Εξαιρετικής ποιότητας τα νερά στις ελληνικές θάλασσες

0
3132

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Περιβάλλοντος πολύ καλή χαρακτηρίζεται η ποιότητα των υδάτων στις ελληνικές ακτές, καθώς το 97% των υδάτων κολύμβησης της χώρας μας ταξινομούνται ως ύδατα εξαιρετικής ποιότητας και καλύπτουν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Την έρευνα πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Ειδική Γραμματεία Υδάτων και καταθέτει στην Κομισιόν την Έκθεση Αξιολόγησης.
Με την εφαρμογή ετησίως του Προγράμματος παρακολούθησης ποιότητας νερών ακτών κολύμβησης των Περιφεριών της Ελλάδας από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, για το έτος 2018, σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτυπώνεται στην αντίστοιχη Εθνική Έκθεση αξιολόγησης για το 2018 που μαζί με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των υδάτων κολύμβησης που γνωστοποιήθηκαν ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίθηκαν και αναρτήθηκαν στις 6/6/2019 στο αποθετήριο της ΕΕ.
H συγκεκριμένη αξιολόγηση περατώθηκε με άκρως επιστημονικό τρόπο και κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών (2015-2018), όπως ορίζεται από την Οδηγία, και έλαβε χώρα σε 1598 σημεία (ακτές κολύμβησης) εκ των οποίων οι τρείς βρίσκονται σε εσωτερικά ύδατα (λίμνες).
Τα αποτελέσματα της μελέτης δικαιώνουν την συνεχή επισκεψιμότητα της Ελλάδας κατά τους θερινούς μήνες εφόσον και επίσημα το 97% των υδάτων κολύμβησης της χώρας μας ταξινομούνται ως ύδατα εξαιρετικής ποιότητας ενώ το σύνολο (100%) των υδάτων, ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ.
Ειδικότερα:
• 1.550 σημεία (97.0%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας»
• 30 σημεία (1,9%) νέα σημεία.
• 18 σημεία (1,1%) δεν χαρακτηρίζονται ως “εξαιρετικής ποιότητας”, αλλά ως «επαρκούς ποιότητας».
Σημειώνεται ότι το παρόν Πρόγραμμα Παρακολούθησης διενεργείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, οι οποίες αναρτούν το μηνιαίο και ετήσιο χρονοδιάγραμμα των δειγματοληψιών καθώς και τα μηνιαία αποτελέσματα αναλύσεων των δειγμάτων, προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα εργαστήρια τα οποία συνεργάζονται με τις οικείες Διευθύνσεις Υδάτων κατόπιν διεξαγωγής δημοσίων-διεθνών διαγωνισμών. Τα παραπάνω αποτελέσματα έχει τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσει κάθε ενδιαφερόμενος φορέας ή πολίτης και να αξιοποιηθούν στην διεξαγωγή του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», που αποτελεί πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης FΕΕ (Foundation for Environmental Education), η οποία συνεργάζεται με το Υπουργείο για την υλοποίηση του.
Τις ακτές που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Παρακολούθησης αποτελούν το Δίκτυο Παρακολούθησης, το οποίο προσδιορίζεται ανά Περιφέρεια με σχετική Απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το Δίκτυο αναθεωρείται κάθε δύο έτη με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, κατόπιν προτάσεων φορέων και πολιτών, γνωμοδότησης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και σχετικής εισήγησης της οικείας Διεύθυνσης Υδάτων.
Βασική αρχή του Δικτύου παρακολούθησης είναι η αντιστοίχηση ενός και μόνο αντιπροσωπευτικού σημείου σε κάθε ακτή κολύμβησης, όπως ορίζεται από την Οδηγία 2006/7/EΚ. Ειδικότερα, βάσει των απαιτήσεων της Οδηγίας, το σημείο δειγματοληψίας επιλέγεται στον τόπο των υδάτων κολύμβησης όπου αναμένεται το μεγαλύτερο πλήθος λουομένων ή ο μεγαλύτερος κίνδυνος ρύπανσης.
Ετησίως, και καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου παρακολουθούνται όλες οι ακτές που περιλαμβάνονται στο Δίκτυο Παρακολούθησης. Συνηθίζεται, για επικοινωνιακούς λόγους, την περίοδο αυτή να κυκλοφορούν δημοσιεύματα τα οποία δεν υφίστανται και δεν έχουν ελεγχθεί από έγκυρες πηγές, ωστόσο δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες σε σχέση με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης. Επισημαίνεται ότι τα δημοσιεύματα αυτά δεν ανταποκρίνονται σε μετρήσεις πιστοποιημένων φορέων οι οποίοι συλλέγουν τα δείγματα και αναλύουν τα αποτελέσματα ακολουθώντας με συνέπεια την Ευρωπαϊκή Οδηγία. Το έτος 2018 ήταν έτος αναθεώρησης του Δικτύου που για την φετινή κολυμβητική περίοδο περιλαμβάνει 1635 ακτές. Για την κολυμβητική περίοδο του έτους 2019 το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης του εν λόγω προγράμματος αναρτώνται κάθε μήνα στις ιστοσελίδες Διευθύνσεων Υδάτων ώστε να είναι προσιτά στο ευρύ κοινό προς ενημέρωση όλων.
Η όλη διαδικασία χαρακτηρισμού της καταλληλότητας των ακτών κολύμβησης διενεργείται ανά έτος υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Υγείας με σκοπό την προφύλαξη των πολιτών αλλά και την διατήρηση της πλούσιας φυσικής ομορφιάς του υδάτινου χώρου της Ελλάδας.

Επιμέλεια: Θάλεια Μητρούσκα με πληροφορίες από Econews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ