Έργα 64.7 εκατ. ευρώ στα όρια του δήμου

0
580

– Κοινή συνέντευξη τύπου από Γρ. Παπαεμμανουήλ και Χρ. Μαμσάκο
– Δήμαρχος Δράμας: «Aλλάζει παντελώς ο Δήμος Δράμας…»


 

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν την Παρασκευή 28 Απριλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος σχετικά με τη σύσκεψη που έγινε στη Δράμα, την Τετάρτη 26 Απριλίου με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κ. Μέτιου Χρήστου, Αντιπεριφερειαρχών, του προέδρου τού Περιφερειακού Συμβουλίου, Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας ΑΜΘ, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και του Δήμου Δράμας.
Από τη σύσκεψη αυτή προήλθαν απτά αποτελέσματα για την κοινωνία και τον Δήμο της Δράμας, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαεμμανουήλ, μιλώντας για πολύ στενή συνεργασία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο δε Δήμαρχος Δράμας είπε μεταξύ άλλων ότι: «Μέσα από αυτή τη συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου Δράμας το επόμενο διάστημα στον Δήμο Δράμας γίνονται έργα που αγγίζουν τα 65 εκατ. ευρώ” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμσάκος, υπογραμμίζοντας ότι: «Aλλάζει παντελώς ο Δήμος Δράμας…».

 

Όπως είπε τόσο ο Δήμαρχος Δράμας όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, στη σύσκεψη εξέτασαν τα παρακάτω θέματα:
1. Την πορεία υλοποίησης των έργων του Δήμου Δράμας τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Πρόκειται για 20 έργα προϋπολογισμού 18,5 εκ. € που αφορούν: Τη βιοκλιματική αναβάθμιση των δημόσιων χώρων μεταξύ των πηγών της Αγίας Βαρβάρας και του Δημοτικού Κήπου. Την κατασκευή, την επέκταση και την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στις ζώνες 1 και 3 της Δράμας. Τη σύνταξη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης και την υλοποίηση Σχεδίων Ασφάλειας Νερού. Τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης στην οδό 19ης Μαΐου στην πόλη της Δράμας. Τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στη Χωριστή και τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων του δήμου. Την ενεργειακή αναβάθμιση των παιδικών σταθμών του Δήμου Δράμας. Τη λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Δράμας. Το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο του Δήμου Δράμας. Άλλα έργα που αφορούν στην ανάπτυξη ψηφιακού συστήματος για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης της Δράμας, ανάπτυξη συστημάτων για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος κ.ά.
2. Έργα που έχουν ολοκληρωθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκ. €, που αφορούν: Την ανακατασκευή του κόμβου Ξηροποτάμου και τη μετατροπή του σε κυκλικό. Η ανακατασκευή του δρόμου από τον κυκλικό κόμβο Ξηροποτάμου μέχρι την ΙΜ Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Τη συντήρηση και ασφαλτόστρωση τμημάτων των εθνικών οδών από τον κόμβο Ξηροποτάμου μέχρι τον κόμβο της ΒΙΠΕ και μέχρι τον κόμβο Μυλοποτάμου. Τη βελτίωση του δρόμου από την έξοδο του Καλού Αγρού μέχρι την είσοδο της Κοινότητας Νικοτσάρα. Την ενεργειακή αναβάθμιση του Επιμελητηρίου Δράμας, την επισκευή του δημόσιου ΚΤΕΟ και την επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση της πρώην Σχολής Κρέατος. Τη συμπλήρωση και την επισκευή των μέτρων πυροπροστασίας του Δικαστικού Μεγάρου.
3. Έργα ή και μελέτες που είναι σε εξέλιξη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 29,5 εκ. €, που αφορούν: Οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου και υγειονομική αναβάθμιση των εσωτερικών του χώρων. Την επισκευή και συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου. Την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Παραρτήματος Χρόνιων Παθήσεων. Τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας της εθνικής οδού από τη Δράμα μέχρι το Σιδηρόνερο. Την ανακατασκευή του κόμβου ΣΟΦΤΕΞ και τη μετατροπή του σε κυκλικό. Τη συντήρηση και αποκατάσταση του χειμάρρου Αγίας Βαρβάρας από την τοποθεσία Μικρός Θάμνος μέχρι τα αγρόκτημα Μαυρολεύκης. Την κατασκευή υποδομών για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας στον Ξηροπόταμο (ομβροδεξαμενές, ομβροπλατείες, ποτίστρες). Την εκπόνηση μελέτης για το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης Δράμας. Ιδιαίτερα συζητιέται η επικαιροποίηση του σχεδιασμού 2 έργων για τα οποία υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι για την υλοποίησή τους: Αυτό της ανατολικής εισόδου της Δράμας, με αρχική εκτίμηση προϋπολογισμού 12 εκ. € και των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στο χείμαρρο Καλλιφύτου, προϋπολογισμού 4,2 εκ. €. Σε ό,τι αφορά το αντιπλημμυρικό έργο στο χείμαρρο Καλλιφύτου πρόθεση είναι να συμπεριληφθεί στον επικαιροποιημένο σχεδιασμό με τις περιβαλλοντικές επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί.
4. Έργα τα οποία αποτελούν προτεραιότητα και για την Περιφέρειά μας και για το Δήμο Δράμας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Τα έργα αυτά αφορούν: Την αποκατάσταση των κτιρίων του πρώην Στρατοπέδου Ανδρικάκη για τη δημιουργία κέντρου κινηματογράφου με αρχική εκτίμηση προϋπολογισμού περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ. Την κατασκευή εκκλησιαστικού μουσείου, με αρχική εκτίμηση προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ. Την κατασκευή νέου νηπιαγωγείου στον Ξηροπόταμο, προϋπολογισμού 1,1 εκατομμυρίου ευρώ. Έργα ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Μαυρόβατου, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Τη λειτουργία δομής κακοποιημένων γυναικών. Πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων στην περιοχή παρέμβασης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ).
5. Έργα που είναι αναγκαία στο Δήμο Δράμας για τα οποία θα δεσμευτούν πόροι από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα: 650.000€ στο Δήμο Δράμας για την κατασκευή πεζοδρομίων και ασφαλτοστρώσεις στη δυτική είσοδο της πόλης (από τον κυκλικό κόμβο Ξηροποτάμου μέχρι τη Λαυρεντιανή Μονή). 640.000€ στη ΔΕΥΑ Δράμας για έργα υποδομής ύδρευσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. 500.000€ για την αποκατάσταση του χειμάρρου Δράμας από τα γραφεία Μάρμαρα Nordia (πρώην Λαζαρίδη) μέχρι την τοποθεσία Μικρός Θάμνος από την ΠΕ Δράμας. 200.000€ για τη μελέτη στατικής επάρκειας του ναού Εισοδίων της Θεοτόκου στη Χωριστή από την ΠΕ Δράμας. 15.000€ για τη δημιουργία πρόσβασης ΑμεΑ στο Μητροπολιτικό Ναό Δράμας από την ΠΕ Δράμας. 37.100€ για την προμήθεια ηχητικού εξοπλισμού του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης από την ΠΕ Δράμας. 127.000€ για την προμήθεια εποπτικού και εργαστηριακού εξοπλισμού για τη λειτουργία προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών πάνω στην κινηματογραφική γραφή, πρακτική και έρευνα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Το συνολικό ποσό των παραπάνω έργων ανέρχεται σε 64.700.000 περίπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!