Έθιμα της Δράμας στο δίκτυο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

- Μιλάει στα «Χ» η πρόεδρος του ΜΠΣ Καλαμπακίου κα Αθανασία Θεοδωρίδου - Η 1η συνάντηση του δικτύου έγινε το περασμένο σαββατοκύριακο στην Αθήνα

0
571

Στην 1η συνάντηση του δικτύου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που έγινε το σαββατοκύριακο 25 και 26 Νοεμβρίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων και διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, συμμετείχε ο Μορφωτικός Πολτιιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου, μεταφέροντας μαζί με τα δικά του έθιμα και αυτά των υπολοίπων συλλόγων τού νομού που εγγράφηκαν στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στη διάρκεια της συνάντησης του δικτύου η κα Αθανασία Θεοδωρίδου, πρόεδρος του Μορφωτικού Πολτιιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου, ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Έθιμα του Καλαμπακίου: διαφυλάττοντας τη συλλογική μνήμη» και αναφέρθηκε στους τρόπους και τις καλές πρακτικές που ακολουθεί ο σύλλογος ώστε τα έθιμα, τα δρώμενα και οι παραδόσεις να παραμείνουν ενταγμένα στην κοινωνική ζωή, αλλά και στις συνεργασίες και τις πρωτοβουλίες που φέρνουν τις γενιές σε δυναμική και δημιουργική αλληλεπίδραση.
Ο κα Θεοδωρίδου μιλώντας στην ενότητα των «σχεδίων διαφύλαξης» δεν ανέπτυξε μόνο τις καλές πρακτικές διατήρησης των εθίμων αλλά και στα σχέδια που υπάρχουν για το μέλλον. Στο θέμα αυτό μετά την ομιλία της ανταλλάχθηκαν ιδέες, γνώσεις και πρακτικές που υπάρχουν. Επίσης έγινε συζήτηση και για την απόφαση που έχουν λάβει οι τέσσερις σύλλογοι της Δράμας που έχουν εγγράψει έθιμα στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, για τη δημιουργία ενός τοπικού δικτύου που να αφορά το Νομό της Δράμας.
Παράλληλα όπως είπε η ίδια μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας χθες κατά την επιστροφή της στη Δράμα, μέσα από τα έθιμα που έχει εγγράψει ο σύλλογος στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή τα έθιμα «Κουρμπάνι», «Καλόγερος» και «Κάλαντα των Χριστουγέννων», αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνάντησης και στα υπόλοιπα έθιμα που έχουν εγγράψει οι σύλλογοι της Δράμας και αφορούν το Μοναστηράκι με τους «Αράπηδες», το Δοξάτο με τις «Ιπποδρομίες» και την Καλή Βρύση με τα «Μπαμπούγερα». Τα έθιμα της Δράμας που εντάχθηκαν στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς προβλήθηκαν και μέσα από πόστερ και οπτικό υλικό.


Το πρώτο θετικό στοιχείο που βγήκε από την 1η συνάντηση δικτύου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αθήνα, ήταν καταρχάς η γνωριμία των ανθρώπων από τους φορείς που συμμετείχαν όπως και η ανταλλαγή απόψεων για τους τομείς που δραστηριοποιείται ο καθένας και οι τρόποι συνεργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν. Ένα δεύτερο θετικό στοιχείο ήταν η συμφωνία που υπήρξε προκειμένου η 2η συνάντηση του δικτύου, που θα ακολουθήσει, να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως είπε στα «Χ» η πρόεδρος του ΜΠΣ Καλαμπακίου. Η κα Θεοδωρίδου πρόσθεσε ότι: «Η διεύθυνση νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού είναι πάρα πολύ δραστήρια και αποτελείται από επιστημονικά άψογα καταρτισμένους ανθρώπους που έχουν πάρα πολύ μεράκι για αυτό που κάνουν, οπότε νομίζω ότι η συνέχεια αποπνέει ακόμη περισσότερη αισιοδοξία».


Στην 1η συνάντηση του δικτύου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς η Δράμα κατάφερε να δώσει το στίγμα πολιτισμού της περιοχής. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν από το νομό μας και οι σύλλογοι: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης και Ιππικός Σύλλογος Δοξάτου «οι Φίλιπποι» θεωρούν ότι μέσα από τη συνεργασία, την ζύμωση ιδεών και την διάχυσή τους, μπορούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στο ευρύτερο οικοδόμημα του πολιτισμού στη χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ