Έρχονται στις 2 Μαΐου οι ιπποδρομίες του Δοξάτου

1
2748

– Μια ημέρα πριν θα γίνει και η καθιερωμένη παρέλαση αλόγων
– Μιλάει στα «Χ» ο κ. Γρηγόρης Ζαγοράκης, νέος πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Δοξάτου


Επιστρέφουν μετά από δύο χρόνια, οι ιπποδρομίες του Δοξάτου που γίνονται στις 2 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Αθανασίου προστάτη και πολιούχου της μαρτυρικής περιοχής. Την 1η Μαΐου στις 9 το βράδυ θα γίνει η καθιερωμένη παρέλαση των αλόγων μέσα στο Δοξάτο και στις 5 το απόγευμα της επόμενης ημέρας θα διεξαχθούν οι παραδοσιακές ιπποδρομίες στο χώρο του Ιπποδρομίου δίπλα στο χείμαρρο του Δοξάτου.
Ο κ. Γρηγόρης Ζαγοράκης, νέος πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Δοξάτου ο οποίος διοργανώνει τις ιπποδρομίες με τη βοήθεια της ΠΕ Δράμας και του Δήμου Δοξάτου, μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ανέφερε ότι στις 2 Μαΐου, θα διεξαχθούν τρεις ιπποδρομίες, των 1000, 1400 και 1800 μέτρων, στις οποίες θα συμμετέχουν άλογα και αναβάτες από το Δοξάτο, την Επανομή της Θεσσαλονίκης, και τη Νιγρίτα Σερρών. Στις ιπποδρομίες αναμένεται να συμμετάσχουν από 6 ως 7 άλογα σε κάθε κούρσα. Η προετοιμασία για τις ιπποδρομίες έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι άνθρωποι του Ιππικού Συλλόγου Δοξάτου είναι σε επαφή με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και με το Δήμο Δοξάτου προκειμένου να ολοκληρωθούν ορισμένες εκκρεμότητες.
Τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκε με τους ανθρώπους του Ιππικού Συλλόγου Δοξάτου και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, για ενημέρωση αλλά και διερεύνηση εξεύρεσης λύσεων των προβλημάτων που υπάρχουν με αφορμή τους επικείμενους αγώνες ιπποδρομίας στις 2 Μαΐου.
Κάθε χρόνο, αν εξαιρέσει κανείς την περίοδο των δυο τελευταίων ετών, ο Ιππικός Σύλλογος Δοξάτου “Οι Φίλιπποι” σε συνεργασία με τον Δήμο Δοξάτου, τις τοπικές αρχές και άλλους συλλόγους διοργανώνουν με επιτυχία τις περίφημες ιπποδρομίες, συντηρώντας την αγάπη για το συμπαθές τετράποδο και προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών στο Δοξάτο. Οι ιπποδρομίες, αναδεικνύουν τους ιστορικούς δεσμούς του αλόγου με την περιοχή, και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του προστάτη και Πολιούχου της μαρτυρικής κωμόπολης του Δοξάτου, Αγίου Αθανασίου.
Εδώ βέβαια θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η σχέση του αλόγου με τον Δοξατινό υπήρξε μοναδική στην διάρκεια του χρόνου. Υπήρξε σύντροφος και φίλος των ανθρώπων της περιοχής από πολύ παλιά σε όλες τις αγροτικές εργασίες αλλά και στις μεταφορές, το εμπόριο, τον πόλεμο και την ψυχαγωγία. Ως πολύτιμος βοηθός των κατοίκων, το άλογο χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες για την εκτέλεση αγροτικών εργασιών, όπως ο αλωνισμός, η άροση και η κτηνοτροφία. Ήταν εκείνο που έδινε κίνηση στους μυλόλιθους για το άλεσμα δημητριακών και κινούσε το γεράνι για την άντληση νερού από το πηγάδι. Η διεξαγωγή των ιπποδρομιών στο Δοξάτο είχε λοιπόν άμεση σχέση με την εργασία των κατοίκων και το κοινωνικό γίγνεσθαι.
Το Δοξάτο από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι και το 1967 περίπου, είχε 1200 άλογα, που στην πλειοψηφία τους ήταν βασικοί συνεργάτες για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Ανάλογος αριθμός αλόγων υπήρχε και στα γύρω χωριά. Η καθιερωμένη ημερομηνία διεξαγωγής των ιπποδρομιών, δηλαδή η 2α Μαΐου, ήταν και είναι μια μέρα ορόσημο για το Δοξάτο. Η τελευταία γιορτή πριν από την έναρξη ενός μεγάλου κύκλου εργασιών, πριν από το ξεκίνημα του μόχθου της καπνοφυτείας και στη συνέχεια της καπνοκαλλιέργειας. Ήταν η τελευταία γιορτή για τους αγρότες του Δοξάτου και τα άλογα τους, τα οποία ήταν και ο σημαντικότερος σύμμαχός κατά την καλλιεργητική περίοδο.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!