Έργο πνοής για τη Δράμα

0
1965

Ξεκινά η διευθέτηση του δυτικού μέρους του χειμάρρου Καλλιφύτου ύψους 4,2 εκατ. € – Δημοπρατείται μέχρι τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023
Γ. Παπαδόπουλος στα «Χ»: «Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει στη Δράμα»

Το σημαντικότερο βήμα για τη διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου, από το τέλος της επικάλυψης στο ύψος του πάρκου Κυπρίων Αγωνιστών μέχρι και τη διάβαση της γέφυρας που οδηγεί προς το Αρκαδικό πραγματοποιήθηκε με την ένταξη του έργου ύψους 4,2 εκατ. € στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ. Τα «Χρονικά της Δράμας» ήταν το μοναδικό μέσο ενημέρωσης που έκανε γνωστή τη δρομολόγηση του συγκεκριμένου έργου στις 17 Ιουλίου του 2020.
Στο πλαίσιο του έργου, θα γίνουν παρεμβάσεις στα πρανή του χειμάρρου με συρματοκιβώτια (σαζανέτ), θα καθαριστεί από τη ρύπανση η κοίτη του χειμάρρου και θα τοποθετηθεί ειδικό πέτρωμα για την επαναφορά της ζωής στον χείμαρρο. Παράλληλα, δεξιά και αριστερά της κοίτης του χειμάρρου θα δημιουργηθούν φωταγωγημένοι πεζόδρομοι προς χρήση των περιπατητών κ.ο.κ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας μιλώντας χθες Κυριακή στα «Χρονικά της Δράμας» είπε ότι: «Tο έργο οδεύει πλέον στη διαδικασία της δημοπράτησης, κάτι που αναμένεται να γίνει στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2021 ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσής του είναι μέχρι το τέλος του 2023. Οι παρεμβάσεις προβλέπουν την κατασκευή αναχωμάτων και τεχνικών, τον καθαρισμό του πυθμένα, την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων, ειδικών ραμπών πρόσβασης και προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στις δύο όχθες, εργασίες ηλεκτροφωτισμού κ.ά. σε συνολικό μήκος 1.260 μέτρων. Για το έργο στην συγκεκριμένη περιοχή υπήρξαν σχετικές αναγγελίες και από προηγούμενες διοικήσεις, ωστόσο δεν έγινε ποτέ κάποια σχετική μελέτη. Επιμείναμε στην υλοποίηση του έργου και το διεκδικήσαμε κάνοντας όλα τα βήματα της προετοιμασίας με την βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το έργο γίνεται με χρηματοδότηση που αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στον χείμαρρο Καλλιφύτου και με το σκεπτικό ότι το συγκεκριμένο τμήμα του χειμάρρου θα πρέπει να καθαριστεί διότι κινδυνεύει ένα τμήμα της πόλης αλλά και περιοχές στον Αρκαδικό και τη Νέα Αμισό λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Μέσω αυτής της διαδικασίας επιτυγχάνεται και η ανάδειξη της περιοχής του χειμάρρου, αφού θα γίνει πλήρης διαμόρφωση μέχρι και την ιρλανδική γέφυρα που οδηγεί στο Αρκαδικό. Είμαι, όχι απλά ικανοποιημένος, αλλά πολύ χαρούμενος, διότι είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα σε επίπεδο Νομού Δράμας».
Η ένταξη του έργου που υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και έχει ως άξονα την αντιπλημμυρική προστασία στο χείμαρρο Καλλιφύτου Δράμας ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους ύψους 4.230.000 ευρώ.
Η προσπάθεια για την ένταξη και υλοποίηση του έργου έχει ξεκάθαρα την υπογραφή του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, ο οποίος, σε στενή συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ξεκίνησε να το προετοιμάζει βήμα –βήμα ήδη από τα τέλη του 2019. Η πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας έγινε τελικώς δεκτή από την Περιφέρεια ΑΜΘ και το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της. Οι παρεμβάσεις διευθέτησης του χειμάρρου στην εν λόγω περιοχή, μετά την υλοποίηση της μελέτης από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, γίνονται για πρώτη φορά, παρότι συζητήσεις για την ανάγκη βελτίωσης της κατάστασης στο δυτικό μέρος του χειμάρρου Καλλιφύτου, γινόταν τα τελευταία, τουλάχιστον, 20 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στην τηλεδιάσκεψη που είχε για το θέμα με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργο Ζιμπίδη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου και τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Πολιτισμού, κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης της Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ