Εξαιρετική πρωτοβουλία από το ΔΙΕΚ της Δράμας

0
3443

Τουλάχιστον 15 τουριστικοί οργανισμοί συναντήθηκαν στη Δράμα το Σαββατοκύριακο χάρη στην «Ημέρα καριέρας».

Μια υποδειγματική σε οργάνωση αλλά και αποτελεσματική ως προς τον σκοπό της, πρωτοβουλία του ΔΙΕΚ Δράμας, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες νέους από τη Δράμα να συναντηθούν με εκπροσώπους πολύ μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων από όλη την χώρα και να δώσουν συνεντεύξεις που πιθανόν θα τους οδηγήσουν σε εξασφάλιση μιας ενδιαφέρουσας επαγγελματικής σταδιοδρομίας στον χώρο του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Η εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας μετέβησαν στην Δράμα εκπρόσωποι τουριστικών κολοσσών από όλη την χώρα, χάρη στην πολύ καλή οργάνωση του ΔΙΕΚ Δράμας, είχε τον τίτλο “Ημέρα Καριέρας Τουρισμού και Φιλοξενίας” και διήρκεσε από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 18.00 το απόγευμα του Σαββάτου στο ισόγειο του Δημαρχείου.
Οι ενδιαφερόμενοι, απόφοιτοι και φοιτητές του ΔΙΕΚ Δράμας, αλλά και δεκάδες ακόμη νέοι που ενδιαφέρονται να χαράξουν επαγγελματική σταδιοδρομία στον χώρο του τουρισμού, είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν την επιχείρηση που τους ενδιαφέρει και να δώσουν συνέντευξη με στόχο να εργαστούν σε αυτήν. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου της Δράμας οργανώθηκαν στρογγυλά τραπέζια, σε κάθε ένα από τα οποία υπήρχαν εκπρόσωποι διαφορετικής επιχείρησης με το λογότυπό τους. Οι υποψήφιοι κρατώντας τα βιογραφικά τους, επέλεγαν την επιχείρηση που τους ενδιέφερε και στην συνέχεια ακολουθούσε συνέντευξη με τους εκπροσώπους της. Επέλεγαν δηλαδή οι υποψήφιοι τις εταιρείες και όχι οι εταιρείες τους υποψηφίους. Έτσι και αλλιώς φιλοσοφία την οποία εμφύσησε το ΔΙΕΚ στους εκπαιδευόμενους του είναι ότι θα πρέπει αυτοί να έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν, καλλιεργώντας τα προσόντα τους και δημιουργώντας ένα πολύ καλό βιογραφικό που θα τους επιτρέψει να επιλέγουν τις εταιρείες που θέλουν να εργαστούν.

Πρώτη φορά διεξάγεται μια τέτοια εκδήλωση στη Δράμα
Η διευθύντρια του ΔΙΕΚ Δράμας κα Παναγιώτα Τσακιρίδου μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται η εκδήλωση “Ημέρα Καριέρας Τουρισμού και Φιλοξενίας” στη Δράμα. Στο ΔΙΕΚ τα τελευταία χρόνια λειτουργεί η ειδικότητα “Τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας” όπως και τα τμήματα μαγείρων και ζαχαροπλαστών. “Με αυτά σαν δεδομένα αλλά και με το ερώτημα που μας δημιουργήθηκε γιατί να πηγαίνουν οι μαθητές μας στις τουριστικές επιχειρήσεις και να αναζητούν δουλειά, αντί να έρθουν οι επιχειρήσεις σε εμάς είχαμε την ιδέα να δημιουργήσουμε την ημέρα καριέρας. Είδαμε μετά την πρώτη επικοινωνία ότι υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τις εταιρείες με αποτέλεσμα στην εκδήλωση να ανταποκριθούν τελικά 15 ξενοδοχειακά συγκροτήματα” σημείωσε η διευθύντρια του ΔΙΕΚ Δράμας.
Ενδιαφέρον από την πλευρά των εταιρειών επιδείχθηκε για όλες τις επαγγελματικές ειδικότητες και ιδιαίτερα για την ειδικότητα του “Τεχνικού τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας”, όπως και για μακιγιέζ για τα SPA όπως επίσης και για παιδαγωγούς – βρεφονηπιοκόμους. Από την πλευρά του ΔΙΕΚ Δράμας έγινε προσπάθεια να στηριχθούν και να βοηθηθούν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι του ΔΙΕΚ με στόχο να έρθουν σε επαφή με την αγορά εργασίας. Ωστόσο επειδή υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον το ΔΙΕΚ κάλεσε και όλους όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο (πέραν των φοιτητών και των αποφοίτων του) να δώσει συνέντευξη με στόχο να εργαστεί στις εν λόγω επιχειρήσεις.
Το εγχείρημα του ΔΙΕΚ Δράμας που επιχείρησε να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους τους υποψηφίους και από την πλευρά του ΔΙΕΚ το όλο εγχείρημα είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά.
Εντυπωσιασμένοι όμως ήταν και πολύ έμπειροι επαγγελματίες από τον χώρο τουρισμού που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΔΙΕΚ Δράμας και μετείχαν στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση.

Η αναζήτηση προσωπικού στον χώρο του τουρισμού
Ο κ. Κώστας Μποσάμπαλης, γενικός διευθυντής των Lucy Hotel και Makryammos Bungalows στην Καβάλα και την Θάσο αντίστοιχα, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ, σημείωσε είπε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό να διεξάγεται “Ημέρα καριέρας” από έναν φορέα όπως το ΔΙΕΚ, αφού συνήθως αυτές οι εκδηλώσεις γίνονται από ιδιωτικούς φορείς.
Θέλοντας μάλιστα να δείξει την αξία του εγχειρήματος σημείωσε ότι το ΔΙΕΚ Καβάλας που έχει ανάλογα τμήματα και είναι διπλάσιας δυναμικότητας δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα ημέρα καριέρας. Όπως είπε το μέγεθος της επιτυχίας του εγχειρήματος φαίνεται και από το μέγεθος των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην εκδήλωση, εξηγώντας ότι στην ημέρα καριέρας του ΔΙΕΚ Δράμας μετείχαν πρωτοποριακές και πολύ μεγάλες σε πανελλαδικό επίπεδο εταιρείες και μεγάλες αλυσίδες. Αυτό όπως είπε ήταν και το κίνητρο για την συμμετοχή και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα για την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού στην χώρα μας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε αυτές, ο κ. Μποσάμπαλης είπε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις αυτή την στιγμή ψάχνουν προσωπικό. Για παράδειγμα όπως είπε τουριστικές επιχειρήσεις σε Καβάλα και Θάσο δεν έχουν το απαιτούμενο σε αριθμό προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Διάθεση προσωπικού υπήρχε όπως σημείωσε πριν απο 6-7 χρόνια αλλά πολλοί από τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις αποχώρησαν και δημιούργησαν δικές τους μικρές ή μεγαλύτερες τουριστικές επιχειρήσεις επισημαίνοντας χαρακτηριστικά “Εμείς ως εταιρεία ψάχνουμε προσωπικό από την Ξάνθη, από την Δράμα, από την Αλεξανδρούπολη, που θέλει να εκπαιδευτεί και να δουλέψει πραγματικά”.
Περαιτέρω, για την αναπτυξιακή προοπτική του τουρισμού στην χώρα μας, ο Μποσάμπαλης εκτίμησε ότι ο τουρισμός στην χώρα μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πολύ μεγάλο αναπτυξιακό βήμα και ότι η Δράμα που βρίσκεται πολύ κοντά στην Καβάλα και την Θάσο περιλαμβάνεται στα πακέτα των τουριστικών επιχειρήσεων του γειτονικού νομού καθώς έχει τα δικά της πλεονεκτήματα ένα εκ των οποίων είναι και τα διάσημα κρασιά της για τα οποία διοργανώνονται εκδρομές προς την Δράμα μέσω των οποίων προάγεται ο οινοτουρισμός στην περιοχή. Σημείωσε ακόμη ότι η Δράμα μπορεί να αναπτύξει διαφορετικά είδη τουρισμού λόγω του φυσικού πλούτου που διαθέτει όπως για παράδειγμα ο περιηγητικός τουρισμός κλπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της ημέρας καριέρας που έγινε από το ΔΙΕΚ Δράμας διανεμήθηκαν στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που ήρθαν από πολλά μέρη της χώρας φάκελοι με υλικό τουριστικής προβολής του νομού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ