Επιτέλους λέμε «αντίο» στους αμιαντοσωλήνες

0
7788

Στο 70% της ζώνης Γ’ έφθασε το νέο δίκτυο ύδρευσης στην πόλη της Δράμας

Προχωρά η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην πόλη της Δράμας με τα έργα που υλοποιούνται να έχουν φθάσει στο 70% της Ζώνης Γ’. Τα έργα στην εν λόγω περιοχή άρχισαν πριν από δυο χρόνια και εκτελούνται αυτή τη στιγμή στην περιοχή Στενημάχου – Αμπελοκήπων. Αφορούν την αντικατάσταση περίπου 60 χιλιομέτρων αμιαντοσωλήνων και έχουν συνολική δαπάνη περίπου 5 εκ. ευρώ.
Η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020, μετά από παράταση που έλαβε ο ανάδοχος του έργου, όπως εξηγεί στα «Χ» ο υπεύθυνος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΔ κ. Μαρίνος Χατζηκωνσταντίνου. Η παράταση που δόθηκε ήταν αναμενόμενη, καθώς υπάρχει αναπόφευκτη δυσχέρεια στην προμήθεια υλικών εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την πανδημία.
Το δίκτυο ύδρευσης στην πόλη της Δράμας είναι χωρισμένο σε τρεις ζώνες. Στη ζώνη Α’, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, η αντικατάσταση του δικτύου που περιελάμβανε περίπου 97 χιλιόμετρα αγωγών έχει ολοκληρωθεί. Στην ίδια ζώνη απομένει να ολοκληρωθεί το έργο των παροχών ύψους περίπου 3 εκ ευρώ. Η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου εκτιμάται ότι θα έχει υπογραφεί σε περίπου 1 μήνα και στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί το έργο, θα διατεθεί νερό από το καινούργιο δίκτυο.
Στη ζώνη Γ’, όπως προαναφέρθηκε, τα έργα έχουν προχωρήσει στο 70% της υλοποίησής τους και ολοκληρώνονται τον Δεκέμβριο του 2020.
Θα ακολουθήσει τελευταία η ζώνη Β’ η οποία αφορά το κέντρο της πόλης της Δράμας. Η ζώνη αυτή λόγω της χρονοβόρας γραφειοκρατικής διαδικασίας και χωρίς να υπολογιστούν τυχόν εμπόδια αναμένεται να προχωρήσει εντός του 2022. Η μελέτη του έργου, το οποίο είναι προϋπολογισμού περίπου 8 εκ. ευρώ, έχει ήδη ολοκληρωθεί από τη ΔΕΥΑΔ. Η δημοτική επιχείρηση αναμένει τη σχετική πρόσκληση για την ένταξη του έργου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί.
Παρά τα γραφειοκρατικά αλλά και τα έκτακτα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία εξέλιξης των έργων του νέου δικτύου είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα από τα πιο ουσιαστικά έργα στην πόλη της Δράμας. Η πόλη απαλλάσσεται σταδιακά αλλά δια παντός από το δίκτυο των αμιαντοσωλήνων, υλικό το οποίο είχε τεθεί στο μικροσκόπιο ερευνών τα προηγούμενα χρόνια και θεωρήθηκε ότι έκρυβε κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.
Από την άλλη πλευρά, η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης σημαίνει και σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τη ΔΕΥΑΔ, η οποία θα απαλλαγεί από τις συνεχείς ζημιές στο παλιό δίκτυο ύδρευσης και από την απώλεια ποσοτήτων νερού.
Είναι γνωστό ότι τα προβλήματα διαρροών και ζημιών στο παλιό δίκτυο ύδρευσης ήταν και συνεχίζουν να είναι πάρα πολλά, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την εκτεταμένη διαρροή που υπήρχε στην περιοχή των οδών Ακροπόλεως και Γέφυρας Παπάδων. Οι διαρροές στην ίδια περιοχή ήταν συνεχείς. Το παλιό δίκτυο δεν άντεχε νέες επισκευές οπότε η ΔΕΥΑΔ προχώρησε στην αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων με σωλήνες πολυαιθυλενίου, λύνοντας έτσι το πρόβλημα, για το οποίο είχαν εκφραστεί αρκετά παράπονα από κατοίκους της περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!