Φως στο τούνελ του καπνίσματος και στην Ελλάδα

του Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Ειδικού Καρδιολόγου

0
1918

Αγοράζουμε φθηνά τα τσιγάρα και πληρώνουμε ακριβά το κόστος στην υγεία. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης η τιμή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόσβαση, κυρίως των νέων, στον καπνό.
Η χώρα μας διαθέτει τσιγάρα σε τιμές κατά 28% φθηνότερες από το μέσο ευρωπαϊκό όρο τα πιο ακριβά πακέτα πωλούνται στη Νορβηγία και την Ιρλανδία, όπου οι τιμές είναι διπλάσιες του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών και τα πιο φθηνά στην Ουγγαρία και την Πολωνία.
Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη του Καπνού «EQUIPP», που έγινε σε 20 χώρες με σκοπό να καταγραφεί η αντικαπνιστική πολιτική της χώρας μας, παρά τη όποια πρόοδο καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, εμφανίζει αντιφάσεις και αδυναμίες.
Ενώ στις 18 από τις 20 χώρες, που συμμετείχαν στην έρευνα, όλοι οι πολίτες έχουν ελεύθερη και άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος, τα ελάχιστα ιατρεία στην Ελλάδα υποχρηματοδοτούνται και εμφανίζουν αναμονή έως δύο μηνών, ενώ η εξάρτηση από τον καπνό δεν αναγνωρίζεται ως νόσος.
Έπειτα από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας προγραμματίζεται να καταβάλλεται το κόστος των υπηρεσιών και θεραπειών για τη διακοπή του καπνίσματος σε συγκεκριμένες μόνον ομάδες ασθενών, όπως οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί και οι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Την ίδια στιγμή διαπιστώνονται κενά στην εκπαίδευση των γιατρών, ώστε να βοηθούν τους καπνιστές να διακόψουν επιτυχώς το κάπνισμα .
Μεταξύ των 20 Ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστών, αφού σύμφωνα με την EQUIPP το 35% των ενηλίκων άνω των 35 ετών καπνίζει συστηματικά. Ακολουθούν η Αυστρία (34%), η Πολωνία (30, 3%), η Ουγγαρία (30%), η Γαλλία (28, 7%), η Ολλανδία (28%) και η Ισπανία (26, 4%). Πολύ χαμηλότερα ποσοστά καπνιστών έχουν η Σουηδία (18%) και η Φιλανδία(18, 6).
Όμως, παρά τα προβλήματα, υπάρχει βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Ενώ το 2006 το ποσοστό των «θεριακλήδων» άγγιζε το 47%, πέντε χρόνια αργότερα έπεσε στο 35-36%.
Μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους η κατανάλωση τσιγάρων έχει μειωθεί κατά 12% και ελαττώνεται συνεχώς ο αριθμός όσων ανάβουν τσιγάρο για πρώτη φορά. Στα εστιατόρια και τα μπαρ η ατμόσφαιρα έχει γίνει πιο καθαρή, όπου οι ιδιοκτήτες εφαρμόζουν τα μέτρα, με αποτέλεσμα η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα να μειωθεί κατά 35%.
Με βάση τις επίσημες καταγραφές τον τελευταίο χρόνο οι πωλήσεις τσιγάρων της ελληνικής καπνοβιομηχανίας μειώθηκαν κατά 20% και των ξένων καπνοβιομηχανιών 12-14%.
Η επιτυχία των αντικαπνιστικών ρυθμίσεων θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν τα γνωστά κενά των ελεγκτικών μηχανισμών για την εφαρμογή τους.
Το 70% των πολιτών δηλώνουν υπέρ των μέτρων κατά του καπνίσματος, ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι το 75-85% των καπνιστών θέλει να το κόψει.
Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται μια μεγάλη αντικαπνιστική συμμαχία και σταθερότητα στην υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ