Έρχεται το «Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Πλατανιάς 2021»

0
2049

– Ένα πιο αισιόδοξο καλοκαίρι μας υπόσχονται φέτος οι προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις
– Αναλυτικά οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ η υλοποίηση του «Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Πλατανιάς 2021» την 28η Αυγούστου.
Το Σωματείο με την επωνυμία «Πολιτισιτκός Σύλλογος Πλατανιάς «Αργοναύται Κομνηνοί», που έχει έδρα την Πλατανιά του Δήμου Παρανεστίου, όπως προκύπτει από το καταστατικό του, έχει ως βασικό σκοπό την πολιτιστική καλλιέργεια της τοπική κοινωνίας και των μελών του, καθώς επίσης την ενίσχυση, προώθηση και ανάπτυξη κάθε πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής προσπάθειας στην περιοχή.
Η υλοποίηση των σκοπών του μπορεί να γίνει βέβαια και μέσα από τη συνδιοργάνωση και διεξαγωγή πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών, κοινωνικών δράσεων και εκδηλώσεων. Η εκδήλωση για την οποία ο πολιτιστικός σύλλογος ζήτησε τη συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, με τίτλο «Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Πλατανιάς 2021»αφορά μια πολιτιστική εκδήλωση ευρείας απήχησης, εμπλουτισμένη με στοιχεία λόγου, χορού, μουσικών ήχων και δρωμένων, με στόχο την ανάδειξη ηθών και εθίμων της μακεδονικής και ποντιακής παράδοσης.
Σε αυτή τη λογική, στοιχεία λόγου και παραδοσιακής μουσικής θα εμπλουτίσουν, θα αναδείξουν και θα ενισχύσουν το πολιτιστικό γίγνεσθαι, της περιοχής. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία ενσωματώνει ενδιαφέροντα στοιχεία και δεδομένα, χρήσιμα και ωφέλιμα για την τοπική και ευρύτερη κοινωνία, θα διεξαχθεί στην Τοπική Κοινότητα Πλατανιάς, του Δήμου Παρανεστίου.
Το πρόγραμμα μέχρι στιγμής έχει ως εξής: στις 28 Αυγούστου, στις 21.00 το βράδυ, θα γίνει η τελετή έναρξης και θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου Πλατανιάς, με ήχους από τη Μακεδονία και τον Πόντο, ενώ στη συνέχεια θα γίνει παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από φιλοξενούμενα σωματεία της ελληνικής επικράτειας.

Αναλυτικά οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού
Υπενθυμίζεται ότι μετά από μια περίοδο αναστολής των πολιτιστικών εκδηλώσεων, μετά από περίπου δυο χρόνια υγειονομικής κρίσης, φέτος το καλοκαίρι, έχουν προγραμματιστεί ουκ ολίγες δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, όχι μόνο στην Πλατανιά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Δράμας. Προηγήθηκαν οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Μαΐου, στο Καλαμπάκι, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν στο πλαίσιο των Ελευθερίων της Δράμας, που άρχισαν από τις 25 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 16 Ιουλίου.
Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν ήδη τέσσερις σημαντικές εκδηλώσεις στον Δήμο Δοξάτου. Οι Ορεινοί αγώνες Ζυγάκτη Ποταμού ή «zygakti trail» στις 11 Ιουλίου, οι Πολιτιστικοί και Βυζαντινμοί Απόηχοι που θα γίνουν στις 25 και 26 Ιουλίου. Η Γιορτή Καλαμποκιού που θα γίνει από 31 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου όπως και οι Γιορτές Δάσους που θα γίνουν στις 21 και 22 Αυγούστου.
Τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε πράσινο φως από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και για την υλοποίηση της Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Έκθεσης Φωτολίβους, με αρχικά εκτιμώμενη ημερομηνία διεξαγωγής την περίοδο από 27 έως 29 Αυγούστου.
Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων που αρχίζουν από τις 3 Ιουλίου με τους Ιππείς του Αριστοφάνη και θα διαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Τουλάχιστον το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό και σαφώς πιο ενδιαφέρον από πλευράς πολιτισμού σε σχέση με το προηγούμενο, όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, η οποία έδειξε σε πολλές περιπτώσεις, από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα, ότι αποτελεί αστάθμητο παράγοντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!