Επιτυχημένο το καρδιολογικό διήμερο στη Δράμα

0
4589

– Σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 700 Δραμινοί στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από το σύλλογο ΔΕΔΚΑ
– Κ. Γκατζούλης στα «Χ»: «Έναν απινιδωτή στους χίλιους κατοίκους έχει η Δράμα και η Κοπεγχάγη»


 

Την Παρασκευή και το Σάββατο 16 και 17 Δεκεμβρίου στη Δράμα πραγματοποιήθηκαν δύο επιτυχημένες δράσεις. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για το ευρύ κοινό, με θέμα «Πρόληψη & Αντιμετώπιση Καρδιαγγειακών Παθήσεων» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της Δράμας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η δεύτερη ήταν η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Δραμινές ημέρες καρδιολογίας» που διεξήχθη το Σάββατο στο ξενοδοχείο Hydrama και παρείχε αξιόπιστη επιστημονική γνώση για την αξία της πρόληψης στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι εκδηλώσεις του διημέρου συνδιοργανώθηκαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, την Περιφέρεια ΑΜΘ, τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας και το Σύλλογο Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής (ΔΕΔΚΑ).
Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση για το ευρύ κοινό που έγινε την Παρασκευή με την παρουσία πλήθους κόσμου στο δημαρχείο της Δράμας. Ο κ. Κωνσταντίνος Γκατζούλης Καθηγητής Καρδιολογίας στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, «Ιπποκράτειο» Γ.Ν.Α. μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ανέφερε ότι η καρδιολογία ακμάζει με απίστευτους ρυθμούς στο χώρο της επεμβατικής αρρυθμιολογίας. Τόνισε ότι οι καρδιακές αρρυθμίες που είναι πολύ συχνό πρόβλημα και συμμετέχουν αποφασιστικά στον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των καρδιοπαθών, αντιμετωπίζονται σήμερα με πολύ αποτελεσματικούς τρόπους, είτε με επεμβάσεις τοποθέτησης συσκευών διαχείρισης ρυθμού είτε με νέα φαρμακευτικά μέσα, είτε με καυτηριασμούς των αρρυθμιών. Μιλώντας για το ζήτημα της πρόληψης των των καρδιακών περιστατικών επεσήμανε ότι: «Η πρόληψη είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της καρδιολογίας. Ο έλεγχος της πίεσης, η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος της χοληστερίνης, ο έλεγχος του σακχάρου, η απώλεια βάρους και το περπάτημα που είναι το καλύτερο φάρμακο. Όλα αυτά συμμετέχουν στο να παραταθεί η επιβίωση όχι μόνο των καρδιοπαθών αλλά και του γενικού πληθυσμού. Αλλά «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Όταν δημιουργείται πρόβλημα, η έγκαιρη αντιμετώπιση με επεμβατικές διαδικασίες επίσης βοηθά στην παράταση του βίου».
Παράλληλα αναφέρθηκε και στο δίκτυο των Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής: «Είναι πρωτοποριακό. Δεν είναι ουσιαστικά ένα project. Είναι κλινική εφαρμογή και η Δράμα αυτή τη στιγμή, έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε όλη τη χώρα. Aλλά και σε παγκόσμια βάση, έναν απινιδωτή στους χίλιους κατοίκους έχει η Δράμα και η Κοπεγχάγη. Ήδη έχουν εκπαιδευτεί στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση 600 – 700 πολίτες με τις προσπάθειες του συλλόγου, και αυτά είναι πολύ αισιόδοξα μηνύματα».
Στην διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και δυο μηχανισμοί που θα παρακολουθούν τους αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές. Ο καρδιολόγος κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής (ΔΕΔΚΑ) τόνισε στα «Χ» ότι πρόκειται για μηχανισμούς που παρακολουθούν τη λειτουργία των εξωτερικών απινιδωτών και θα ειδοποιούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο που θα οριστεί. «Τα tracker αυτά θα μπορούν να δίνουν σήμα στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, όταν έχουν σηκωθεί από τη θέση τους και τη διαδρομή που ακολουθούν θα την βλέπουμε σε real time. Είναι μια πολύ καινοτόμα ιδέα, την οποία εφαρμόσαμε και την κάναμε πραγματικότητα. Η εφαρμογή από τη στιγμή που κάναμε τα δυο πρώτα δείγματα είναι θέμα χρηματοδότησης. Είναι κάτι που θα ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας. Τα tracker θα βοηθήσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να υπάρχει παρακολούθηση των απινιδωτών».
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος και στην εκπαίδευση των πολιτών στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, που διεξάγει ο Σύλλογος Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής (ΔΕΔΚΑ) τόνισε ότι αυτή εξελίσσεται πολύ δυναμικά αφού σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 700 άτομα. «Αυτό μας δίνει αισιοδοξία, γιατί οι Δραμινοί αγκαλιάζουν όλη αυτή την προσπάθεια η οποία γίνεται με πολύ κόπο αλλά και πολύ χαρά γιατί βλέπουμε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται. Ιδιαίτερα τα σχολεία, οι νέοι άνθρωποι. Εκεί θέλουμε να απευθυνθούμε. Οι νέοι άνθρωποι να αγκαλιάσουν αυτές τις τεχνικές. Έχουμε μεγάλη συμπαράσταση από την πολιτεία και κυρίως από την Περιφέρεια και αυτό μας δημιουργεί αισιοδοξία».
Ο καρδιολόγος Χρήστος Καΐρης μιλώντας στα «Χ» είπε ότι το 2020 και το 2021, λόγω της πανδημίας δεν ήταν εφικτό να γίνουν αντίστοιχες επιστημονικές εκδηλώσεις στη Δράμα και έτσι επανήλθαν φέτος. Σημείωσε επίσης ότι: «Στις φετινές καινοτομίες περιλαμβάνεται η επίδειξη με το σύστημα των απινιδωτών και το καινούργιο πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο μόλις ο απινιδωτής σηκώνεται από τη θέση του και ενεργοποιείται, έρχεται στα κινητά τηλέφωνα όλων των ενδιαφερομένων, δηλαδή των εκπαιδευμένων πολιτών, ότι σε μια απόσταση 500 ως 1000 μέτρων υπάρχει μια ανακοπή, για να πάνε να βοηθήσουν. Αυτή η εφαρμογή είναι πολύ πρωτοποριακή και είναι το επίκεντρο του φετινού συνεδρίου». Σε ότι αφορά το θέμα της πρόληψης των καρδιολογικών περιστατικών ο κ. Καΐρης σημείωσε: «H αλήθεια είναι ότι η επιδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε και έναυσμα για τον κόσμο για να μπορέσει να ξαναδεί τα θέματα υγείας. Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης τα πράγματα ήταν δύσκολα. Βέβαια όντως υπάρχουν πολλά κρούσματα. Πολλά περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Είναι πολύ βασικό να μην αμελούμε τον εαυτό μας και να προσέχουμε κάποια συμπτώματα τα οποία είναι καμπανάκι κινδύνου».
Στην επιστημονική ημερίδα του Σαββάτου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hydrama, αναλύθηκαν θέματα που αφορούσαν την προληπτική καρδιολογία, τους προβληματισμούς στην παρακολούθηση ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο, τους παράγοντες καρδειαγγειακού κινδύνου, την εκπαίδευση και οργάνωση ΚΑΡΠΑ, τις Μυοκαρδιοπάθειες, την Κολπική Μαρμαρυγή κλπ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ