Ερώτηση του Βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλου Ξανθόπουλου για τη χρηματοδότηση των ποδοσφαιρικών σωματείων από την ΕΡΤ

0
1291

Ερώτηση συνυπέγραψε ο Βουλευτής Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την αθέτηση συμφωνίας μεταξύ της ΕΡΤ και ποδοσφαιρικών σωματείων σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, καθώς η συμφωνία με την ΕΡΤ αφορά και την ομάδα της Δόξας Δράμας. Η ερώτηση κατατέθηκε προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

5 Αυγούστου 2019

Θέμα: « Αθέτηση συμφωνίας μεταξύ της ΕΡΤ και ποδοσφαιρικών σωματείων με τα τηλεοπτικά δικαιώματα»

Ο χώρος του αθλητισμού και ειδικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου υπέστη σειρά πληγμάτων επί μακρά περίοδο, ούτως ώστε δικαίως χαρακτηριζόταν « πολύπαθος» , Τα τελευταία χρόνια έλαβε χώρα μία συστηματική προσπάθεια στήριξης και ενίσχυσης της αξιοπιστίας και του κύρους του κοινώς λεγομένου « ποδοσφαιρικού προϊόντος»
Προς αυτή την κατεύθυνση, υπεγράφη το 2018 μεταξύ της ΕΡΤ και επτά (7) επαγγελματικών ομάδων (ΠΑΕ Λαμία, Ατρόμητος, Απόλλων Σμύρνης, Άρης, Ξάνθη, Παναθηναϊκός και Παναιτωλικός ) σχετική σύμβαση παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους, διετούς ισχύος, προς τη Δημόσια Τηλεόραση. Κατά γενική ομολογία δεν επρόκειτο για μια απλή τηλεοπτική συμφωνία, καθώς προσφέρθηκε η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες – για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια – να παρακολουθούν ελεύθερα τους αγώνες του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.
Παράλληλα, η εν λόγω συμφωνία αποτέλεσε ένα σημαντικότατο εργαλείο εξυγίανσης του χώρου του ποδοσφαίρου και ενίσχυσης της αξιοπιστίας του, διαμέσου της διακοπής της σχέσης εξάρτησης των «μικρών» σωματείων από τα « μεγαλύτερα» και της παραχώρησης της δυνατότητας τα πρώτα να συνάπτουν τέτοιου είδους συμφωνίες απευθείας με τα ενδιαφερόμενα Μ.Μ.Ε. Η συγκεκριμένη εξέλιξη υποκατέστησε τις προβληματικές «συμφωνίες –πακέτα» των οποίων η διαμόρφωση πραγματοποιείτο κατ’ ουσίαν σύμφωνα με τις «ευαισθησίες» και τις προτεραιότητες των μεγαλύτερων σωματείων.
Εν τούτοις τις τελευταίες ημέρες και λίγο πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος , οι ως άνω προσπάθειες φαίνεται ότι τορπιλίζονται. Παρά το γεγονός ότι ικανοποιήθηκαν εν τω συνόλω οι επιμέρους προϋποθέσεις ( δημιουργία « Super league 2» και διοργάνωση της «Super league 1» με 14 ομάδες ) η ΕΡΤ δεν προτίθεται να τηρήσει τις αρχικές δεσμεύσεις της και μονομερώς προχωρά στη μείωση κατά 45% των συμφωνημένων χρηματικών ποσών για τις ομάδες της «Super league 1». Στην πρόπτωση της «Super league 2» η μείωση θα ανέλθει στο 60% , απόφαση η οποία έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση των συλλόγων και την πρόθεσή τους να μην ξεκινήσει η διοργάνωση του προσεχούς πρωταθλήματος.
Δεδομένης της αναγκαιότητας διαφύλαξης του κύρους και της αξιοπιστίας της ΕΡΤ έναντι των μερών, με τα οποία έχει προβεί σε συμφωνίες, αλλά και του γεγονότος ότι σε μόλις είκοσι (20) ημέρες ξεκινούν τα εθνικά πρωταθλήματα , με τις συμμετέχουσες ομάδες να έχουν ολοκληρώσει ήδη το σχεδιασμό τους.
Ερωτούνται οι αρμόδιοι υπουργοί :
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο αναφορικά με τη σύμβαση για τα τηλεοπτικά δεδομένα
Υφίσταται σχεδιασμός για τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως τα ανωτέρω περιγραφόμενα

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Σαρακιώτης Ιωάννης
Γκαρά Αναστασία
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιάννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ