Φαινόμενα λειψυδρίας στην Αγία Βαρβάρα

0
1244

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος λειψυδρίας το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά αυτό εξαρτάται και από την επόμενη περίοδο, λένε στα «Χ» οι επιστήμονες


 

Τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τα φαινόμενα της καθόδου της στάθμης του νερού στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, φοβούμενοι για φαινόμενα λειψυδρίας το ερχόμενο καλοκαίρι, αφού σε ορισμένα σημεία τα νερά έχουν υποχωρήσει σε σημείο τέτοιο, που έχει αποκαλυφθεί ο πυθμένας και η εικόνα που υπάρχει παραπέμπει δικαιολογημένα σε περιόδους ανομβρίας προηγούμενων χρόνων. Ωστόσο, όπως η περίοδος των βροχών και των χιονοπτώσεων που ακολουθεί είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση μέχρι και το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Απαντώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η κα Μπαρούτη από το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΔΑΟΚ Δράμας, σημειώνει: «Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος λειψυδρίας το ερχόμενο καλοκαίρι. Αλλά το πώς τελικά θα εξελιχθεί αυτή η προοπτική εξαρτάται και από την επόμενη περίοδο, αφού οι περισσότερες βροχές έρχονται μετά τον Ιανουάριο. Βροχομετρικά, ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Μάιος δίνουν μεγάλα ύψη βροχόπτωσης. Τα μόνιμα αποθέματα νερού στον κάμπο δεν έχουν επηρεαστεί ακόμα. Οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας είναι ο πρώτος δείκτης της εισόδου του νερού από τον ορεινό όγκο». Η κα Μπαρούτη σημείωσε ότι είχαμε περιορισμένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις μέχρι τώρα και αυτό είναι κάτι που φαίνεται αμέσως στα νερά της Αγίας Βαρβάρας, ενώ αντίθετα στην περιοχή του Κεφαλαρίου, για παράδειγμα, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη πτώση της στάθμης των νερών. Η παροχή των πηγών εκεί είναι πιο σταθερή, γιατί υπάρχει πιο μεγάλη λεκάνη απορροής. Έτσι, δεν έχουμε το εύρος της διακύμανσης που παρατηρείται στην Αγία Βαρβάρα.
Τα νερά στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας αλλά και στην περιοχή του Αγγίτη συγκεντρώνονται κυρίως από την ορεινή περιοχή της Δράμας, όπως το Φαλακρό και το Μενοίκιο και ανάλογα με τη διάρκεια και την ποσότητα της βροχής ή των χιονοπτώσεων κατά διαστήματα εμφανίζουν ή όχι φαινόμενα ανομβρίας, όπως αυτά που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες και είναι ήπια για την ώρα.
«Οι καταστάσεις αυτές είναι φαινόμενα κλιματικά τα οποία θα δούμε ίσως να επαναλαμβάνονται» είπε στα «Χ» η κα Μπαρούτη, αναφέροντας ότι στην εξέλιξη αυτών των φαινομένων παίζουν ρόλο τόσο οι βροχοπτώσεις όσο και οι χιονοπτώσεις, ενώ συμπλήρωσε: «Όταν έχουμε χιονοπτώσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερες ποσότητες, έχουμε άφθονο νερό την άνοιξη, το οποίο βέβαια σε ένα ποσοστό μεταφέρεται ανεκμετάλλευτο στην θάλασσα, ενώ ένα άλλο ποσοστό χρησιμοποιείται από τα αρδευτικά δίκτυα του κάμπου μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η περιοχή της Αγίας Βαρβάρας έχει εμφανίσει φαινόμενα λειψυδρίας την περίοδο 1992-1993 και την περίοδο 2000-2002. Ωστόσο, αυτό ξεπεράστηκε τα επόμενα χρόνια με τις βροχές. Η πιο πρόσφατη περίοδος ανομβρίας ήταν το 2017, όταν αντιμετωπίστηκαν και προβλήματα άρδευσης στις καλλιέργειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ