Χειροτερεύει το πρόβλημα στον υδρόμυλο Ζώνκε

0
1468

Κινδυνεύει να καταστραφεί ένα σημαντικό στοιχείο της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης.

Κινδυνεύει να καταστραφεί ένα ιστορικό κομμάτι της πόλης και ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία της φυσιογνωμίας της. Ο υδρόμυλος Ζώνκε έχει παραδοθεί στην φθοροποιό δύναμη του χρόνου αφού δεν έχει γίνει σε αυτόν καμία επισκευαστική παρέμβαση. Τα ΧΡΟΝΙΚΑ είχαν αναφερθεί στο θέμα τον Δεκέμβριο με την ευκαιρία της συζήτησης που τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για τα παλιά ιστορικά κτίρια που κινδυνεύουν.

Από τότε μέχρι και σήμερα η κατάσταση στον υδρόμυλο έχει χειροτερεύσει αρκετά. Το ιδιωτικό μεν, αλλά χαρακτηριστικό για την πόλη, αυτό ιστορικό κτίσμα φαίνεται ότι δεν θα αντέξει για πολύ και ίσως πρέπει να βρεθεί τρόπος προκειμένου να γίνουν σωτήριες παρεμβάσεις πριν να είναι αργά για το κτίσμα.
Σε προηγούμενη αναφορά του προβλήματος στα ΧΡΟΝΙΚΑ είχαμε σημειώσει ότι η στέγη του κτίσματος καταρρέει. Πλέον η κατάσταση κατάρρευσης της οροφής που συγκρατεί τα παλιά κεραμίδια του υδρόμυλου είναι περισσότερο εμφανής. Η ξύλινη βάση πάνω στην οποία είναι τοποθετημένα τα κεραμίδια υποχωρεί σημαντικά και προφανώς σύντομα θα καταρρεύσει εντελώς, αφήνοντας την εικόνα πραγματικού ερειπίου.
Ο προβληματισμός που επικρατεί σε περίοικους και περαστικούς η εικόνα που αντικρίζουν είναι δικαιολογημένη. Άλλωστε η εικόνα τα λέει όλα.
Σοβαρές επισημάνσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ιστορικό αυτό κτίσμα της πόλης είχε καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών κ. Στέργιος Ηλιόπουλος. Δυστυχώς, τουλάχιστον από την αναφορά του θέματος λίγες εβδομάδες πριν, μέχρι και σήμερα, δεν ανακοινώθηκε κάποια παρέμβαση ή έστω κάποια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, παρότι υπήρξαν στελέχη της Δημοτικής Αρχής που κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε αυτά τα ιστορικά κτίσματα όπως ο υδρόμυλος του Ζώνκε να διασωθούν.
Σημειώνεται ότι τόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση όσο και σε άλλες ιστορικών κτιρίων που βρίσκονται μέσα στην πόλη της Δράμας, υπάρχει το γνωστό πρόβλημα που εμποδίζει την οποιαδήποτε παρέμβαση των αρχών. Οι χώροι αυτοί είναι ιδιωτικοί, παρότι αποτελούν σημεία αναφοράς για την πόλη της Δράμας και, όπως τόνισε στην διάρκεια συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Ηλιόπουλος, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από τον Δήμο Δράμας προκειμένου να μην καταστραφούν. Ο κ. Ηλιόπουλος είχε προτείνει να υπάρξει μια συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες αυτών των ιστορικών κτισμάτων ώστε με ένα μακροχρόνιο ενοίκιο να είναι δυνατές οι παρεμβάσεις από πλευράς Δήμου. Βέβαια, όπως είπε, υπάρχουν πολλά ακόμη κτίρια που κινδυνεύουν εντός της πόλης της Δράμας, τα οποία θα πρέπει να καταγραφούν αν και εν πολλοίς είναι γνωστά.
Η επισήμανση του κ. Ηλιόπουλου είχε βρει απολύτως σύμφωνο τον δημοτικό σύμβουλο της Δημοτικής Αρχής και πρόεδρο της ΔΕΥΑΔ, κ. Τάσο Χατζηγιάννη, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει ο Δήμος να εξετάσει αυτά τα ζητήματα και ότι όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την σκεπή του υδρόμυλου Ζώνκε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ