Έγινε και επίσημα ο επαναπατρισμός του κλαπέντος χειρόγραφου Ευαγγελίου του 10ου αιώνα στην Εικοσιφοίνισσα

0
595

Η επίσημη υποδοχή και επιστροφή, του κλαπέντος χειρόγραφου Ευαγγελισταρίου του 10ου αιώνα, (που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα ελληνικά χειρόγραφα στον κόσμο) έγινε στην Μονή Εικοσιφοίνισσας το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Το κειμήλιο κλάπηκε το 1917 από τους Βούλγαρους κατακτητές, μαζί με άλλα 430 χειρόγραφα και 470 εκκλησιαστικά κειμήλια.
Η εκδήλωση στην Μονή Εικοσιφοίνισσας αφιερώθηκε στον μακαριστό μητροπολίτη Δράμας, Κυρό Παύλο που κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για την επιστροφή των κειμηλίων και έγινε με την παρουσία του σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Το Ευαγγέλιο βρίσκεται πλέον στο μοναστήρι, στο οποίο επιστράφηκε από το Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσινγκτον.

Το ιστορικό της κλοπής του κειμηλίου
Μιλώντας για το ιστορικό της κλοπής του κειμηλίου, λίγες ημέρες πριν, στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» και άλλα τοπικά μέσα, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονας, είχε αναφέρει για το θέμα, ότι κατά την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής, αφαιρέθηκαν από τις ιστορικές μονές της περιοχής, όλα τα κειμήλια. Η Μονή Εικοσιφοίνισσας υπέστη τη μεγαλύτερη λεηλασία. Μάλιστα όπως έγραφε χαρακτηριστικά στo ημερολόγιό του, ο ηγούμενος της μονής, στις 27 Μαρτίου του 1917, “διανύεται η Εβδομάδα των Παθών του Χριστού αλλά και των παθών της μονής”. Μεγάλη Δευτέρα, στις 27 Μαρτίου του 1917, στις 2 το μεσημέρι, ένας Βούλγαρος οπλαρχηγός, συνοδεία των ανδρών του και συνοδευόμενος από έναν Αυστριακό, Βούλγαρο υπήκοο, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Σόφιας τον Βλαδίμηρο Σις, ήρθαν στη μονή Εικοσιφοίνισσας, που είναι το αρχαιότερο μοναστήρι στον Ελλαδικό χώρο και αφαίρεσαν τα κειμήλιά της. Αφαίρεσαν 430 χειρόγραφα και 470 κειμήλια, λειψανοθήκες, εικόνες που μετέφεραν στη Βουλγαρία. Ο Βλαδίμηρος Σις με τη σύζυγό του, μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, πούλησε μερικά από αυτά τα κειμήλια. Όπως και το Ευαγγελιστάριο με κώδικα 220 που χρονολογείται τα τέλη του 10ου και στις αρχές του 11ου αιώνα, που με δημοπρασίες, για 100 ολόκληρα χρόνια περιφερόταν στις χώρες της Ευρώπης, για να καταλήξει στο 2014, στην Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια μέσω δημοπρασίας, ήρθε στην ιδιοκτησία του Μουσείου της Βίβλου, που έχει συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τον Ιούνιο του 2020, το Μουσείο ανακοίνωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι προτίθεται να επιστρέψει, το κειμήλιο στη Μονή της Εικοσιφοίνισσας. Τελικώς η επίσημη υποδοχή του Ευαγγελισταρίου έγινε στη μονή, την περασμένη Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου.

Η υποδοχή στην Μονή της Εικοσιφοίνισσας
Στο πλαίσιο της επίσημης υποδοχής, στον εξωτερικό χώρο της Μονής, που έγινε παρουσία και ουκ ολίγων εκπροσώπων των αρχών, από την πόλη της Δράμας, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εκδήλωση για να καταδειχθεί η σημασία της απόφασης του Μουσείου της Βίβλου και του ιδρυτή του Steve Green να επιστρέψει, το κειμήλιο στη Μονή της Εικοσιφοίνισσας. Ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονας τίμησε τον κ. Steve Green, μετά το τέλος της Δοξολογίας που εψάλη προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου που ήταν και εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο κ. Steve Green δήλωσε ευγνώμων τονίζοντας ότι «ο λόγος του Θεού διαρκεί για πάντα, μπορεί το γρασίδι να ξεραίνεται και τα λουλούδια να μαραίνονται αλλά το μήνυμα του Χριστού μένει για πάντα ζωντανό».
Η δε Ηγουμένη της Μονής, Αντωνίνη, μίλησε για μια οδύσσεια 105 ετών, αναφερόμενη στην διαδρομή του Ευαγγελιστράριου και ευχαρίστησε τον αρχαιοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο Σίσκο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για την επιστροφή του κειμηλίου όπως βέβαια και τον πρόεδρο του Μουσείου της Βίβλου λέγοντας: «Ελπίζουμε να σας έχουμε πάντα στο πλευρό μας στον αγώνα περί των δικαίων της ιεράς μονής». Η επίσημη υποδοχή του Ευαγγελισταρίου, ολοκληρώθηκε με ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου που παρέδωσε επίσημα το ιστορικό χειρόγραφο και την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ