Εργατική πρωτομαγιά: «Με δύο συγκεντρώσεις τιμήθηκε η απεργία»

0
916

Δύο συγκεντρώσεις στη Δράμα για τους νεκρούς ήρωες που με τη θυσία τους άνοιξαν τον δρόμο των διεκδικήσεων


Εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι του Νομού Δράμας συμμετείχαν χθες, 1η του Μάη, στις δυο συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν. Η μία συγκέντρωση ήταν το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, με την παρουσία των περισσοτέρων εργασιακών σωματείων και η άλλη στην πλατεία Ελευθερίας με την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργάνωσαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και ο Σύλλογος Γυναικών Δράμας. Η δεύτερη συγκέντρωση μετά από πορεία γύρω από την πλατεία Ελευθερίας κατέληξε σε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των αδικοχαμένων λατόμων στο Μοναστηράκι.
Οι δυο συγκεντρώσεις έγιναν περίπου την ίδια ώρα με σκοπό να τιμήσουν τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος που θυσιάστηκαν για τα δικαιώματα των εργαζομένων, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Ισότητα, την Ελευθερία και την Ειρήνη. Παράλληλα ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς ήρωες που με τη θυσία τους στο Σικάγο του 1886 άνοιξαν το δρόμο των διεκδικήσεων, το δρόμο του οργανωμένου συνδικαλιστικού αγώνα.
Στο Εργατικό Κέντρο Δράμας χαιρέτησαν τη συγκέντρωση εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία μέχρι το άγαλμα της Ελευθερίας και κατάθεση στεφάνων.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης, τόνισε ότι ακολούθησαν πολλά μετά την κινητοποίηση των εργαζομένων στο Σικάγο. Οι εργαζόμενοι αφυπνίστηκαν και ίδρυσαν συνδικάτα παντού. Είπε ότι πρόκειται για μία παγκόσμια ημέρα για την οποία δεν θα πρέπει να υπάρχει εκμετάλλευση από κανέναν κομματικό φορέα. Παρατήρησε ότι όλα τα κόμματα που βρέθηκαν στην εξουσία στη χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια, δηλώνουν ότι είναι μαζί με τους εργαζομένους αλλά στην πραγματικότητα αποδείχθηκε το αντίθετο. Μίλησε για αποφάσεις που έφεραν τα μνημόνια στη χώρα και παράλληλα τους εργαζόμενους σε δύσκολη θέση. Πρόσθεσε ότι τα κόμματα όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση έλεγαν ότι είναι δίπλα στους εργαζόμενους αλλά όταν γινόταν κυβέρνηση τον έβλεπαν σαν εχθρό. «Αυτούς τους εργαζόμενους που πολλές φορές πληρώνουν με ιδρώτα και μερικές φορές με αίμα, γιατί καμία κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα προστασίας για την υγεία τους; Τριάντα χρόνια αγωνίζομαι για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε έναν νομό που καυχάται ότι έχει αυξήσει τις εξαγωγές αλλά και τα θανατηφόρα ατυχήματα που δημιουργούν χήρες και ορφανά».
Ο κ. Σαβρίδης μίλησε μεταξύ άλλων και για την ανεργία αλλά και τη μαύρη εργασία, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σήμερα εργαζόμενοι που είναι ανασφάλιστοι κατά 90% και δουλεύουν χωρίς δώρα και ωράρια. Οι καταγγελίες, όπως είπε, έρχονται βροχή στο Εργατικό Κέντρο εν έτη 2022 και ενώ η χώρα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν επωμιστεί όλα τα αρνητικά μεταξύ των οποίων η ρήτρα αναπροσαρμογής και η ακρίβεια αλλά δεν έχουν καρπωθεί τα θετικά που θα έπρεπε να έχουν ως εργαζόμενοι σε μια χώρα της ΕΕ. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συσπειρωθούν για να αντιμετωπίσουν αυτά που έρχονται και ότι θα πρέπει να αφήσουν έξω από αυτή την προσπάθεια τις κομματικές τους καταβολές. Υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι το σημαντικότερο είναι ότι θα πρέπει να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Σε δήλωσή στα «Χ» κατά τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Δράμας ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Θεόφιλος Ξανθόπουλος τόνισε: «Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων. Η Πρωτομαγιά ξεκίνησε από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου που φώτισε και φωτίζει την ανθρωπότητα για ένα μέλλον που θα ανήκει στους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας. Εδώ στο Εργατικό Κέντρο Δράμας τιμούμε τους αγώνες των εργατών και των εργαζομένων και στέλνουμε το μήνυμα ότι αυτό που σχεδιάζουν σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, δεν θα περάσει. Η κυβέρνηση υπονομεύει δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες και από την πίσω πόρτα καθιερώνει το δεκάωρο, διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις, υπονομεύει την λειτουργία των νοσοκομείων και προσπαθεί να θέσει «εκτός» όλο αυτό που αποκαλούμε εργατικό κίνημα. Αυτό δεν θα περάσει. Στη Δράμα τα προβλήματα που έχουν σχέση με την ενδεχόμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου, με την ενδεχόμενη απομάκρυνση του πρωτοδικείου, με την αγνόηση της Δράμας και των Σερρών από τη νέα χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, αποτελούν ένα πλαίσιο διεκδίκησης που αφορά όλη την κοινωνία και ξεπερνά τις επιμέρους ηγεσίες. Στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης σε όλους τους εργαζόμενους και λέμε ότι ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος που έχουμε να διαβούμε».
Από την πλευρά του ο κ. Τρύφωνας Λαζαρίδης, αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Δράμας της ΑΔΕΔΥ δήλωσε στα «Χ» ότι η 1η Μάη είναι ημέρα μνήμης και συνέχισης του αγώνα που έδωσαν κάποτε οι εργαζόμενοι του Σικάγου. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα που θα πρέπει να έχουμε όλοι στη ζωή μας για να αγωνιζόμαστε όπως εκείνοι, με τέτοιο σθένος ούτως ώστε να μη καταπατούνται τα δικαιώματα μας. «Διεκδικούμε επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, αξιοπρεπή διαβίωση και μια ικανή δημόσια κοινωνική ασφάλιση».
Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών της Δράμας κα Παρθένα Κιόρτεβε επεσήμανε στα «Χ» ότι η Εργατική πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και μνήμης για όλους τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν δώσει τα τελευταία δυόμιση χρόνια ένα τεράστιο αγώνα και έχουν καταπατηθεί δικαιώματα τους όπως η χορήγηση αδειών και ρεπό, παρόλα αυτά έχουν σταθεί αντάξιοι στις προσδοκίες του συστήματος υγείας και το έχουν κρατήσει όρθιο. Υπογράμμισε δε, ότι με την ευκαιρία της κατάργησης των πιστοποιητικών και της επανόδου στην κανονικότητα σιγά-σιγά θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς. «Περιμένουμε τους συναδέλφους μας να επανέρθουν στα νοσοκομεία γιατί τους έχουμε ανάγκη».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δράμας, κ. Όθωνας Μουρμούρης από την πλευρά του τόνισε στα «Χ» ότι η Πρωτομαγιά είναι μια μεγάλη ημέρα και δήλωσε σχετικά: «Λίγοι για να διαδηλώσουμε και λίγοι για να πούμε τα προβλήματά μας. Ένα πηγάδι δεν γεμίζει με ποτήρια νερό. Θέλει πολύ νερό για να υπάρξει αντίδραση για τα μέτρα που υπάρχουν και αυτά που έρχονται. Να προσπαθήσουμε να ζήσουμε καλύτερα. Το δικαιούμαστε. Δεν έχουν δικαίωμα οι πολιτικοί να μας δείχνουν με το δάχτυλο και να μας χαρακτηρίζουν μπαταχτσήδες ή ότι δεν θέλουμε να δουλέψουμε. Δεν έχουν δικαίωμα να μας στερούν την καθημερινότητά της ζωής μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ