Εξετάσεις από εθελοντές ιατρούς και ενημέρωση για τον καρκίνο

Δράσεις στην πλατεία Ελευθερίας από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας

0
3123

Δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού πραγματοποίησε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας στην πλατεία Ελευθερίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας ενημέρωσης, που γίνεται κάθε χρόνο από σωματεία, συλλόγους και φορείς, αυτή την εποχή.

Πρόκειται για την κύρια δράση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας για τον καρκίνο του μαστού ο οποίος δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, σημειώνει στα ΧΡΟΝΙΚΑ η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα Σαραφίδου, εξηγώντας ότι δυστυχώς περίπου 1 στα 100 περιστατικά καταγράφονται και στον ανδρικό πληθυσμό.

Από δεξιά η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ευγενία Σαραφίδου με τους εθελοντές γιατρούς Χρήστο Κανόπουλο – γυναικολόγο, Αναστασία Βατσίδου – χειρουργό και Νίκη Σαραλιώτου – γυναικολόγο

“Η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία μέχρι και 97 ή 100% του καρκίνου που βρίσκεται στα πρώτα στάδια – διευκρινίζει η κα Ευγενία Σαραφίδου και συμπληρώνει – φέτος στη Δράμα επιλέξαμε να εστιάσουμε στην πρόληψη. Ενημερώνουμε τον γυναικείο πληθυσμό και όχι μόνο με έντυπο υλικό. Έχουμε εθελοντές γυναικολόγους γιατρούς και πραγματοποιούμε, εξέταση και συμβουλευτική. Ευχαριστούμε για την βοήθεια που προσφέρουν οι εθελοντές γιατροί μας ο κ. Χρήστος Κανόπουλος γυναικολόγος, η κα Αναστασία Βατσίδου χειρουργός και η κα Νίκη Σαραλιώτου γυναικολόγος.
Δυστυχώς δεν έχουμε μια μονάδα υγείας (ακτινοθεραπευτικό ή αιματολογικό κέντρο) η οποία θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα στις γυναίκες. Πολλές κλινικές και νοσοκομεία διεθνώς διαθέτουν τον Οκτώβριο (που είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού) τις υπηρεσίες τους σε χαμηλό κοστολόγιο, για τις γυναίκες που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συγκεκριμένες εξετάσεις. Δυστυχώς το κράτος μας και η πολιτεία υστερεί…” τόνισε η κα Σαραφίδου.
Σχετικά με την έλλειψη της μονάδας βραχείας νοσηλείας που αποτελεί πάγιο αίτημα για το Νοσοκομείο της Δράμας επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα θέμα που αποτελεί απαίτηση όχι μόνο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας αλλά και του συνόλου των δραμινών διότι η έκταση των περιστατικών καρκίνου στον Νομό μας είναι τεράστια. Μόνο ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας έχει ξεπεράσει τα 1000 μέλη ενώ ο πραγματικός αριθμός των ογκολογικών ασθενών είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας συνεχίζει την προσπάθεια για την δημιουργία ογκολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο της Δράμας και παρά την έλλειψη ανταπόκρισης από την πολιτεία εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, δεν έχει εγκαταλείψει αυτόν τον στόχο, παρά τις δυσκολίες όπως η έλλειψη καταγραφής των περιστατικών νεοπλασιών στη Δράμα. Δυστυχώς ακόμη και η φιλόδοξη προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών στην Δράμα που ξεκίνησε με την εταιρεία “Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο” δεν ευοδώθηκε αφού δεν υπήρξε η κατάλληλη ανταπόκριση από τους ογκολογικούς ασθενείς.
Σχετικά με την προσπάθεια δημιουργίας ογκολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο της Δράμας, η κα Σαραφίδου επισημαίνει ότι γιατροί που θα στελέχωναν ένα τέτοιο τμήμα υπάρχουν και έχουν εκδηλώσει την σχετική βούληση ωστόσο για να προχωρήσει αυτό το ζήτημα θα πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχες οργανικές θέσεις στο Νοσοκομείο της Δράμας. Αυτές μέχρι σήμερα δεν υφίστανται αλλά προτάθηκαν και αναμένεται να δημιουργηθούν στον καινούργιο οργανόγραμμά του. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις από την πολιτεία δεν έχουν ληφθεί.
Οι πιέσεις πάντως από τον Σύλλογο καρκινοπαθών Δράμας συνεχίζονται όπως και οι επαφές με φορείς αλλά και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Νομού Δράμας. Οι τελευταίοι δηλώνουν σύμπλευση με το αίτημα για την δημιουργία ογκολογικού τμήματος ωστόσο στην πράξη δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια πρόοδος μέχρι σήμερα…
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, στο πλαίσιο των δράσεων του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας και στοιχιζόμενος στην παγκόσμια προσπάθεια ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, ο Δήμος Δράμας φωταγώγησε με ροζ χρώματα το παλιό δημαρχείο της Δράμας, μετά της 7 το βράδυ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ