάνο για την ουσιαστική ανάπτυξη της 13ης περιφέρειας της χώρας».

Την επιστολή συνυπογράφουν οι δήμαρχοι:
Θεμιστοκλής Ζεκερίδης, Δήμαρχος Δοξάτου
Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας
Ελευθέριος Κυριακίδης, Δήμαρχος Θάσου
Θεόδωρος Μουριάδης, Δήμαρχος Καβάλας
Ιωάννης Κυριακίδης, Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου
Σάββας Μιχαηλίδης, Δήμαρχος Νέστου
Φίλιππος Αναστασιάδης, Δήμαρχος Παγγαίου
Αναστάσιος Καγιάογλου, Δήμαρχος Παρανεστίου
Θεόδωρος Αθανασιάδης, Δήμαρχος Προσοτσάνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ