Φωτογραφίες που διδάσκουν μέσα από την εμπόλεμη ζώνη

1
1193

– Μέχρι και σήμερα Δευτέρα, η έκθεση φωτογραφίας του Δραμινού Δημήτρη Μεσσίνη στην αίθουσα τέχνης «Ελευθερία»
– Τι είπε στα «Χ» η Masa Gavran, κεντρικό πρόσωπο μιας από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν 30 χρόνια πριν στο Σαράγεβο


Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Δραμινού Δημήτρη Μεσσίνη, με τίτλο: «ΣΕΡΑΓΕΒΟ η πολιορκία», που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δράμας έγιναν με την προσέλευση πλήθους συμπολιτών μας, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 8:30 μ.μ. στον 1ο όροφο του καφέ «Ελευθερία».
Η έκθεση μεταφέρει γεγονότα, που έγιναν 30 χρόνια πριν, κατά την τετραετή πολιορκία του Σεράγεβο. Στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και σήμερα 3 Οκτωβρίου, αποτυπώνεται η φρίκη εκείνης της περιόδου, μέσα από καρέ που αιχμαλωτίζουν στιγμές καταστροφής αλλά και στιγμές φόβου, απόγνωσης. Κάθε φωτογραφία, είναι και μια μικρή ιστορία κλεισμένη μέσα σε ένα μόλις καρέ. Ιστορίες που δεν περιγράφονται με λέξεις αλλά με έντονες εικόνες που τελικά μένουν βαθειά χαραγμένες στη μνήμη του θεατή. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης έκθεσης φωτογραφίας του γνωστού φωτοειδησεογράφου, είναι η προσωπική στιγμή μιας τρίχρονης μικρής, που αποτυπώθηκε να αποχαιρετά με δάκρυα τον πατέρα της, φεύγοντας πρόσφυγας στην Τσεχία, τον οποίο και δεν ξαναείδε ποτέ ζωντανό. Τριάντα χρόνια μετά, όταν αυτή η φωτογραφία αναρτήθηκε από τον Δημήτρη Μεσσίνη στο instagram, εντοπίστηκε από τη Masa Gavran, το τότε τρίχρονο κοριτσάκι που πλέον είχε γίνει γυναίκα 33 ετών. Η ίδια επικοινώνησε με τον κ. Μεσσίνη, λέγοντας του ότι στην φωτογραφία απεικονίζεται η ίδια και η μητέρα της. Τα συναισθήματα πολλά και ίσως πρωτόγνωρα τόσο για την ίδια όσο και για τον Δημήτρη Μεσσίνη. Η Masa Gavran, βρέθηκε στη Δράμα το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης για τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Δημήτρη Μεσσίνη και μίλησε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» τόσο η ίδια όσο και ο βραβευμένος φωτοειδησεογράφος, όπως και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής.
Η έκθεση φωτογραφίας προέκυψε ως ιδέα, ένα χρόνο πριν όταν ο Δημήτρης Μεσσίνης που συνηθίζει να αναρτά φωτογραφίες από το φωτορεπορτάζ της ενεργούς δράσης του στα μέσα κοινωνικής, ανέβασε την φωτογραφία με το τρίχρονο κοριτσάκι από την εμπόλεμη περίοδο στο Σαράγιεβο. Η Masa Gavran, εντόπισε τη φωτογραφία και επικοινώνησε μαζί του δυο ημέρες μετά λέγοντάς του ότι η ίδια είναι το τρίχρονο παιδί που απεικονίζεται στη συγκλονιστική φωτογραφία με τη μητέρα του. Ο Δημήτρης Μεσσίνης, αρχικά θεώρησε ότι πρόκειται για κάποιο αστείο, αλλά στην συνέχεια εξακρίβωσε ότι πρόκειται για το πρόσωπο της φωτογραφίας. Η Masa Gavran λοιπόν, ήταν και η αιτία να στηθεί αυτή η έκθεση φωτογραφίας, όπως εξήγησε στα “Χ” ο κ. Μεσσίνης, συμπληρώνοντας, ότι η έκθεση για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Η Masa στεναχωρήθηκε που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην Ιεράπετρα, αλλά τελικά βρέθηκε με πολύ συγκίνηση στα εγκαίνια της ίδιας έκθεσης στη Δράμα.
Η ίδια μιλώντας στα «Χ» είπε ότι μοιάζει εξωπραγματικό που βρίσκεται στην Δράμα και αντικρύζει τη φωτογραφία της. «Νοιώθω ευτυχής που υπήρξε αυτή η στιγμή» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η στιγμή της φωτογράφισης ήταν και η τελευταία που είδε τον πατέρα της. Δηλαδή τα συναισθήματα ήταν πολύ δυνατά όταν είδε τη φωτογραφία, παρότι τα πραγματικά γεγονότα δεν έμειναν στη μνήμη της λόγω της πολύ μικρής ηλικίας της τότε. Η ίδια εξήγησε ότι πλέον αυτή η στιγμή έμεινε ζωντανή μέσα από τη φωτογραφία του Δημήτρη Μεσσίνη και αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο για αυτήν.
Το ενδιαφέρον του κοινού για την έκθεση φωτογραφίας στη Δράμα ήταν πολύ μεγάλο και όπως είπε στα «Χ» ο Δημήτρης Μεσσίνης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να την μεταφέρει και αλλού.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Γιώργος Δεμερτζής, είπε στα «Χ» ότι ο Δημήτρης Μεσσίνης που είναι αναγνωρισμένος διεθνώς και είναι τιμή για τη Δράμα που κατάγεται από αυτήν. Σε ό,τι αφορά την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «ΣΕΡΑΓΕΒΟ η πολιορκία», ο κ. Δεμερτζής πρόσθεσε ότι και ο ίδιος βρέθηκε ως στρατιωτικός τότε, στην πρώτη ελληνική αποστολή που βρέθηκε στη Βοσνία για ειρηνευτικούς σκοπούς. Εκείνη την περίοδο μάλιστα ο Δημήτρης Μεσσίνης επισκέφθηκε και το στρατόπεδο της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης. «Φυσικά δεν γνωριζόμασταν τότε. Δεν έτυχε να συναντηθούμε. Τις εικόνες της έκθεσης φωτογραφίας, τις είδα και δια ζώσης. Πραγματικά αποτυπώνουν μια αλήθεια. Ένα σκληρό πόλεμο μέσα στην καρδιά της Ευρώπης με τον καλύτερο τρόπο. Αλλά ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο το τρίχρονο κοριτσάκι της φωτογραφίας, συναντήθηκε με τον Δημήτρη, μέσω της ανάρτησης της εικόνας στα κοινωνικά δίκτυα. Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα «Ελευθερία» την οποία ετοιμάσαμε ως Πολιτιστικός Οργανισμός, σε συνεργασία με την ΚΥΚΛΩΨ η οποία βοήθησε να έρθει ο χώρος στο επίπεδο που πλέον βρίσκεται σήμερα. Η επαναλειτουργία της αίθουσα γίνεται με δυναμικό τρόπο. Η προσέλευση του κόσμου στην έκθεση είναι μεγάλη. Αλλά και το θέμα της έκθεσης είναι επίκαιρο και φλέγον αφού αντίστοιχα γεγονότα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Νομίζω ότι οι Δραμινοί αξίζει να επισκεφθούν την έκθεση».

Ποιος είναι ο Δημήτρης Μεσσίνης
Ο Δημήτρης Μεσσίνης ήταν κατά την επαγγελματικά ενεργή δράση του, Ανταποκριτής Ξένου Τύπου – Φωτοειδησεογράφος και υπηρέτησε τη φωτοειδησεογραφία για τον Ελληνικό και Ξένο Τύπο από το 1978 έως το 2014. Από το 1991 μέχρι το 1996 ήταν προϊστάμενος φωτογραφικού για την Ελλάδα στο European Pressphoto Agency (EPA).
Από το 1997 μέχρι και το 2014 εργάστηκε στο Associated Press. Από το 2004 μέχρι το 2006, διετέλεσε, με έδρα το Λονδίνο, διευθυντής φωτογραφικού του Associated Press. για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Από το 2006 μέχρι και τον Ιούνιο του 2014 όπου και συνταξιοδοτήθηκε, εργάστηκε ως διευθυντής φωτογραφικού τμήματος του Associated Press για την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχει καλύψει τις μεγαλύτερες παγκόσμιες στρατιωτικές συρράξεις της πρόσφατης ιστορίας, όπως πρώην Γιουγκοσλαβία (Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο), Τσετσενία, Λίβανο, πρώτος και δεύτερος Πόλεμος του Κόλπου, Αφγανιστάν, Υεμένη. Έχει καλύψει επίσης τα μεγαλύτερα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα: Επτά Ολυμπιακούς αγώνες και οκτώ ευρωπαϊκά και παγκόσμια ποδοσφαιρικά κύπελλα. Βραβεύτηκε το 2003 με την ανώτερη δημοσιογραφική διάκριση της χώρας -Βραβείο Μπότση- για την κάλυψη του πολέμου στο Αφγανιστάν και είναι κάτοχος πολλών διεθνών δημοσιογραφικών βραβείων. Τα τελευταία χρόνια (2008-2013) εκλέχτηκε και υπηρέτησε από τις θέσεις του Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!