Έρχονται οι ορεινοί αγώνες του Ζυγάκτη στον Δήμο Δοξάτου τον Ιούλιο

0
2071

Πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμου Δοξάτου 2021

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Δοξάτου θα προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Π.Ε. Δράμας) για τη συνδιοργάνωση τεσσάρων σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Δήμο Δοξάτου, από τις 11 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου με τίτλο «Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Δήμου Δοξάτου 2021». Οι εκδηλώσεις είναι οι 1οι Ορεινοί Αγώνες Ζυγάκτη Ποταμού, οι Πολιτιστικοί και Βυζαντινοί Απόηχοι, η Γιορτή Καλαμποκιού και οι Γιορτές του Δάσους.
Σύμφωνα με τη δομή και τις δράσεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα των εκδηλώσεων, θα συμμετέχουν περίπου 150 εθελοντές και περίπου 8.000 επισκέπτες τόσο από τον Δήμο Δοξάτου όσο και από τους γειτονικούς δήμους.
Οι εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουν σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας θα διεξαχθούν ως εξής:

11 Ιουλίου – 1οι ορεινοί αγώνες Ζυγάκτη ποταμού «zygakti trail»
Οι ορεινοί αγώνες του Ζυγάκτη ποταμού έχουν ως στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη του
ορεινού όγκου της περιοχής, καθώς και περιοχών ιδιαίτερου περιβαλλοντικού κάλλους. Η όλη προσπάθεια αποσκοπεί στην ενεργοποίηση της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας, αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνάμεις για την ενίσχυση της οικονομίας. Περαιτέρω δε επιδίωξη αποτελεί, η αξιοποίηση φυσικών και πολιτισμικών πόρων μέσω στοχευμένων δράσεων, ελκυστικών για τους λάτρεις των ορεινών διαδρομών, αλλά και μέσω των εμπειριών, εξορμήσεων και αναψυχής.
Με εκκίνηση το Κεφαλάρι (έναν ξεχωριστό τόπο με κυρίαρχο στοιχείο το νερό) ακολουθώντας το «Δρόμο του Νερού» και περνώντας από την τοποθεσία «Πηγές» και τους «Πέντε Δρόμους», οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν ορεινές περιοχές, όπου θα συναντήσουν ορθόδοξα ξωκλήσια και χωριά ξεχασμένα στο χρόνο, ενώ προς τον τερματισμό της όλης διαδρομής, θα τους δοθεί η ευκαιρία να απολαύσουν τη δροσιά των νερών του Κεφαλαρίου.

25 και 26 Ιουλίου – Πολιτιστικοί και βυζαντινοί απόηχοι
Κάθε χρόνο, στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας και στην παλαιά ενοριακή εκκλησία της Αγίας
Παρασκευής, διοργανώνεται σειρά πολιτιστικών δράσεων ευρείας απήχησης, με στόχο την
ανάδειξη της πολιτιστικής δημιουργίας και έκφρασης.
Στο ως άνω πλαίσιο, στοιχεία ηθών και εθίμων, λόγου και ήχου, θα εμπλουτίσουν την
εκδήλωση, με κορύφωση στις 26 Ιουλίου. Με τη συμμετοχή πλήθους πολιτιστικών συλλόγων και χορούς του Πόντου, της Θράκης, της Μακεδονίας, της Κρήτης και των Νήσων, θα ενισχυθεί η προσπάθεια και θα αναδειχθεί το πολιτιστικό γίγνεσθαι. Ακολούθως, στον απόηχο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, έρχονται να προστεθούν βυζαντινοί ήχοι, με τη συμβολή των χορωδιών αγιορειτών πατέρων, καθώς και μουσικοί ήχοι, των χορωδιακών τμημάτων των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων.

31 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου – Γιορτή καλαμποκιού
Επί δεκαεπτά συναπτά έτη, πλήθος κόσμου και χιλιάδων επισκεπτών, συμμετέχουν στις
πολιτιστικές εκδηλώσεις της Γιορτής Καλαμποκιού, στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπακίου. Η
διοργάνωση εντάσσεται στην κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη και προώθηση του τοπικού πολιτιστικού και του αγροτικού προϊόντος, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία και βελτιώνοντας τις προϋποθέσεις ανάπτυξης των στοιχείων αναφοράς. Το πλήθος των
εκδηλώσεων και των δράσεων που αναπτύσσονται, λειτουργούν ως προστιθέμενη αξία στον κοινό αναπτυξιακό στόχο, συμβάλλοντας έτσι στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Η διοργάνωση εκτυλίσσεται ανάμεσα στη σκιά του όρους Παγγαίου και στη δραμινή πεδιάδα, στην περιοχή του Καλαμπακίου, ενώ μουσικά ακούσματα και ήχοι, πολυποίκιλες πολιτιστικές δράσεις, παρουσιάσεις λόγου και εικόνας, εκθέσεις του παραγωγικού και εμπορικού χώρου, παραδοσιακές γεύσεις, αποτελούν στοιχεία που προσδίδουν μία άλλη διάσταση στην προσπάθεια, αναδεικνύοντας έτσι πτυχές της ελληνικής τοπικής οικονομίας και δημιουργίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, προσφέρεται δωρεάν καλαμπόκι και παραδοσιακή μπομπότα.

21 και 22 Αυγούστου – Γιορτές δάσους
Αξιοποιώντας το πευκοδάσος αναψυχής των Κυργίων, διοργανώνονται από το 2012, με
μεγάλη επιτυχία, οι «Γιορτές Δάσους», με απώτερο στόχο της προσπάθειας, την επαφή με το περιβάλλον και τον πολιτισμό και ιδιαίτερα από τους νέους. Ειδικότερα, στα Κύργια Δράμας και συγκεκριμένα στο πευκοδάσος του Βαθυχωρίου, διοργανώνεται σειρά εκδηλώσεων και στοχευμένων δραστηριοτήτων όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, εκθέσεις φωτογραφίας και τοπικών παραγόμενων προϊόντων, κατασκευές για παιδιά με ανακυκλώσιμα υλικά, παραμύθια του δάσους κ.ά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ