Ευρεία κινητοποίηση του προσωπικού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Δράμας χθες το πρωί στο Κέντρο Υγείας Δράμας

0
202

– Επρόκειτο για σενάριο άσκησης που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, φωτιά στο λεβητοστάσιο, εκκένωση του κτηρίου του Κέντρου Υγείας αλλά και διακομιδή ατόμων
– Τι είπε στα «Χ» ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Δράμας, Πύραρχος κ. Πασχάλης Χουρτερούδης


 

Προς στιγμήν ανησυχία προκάλεσε στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από το Κέντρο Υγείας Δράμας αλλά και στους περαστικούς η ευρεία κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη συμμετοχή τής ΕΛ.ΑΣ. και του Ε.Κ.Α.Β., έξω από το κτήριο το πρωί της Πέμπτης. Λίγο αργότερα, βέβαια, έγινε αντιληπτό ότι επρόκειτο για εκπαιδευτική άσκησης τής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με σενάριο πυρκαγιάς και όχι μόνο, στο κτήριο του Κέντρου Υγείας.
Η άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας έγινε με τη συμμετοχή περίπου 80 πυροσβεστών και σε αυτήν υπήρχε σενάριο φωτιάς στο λεβητοστάσιο, εκκένωσης του κτηρίου του Κέντρου Υγείας αλλά και διακομιδής ατόμων. Η άσκηση, στην οποία υπήρξε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β. και τα στελέχη του Κέντρου Υγείας Δράμας, ήταν συνέχεια ενός εκπαιδευτικού κύκλου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας που ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες και περιλάμβανε και άλλα αντικείμενα, όπως η κατάσβεση πυρκαγιάς σε ηλεκτρικό – υβριδικό όχημα.
Ο νέος διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Δράμας, Πύραρχος κ. Πασχάλης Χουρτερούδης, ανέφερε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ότι στο πλαίσιο της διά βίου εκπαίδευσης των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής, διοργανώνονται διάφορες ασκήσεις κάθε χρόνο. «Αυτή τη χρονική στιγμή έχουμε μία τριήμερη άσκηση. Η τρίτη ημέρα (χθες Πέμπτη) περιλάμβανε σενάριο μίας πυρκαγιάς στον χώρο του λεβητοστασίου του Ε.Φ.Κ.Α. και του Κέντρου Υγείας Δράμας, με κατάσβεση πυρκαγιάς και ταυτόχρονη διάσωση ατόμων. Το σενάριο διαβαθμίστηκε σκόπιμα και με ένα ακόμα συμβάν που περιλάμβανε φωτιά στον τρίτο όροφο του κτηρίου. Μέσα από την εκπαίδευση αυτή μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ελλείψεις και λάθη αλλά και που θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση. Στόχος ήταν να εξοικειωθεί το προσωπικό για ακόμα μία φορά με τις πραγματικές καταστάσεις, τους σωλήνες και τις αναπνευστικές συσκευές, αλλά και με τη διάσωση, τον απεγκλωβισμό ατόμων. Καίριο σημείο σε αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία η συνεργασία με άλλες υπηρεσίες. Η ΕΛ.ΑΣ., οι διευθυντές και το προσωπικό του κτηρίου ήταν οι πρώτοι αρωγοί μας. Στην άσκηση συμμετείχαν όλοι οι πυροσβέστες του Νομού, περίπου 80 άτομα, κάποιοι ως θεατές και κάποιοι οι οποίοι ανέλαβαν δράση επί του πεδίου. Το προσωπικό εκπαιδεύεται σε μηνιαία βάση αλλά σε τακτικά διαστήματα γίνονται ασκήσεις όπως αυτή επί του πεδίου».
Τις προηγούμενες ημέρες τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας εκπαιδεύτηκαν σε αντικείμενα όπως η φωτιά σε φωτοβολταϊκά πάνελ, η φωτιά σε ηλεκτρικό – υβριδικό αυτοκίνητο. Η τελευταία περίπτωση φωτιάς σε ηλεκτρικό όχημα θεωρείται αρκετά επικίνδυνη, γι’ αυτό και η προσπάθεια που υπάρχει από την υπηρεσία είναι οι πυροσβέστες να εξοικειωθούν όσο περισσότερο γίνεται στο πεδίο με τέτοια συμβάντα. Ακόμα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού τριημέρου υπήρξε και άσκηση εξοικείωσης με απινιδωτές.
«Τα δεδομένα αλλάζουν πλέον και γι’ αυτό πρέπει να εκσυγχρονίζεται και ο πυροσβεστικός υπάλληλος. Αυτό επιτυγχάνουμε μέσω της εκπαίδευσης που είναι τόσο θεωρητική όσο και πρακτική» σημείωσε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ