Εξελίσσεται η ανακύκλωση στη Δράμα παρά τα επιμέρους προβλήματα

0
2088

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΑΜΑΘ

Θετικά κύλησε παρά τα επιμέρους προβλήματα για την εξέλιξη του θεσμού της ανακύκλωσης στη Δράμα, το 2019. Υπήρξαν και ζητήματα που οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο του ΚΔΑΥ, το οποίο όμως πολύ σύντομα θα τεθεί και πάλι σε λειτουργία.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΙΑΑΜΑΘ σύμφωνα με τα οποία τον Ιανουάριο του 2019 είχε υπογραφεί σύμβαση με ανάδοχο για την λειτουργία της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής για την επεξεργασία των εισερχόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων και την βιολογική επεξεργασία του οργανικού κλάσματος για την κάλυψη όλων των δήμων της ΠΕ Δράμας. Μετά την προμήθεια και εγκατάσταση της μονάδας αυτή άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 2019.
Παράλληλα τον Απρίλιο του 2019 δόθηκε απο την ΕΥΔ ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ η έγκριση διακήρυξης και των τευχών δημοπράτησης του έργου της κατασκευής της ΜΕΒΑ Δράμας και εκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία η οποία όμως σταμάτησε λόγω προδικαστικής προσφυγής από υποψήφιο ανάδοχο. Ο διαγωνισμός ματαιώθηκε και πραγματοποιήθηκαν τροποποιήσεις στη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης. Αναμένεται η εκ νέου προέγκριση των τευχών δημοπράτησης και η επαναδημοπράτηση του έργου το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Επίσης το 2019 συνεχίστηκε η λειτουργία του ΚΔΑΥ Δράμας για την παραλαβή και διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας των δήμων της ΠΕ Δράμας και του χαρτιού – χαρτονιού από τον Δήμο Δράμας, ωστόσο παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα κατά την λειτουργία του τα οποία οφείλονται στις ελλείψεις κύριων υποδομών κατά τον χρόνο μελέτης και κατασκευής του έργου. Για τον λόγο αυτό κατά το 2020 εξετάζονται ως εναλλακτικές λύσεις είτε η λειτουργία του για την διαλογή των ρευμάτων χωριστής συλλογής στην πηγή και αρχικά με το ρεύμα χαρτιού – χαρτονιού από το δίκτυο των μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι, είτε η λειτουργία του με μέρος των ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας των δήμων της ΠΕ Δράμας και η εκτροπή των υπολοίπων στο ΚΔΑΥ Ξάνθης.
Την ίδια χρονιά πάντως και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2019 εγκρίθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη η ένταξη προς χρηματοδότηση της κατασκευής του ΣΜΑ Δοξάτου. Εντός του 2020 αναμένεται η δημοπράτηση του έργου απο τον Δήμο Δοξάτου στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης με την ΔΙΑΑΜΑΘ.
Παράλληλα μέσα στο 2019 ολοκληρώθηκε απο τον Δήμο Παρανεστίου, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής της ΤΜΔΑ (ΣΜΑ και ΜΕΒΑ) Παρανεστίου. Επίσης υποβλήθηκε αίτημα για προέγκριση του σχεδίου σύμβασης στην ΕΥΔ ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ απο την ΔΙΑΑΜΑΘ και αναμένεται η έγκρισή του για να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης και η έναρξη της κατασκευής του εντός του 2020. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται εντός 9 μηνών απο την υπογραφή της σύμβασης.
Ακόμη, στα τέλη του 2019 υπεγράφη η σύμβαση με τον Τεχνικό Σύμβουλο του έργου της ΤΜΔΑ Προσοτσάνης και εντός του 2020 αναμένεται η δημοπράτηση του έργου της κατασκευής της ΤΜΔΑ (ΣΜΑ και ΜΕΒΑ) Προσοτσάνης από τον Δήμο Προσοτσάνης στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης που υπέγραψε με την ΔΙΑΑΜΑΘ.
Πάντως η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών ανά δήμο στην ΠΕ Δράμας αυξήθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις το 2019 σε σχέση με το 2018. Στο Δοξάτο κατά 29,5 %, στη Δράμα κατά 16,3%, στο Νευροκόπι κατά 16,3%, στην Προσοτσάνη κατά 2,9%. Ο μόνος δήμος που στην ΠΕ Δράμας που παρουσίασε μείωση ήταν ο Δήμος Παρανεστίου κατά -3,4%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ