«Φουλάρισαν» ήδη οι Δραμινοί

0
2608

Με πετρέλαιο θέρμανσης είναι γεμάτες πολλές δεξαμενές ήδη από την άνοιξη – Ανοίγει μετά τις 15 Οκτωβρίου η περίοδος διάθεσης.

Από τις 15 Οκτωβρίου αρχίζει η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ ήδη αρκετοί καταναλωτές στη Δράμα έχουν προχωρήσει σε προμήθειες του καυσίμου από την περασμένη άνοιξη, αξιοποιώντας την πολύ χαμηλή τιμή που υπήρχε εκείνη την περίοδο, περίπου 60-65 λεπτά το λίτρο, λόγω της διεθνούς κατάστασης.
Ο κ. Κώστας Κάλφας, ταμίας του σωματείου πρατηριούχων υγρών καυσίμων Δράμας, δήλωσε στα «Χ» ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά για τη διαμόρφωση της φετινής τιμής ωστόσο, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν διεθνώς αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η τιμή του διαμορφώνεται περίπου στα 75 -80 λεπτά το λίτρο.
Στην έναρξη της περσινής περιόδου, η τιμή του καυσίμου κυμαινόταν περίπου στο 1 ευρώ το λίτρο, αλλά στο τέλος της περιόδου διάθεσης κυμάνθηκε από 60 έως 65 λεπτά το λίτρο. Αυτό διότι λόγω της πανδημίας τα χρηματιστήρια είχαν καταρρεύσει και η τιμή του βαρελιού είχε φθάσει σε σημείο να παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο κάποιες ημέρες.
Ο κ. Κάλφας τόνισε ακόμη ότι: «Όσο πλησιάζει η φετινή ημερομηνία διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, θα έχουμε καλύτερη εικόνα για την τιμή του, διότι πρόκειται για ένα χρηματιστηριακό προϊόν. Κατά την περσινή περίοδο, πάντως, στη Δράμα υπήρξαν πολλοί οι οποίοι προμηθεύτηκαν πετρέλαιο και για φέτος, διότι στο τέλος της περσινής περιόδου το καύσιμο παρουσίαζε τη χαμηλότερη διακύμανση στην τιμή του. Υπήρξαν μάλιστα άνθρωποι που προμηθεύτηκαν πετρέλαιο θέρμανσης, παρότι είχαν να παραγγείλουν αρκετά χρόνια, διότι η τιμή του ήταν αρκετά χαμηλή, δηλαδή 60-65 λεπτά το λίτρο και συνέφερε περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα μέσα θέρμανσης».
Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, οι όποιες επίσημες αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Από τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι θα ισχύσουν και πάλι οι γεωγραφικές ζώνες για το ύψος του επιδόματος. Η Π.Ε. Δράμας φαίνεται ότι παραμένει στη ζώνη Α’, στην οποία ανήκουν επίσης και οι Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Έβρου, Ευρυτανίας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας. Όπως προκύπτει από τις διατάξεις που ισχύουν μέχρι στιγμής για τους δικαιούχους της ζώνης Α’ χορηγείται εφάπαξ επίδομα 250 ευρώ.

Οι αδικίες του περσινού συστήματος καταβολής του επιδόματος θέρμανσης
«Πέρσι το επίδομα θέρμανσης είχε δοθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, ωστόσο το σύστημα κατανομής του επιδόματος θέρμανσης ήταν άδικο για όσους χρησιμοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης. Το εφάπαξ επίδομα των 200 ευρώ για κάποιον που δεν έκαιγε πολύ πετρέλαιο ήταν πολύ θετικό, αλλά για κάποιον άλλον που χρειαζόταν μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου, τα χρήματα του επιδόματος ήταν πολύ λίγα. Αν, δηλαδή, κάποιος καταναλωτής έκαιγε περισσότερα από 1000 λίτρα πετρέλαιο, είχε αδικηθεί. Το σωστότερο θα ήταν το επίδομα θέρμανσης να διαμορφώνεται ανάλογα με τα λίτρα που προμηθεύεται ο καταναλωτής, βέβαια ακόμη καλύτερο για περιοχές όπως η δική μας, που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, θα ήταν να μην υφίσταται ο ειδικός φόρος. Δηλαδή αντί για το επίδομα να δίνουν απευθείας φθηνότερη τιμή» επισημαίνει ο κ. Κάλφας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη φετινή περίοδο, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, είναι πιθανή η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών με επίδομα θέρμανσης που θα καταβάλλεται ανεξάρτητα από το είδος θέρμανσης που θα χρησιμοποιούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ