Έρχεται ανατροπή στην αναβάθμιση των ΤΕΙ;

0
2208

Αβεβαιότητα έχει προκληθεί από χθες για την δημιουργία των δυο νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στη Δράμα με αφορμή τις δηλώσεις της Τομεάρχη Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ κ. Νίκης Κεραμέως η οποία διεμήνυσε ότι η ΝΔ, στην περίπτωση που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, δεν θα υλοποιήσει τις προωθούμενες αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας, που αφορούν την συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τα ΤΕΙ Καβάλας, Σερρών και Θεσσαλονίκης.

Η κα Κεραμέως ανέφερε στο πλαίσιο της δήλωσής της ότι δεν θα υλοποιηθούν και οι αλλαγές που αφορούν το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο μέσω του οποίου, υπενθυμίζουμε, ότι ο Δήμος Δράμας φιλοδοξεί να δρομολογήσει την σχολή Κινηματογράφου στην Δράμα.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρύτανης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο οποίο ανήκουν τα τμήματα της Δράμας, κ. Δημήτρης Μπαντέκας, είπε ότι στην περίπτωση που η συνένωση δεν υλοποιηθεί τότε στην Δράμα δεν πρόκειται να υπάρξει αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν θα γίνουν τα δυο νέα πανεπιστημιακά τμήματα όπως και αυτά τα όποια θα μπορούσαν να προστεθούν στην συνέχεια. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για την δημιουργία των πανεπιστημιακών τμημάτων που θα δημιουργηθούν στην Καβάλα. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Μπαντέκας, ότι η υλοποίηση της συνένωσης και η δημιουργία των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στην περιοχή μας δεν είναι εύκολο να ανατραπεί από την στιγμή που αυτή θα περιλαμβάνεται σε Νόμο, αν και τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Η δήλωση της Τομεάρχη Παιδείας Έρευνας και θρησκευμάτων της ΝΔ, κυρίας Κεραμέως δημιούργησε πάντως ένα μικρό χάος, καθώς διαφαίνεται η διάθεση να μπει φρένο στην προσπάθεια αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας με το επιχείρημα ότι οι συνενώσεις αυτές υποβαθμίζουν τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, γίνονται χωρίς μακρόπνοη στόχευση και εξυπηρετούν αποκλειστικά μικροκομματικές στοχεύσεις…
Συγκεκριμένα η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Νίκη Κεραμέως σε σχέση με τις προωθούμενες από το Υπουργείο Παιδείας συγχωνεύσεις ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και την άναρχη αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση
«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ανεχθεί άλλο την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας. Οι αλλαγές που προωθούνται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, όπως και σε άλλα ιδρύματα, χωρίς επεξεργασία και μακρόπνοη στόχευση, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Η πλήρης Δήλωση
«Ο Υπουργός Παιδείας συνεχίζει ακάθεκτος το καταστροφικό του έργο στην ανώτατη εκπαίδευση, αγνοώντας προκλητικά τις αντίθετες φωνές. Το σχέδιό του δεν ακολουθεί εκθέσεις σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, δεν αποτελεί προϊόν πραγματικής διαβούλευσης, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν εκθέσεις αξιολόγησης, δεν εξασφαλίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Το σχέδιο του υπηρετεί αποκλειστικά μικροπολιτική στόχευση.
Ξεκίνησε με τη συλλήβδην κατάργηση των ΑΤΕΙ, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τον τεχνολογικό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αρχής γενομένης από τα ιδρύματα της Αττικής και συνεχίζοντας στα ιδρύματα ολόκληρης της επικράτειας.
Στη συνέχεια, στο στόχαστρο μπήκε το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Το μόνο ίδρυμα που παρέχει προγράμματα μεταπτυχιακού επιπέδου, αποκλειστικά στα αγγλικά, προσελκύοντας ξένους φοιτητές, αλλά και καθηγητές διεθνούς φήμης.
Πιο πρόσφατο θύμα, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Το μοναδικό ίδρυμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ελλάδα, με προγράμματα προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, το οποίο, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού, θα συγχωνευθεί με ακόμη ένα υπό κατάργηση ΑΤΕΙ.
Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ανεχθεί άλλο την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας. Οι αλλαγές που προωθούνται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, όπως και σε άλλα ιδρύματα, χωρίς επεξεργασία και μακρόπνοη στόχευση, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ