«Φτιάχνουμε καθαρό μονοπάτι με την αναδιάρθρωση»

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ:

0
1613

Πεπεισμένος πως το μονοπάτι της αναδιάρθρωσης μπορεί να οδηγήσει στο ν’ αποκτήσουμε ένα καλύτερο πρωτάθλημα εμφανίζεται σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.
Παράλληλα, αναφέρει ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ μεταξύ άλλων απαντά στο ερώτημα για το αν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο απόσυρσης των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη.

Με την αναδιάρθρωση θα γιατρευτούν οι παθογένειες του ποδοσφαίρου;

Η αναδιάρθρωση από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια ή τη μοναδική λύση για
τα προβλήματα του ποδοσφαίρου. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έτσι κι αλλιώς ταλανίζεται από πολλά ενδογενή προβλήματα, με το μεγαλύτερο αυτών, την έλλειψη ενός σχεδίου που θα ξεκινά από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από τους ίδιους τους παράγοντες του ποδοσφαίρου.
Με την αναδιάρθρωση όμως, σε συνδυασμό με το σταθερό πλαίσιο χρηματοδότησης, με
το VAR και με όλες τις αλλαγές που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, όπως για παράδειγμα
την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού που σε λίγες μέρες ξεκινά, φτιάχνουμε ένα
πιο καθαρό μονοπάτι ώστε να αποκτήσουμε ένα πρωτάθλημα πιο αξιόπιστο, οικονομικά προσοδοφόρο, όχι μόνο για τους μετέχοντες του ποδοσφαίρου, αλλά και για το ίδιο το κράτος μέσω των φορολογικών εσόδων και του νέου οικονομικού κύκλου που μπορεί και πρέπει να δημιουργηθεί.

Ποιο κατά τη γνώμη σας αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ποιες οι δυσκολίες για την οριστική του επίλυση;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας και διαφάνειας. Υπήρξαν πολλές
σκιές, για τις οποίες δεν έχει νόημα να μπούμε σε διαδικασία να αναλύσουμε τι πραγματικά
έγινε ή όχι, ο καθένας άλλωστε γνωρίζει, αλλά να δημιουργήσουμε δομές τέτοιες οι οποίες
δεν θα χωρούν αμφισβήτηση από κανέναν. Οι δεσμοί της διαιτησίας με το παραγοντικό
σύστημα, ο τρόπος λειτουργίας των σχέσεων αυτών, οι σχέσεις εξάρτησης μεταξύ ομάδων, το παράνομο στοίχημα, συγκαταλέγονται μέσα στα πολλά προβλήματα και είναι όλα απότοκα
των ελλείψεων αυτών. Κορωνίδα όλων όμως παραμένει η αξιοπιστία που έρχεται μέσα από τη λειτουργία της διαιτησίας. Πιστεύουμε ότι τα τελευταία χρόνια και με την τριμελή ΚΕΔ με ξένα μέλη και με τους ξένους διαιτητές στους μεγάλους αγώνες, αλλά κυρίως με την έλευση του VAR από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, νομίζω ότι όλα αυτά θα αποτελέσουν ένα
βασικό βήμα για την επίλυση των προβλημάτων.

Σκεφτήκατε ποτέ να αποσύρετε τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη, ως μέτρο ακραίο-σκληρό για την πάταξη της βίας;

Δεν θεωρώ ότι ο αποκλεισμός από την Ευρώπη είναι λύση. Είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια
σου. Άλλωστε βλέπουμε ότι το ίδιο κοινό, οι ίδιοι οπαδοί, στα ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν δημιουργούν προβλήματα ή τουλάχιστον, σπάνια δημιουργούν. Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη θα φέρει έναν οικονομικό μαρασμό, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα γίνει παρίας κι αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως εάν το ίδιο το ποδόσφαιρο δεν λάβει μέτρα για τη διαφύλαξη του προϊόντος –κι αυτό είναι σαφές από τις διεθνείς συνομοσπονδίες– τότε τα πάντα είναι πιθανά. Θα ήθελα να τονίσω πάντως πως για πρώτη φορά, η όλη συζήτηση που έγινε για το grexit, δεν έγινε λόγω παρέμβασης της Πολιτείας στα πράγματα του ποδοσφαίρου, αλλά λόγω ανικανότητας του ίδιου του ποδοσφαίρου να διαφυλάξει το προϊόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!