Γ. Δεμερτζής: «Δεν επηρεάζονται οι αποφάσεις του Στρατού από πολιτικές ή αυτοδιοικητικές πιέσεις»

0
1576

Γ. Δεμερτζής για την προοπτική επαναλειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στη Δράμα


Την άποψη ότι στις όποιες αποφάσεις του ΓΕΕΘΑ για την λειτουργία ή την επαναλειτουργία στρατιωτικών μονάδων ή Κέντρων Εκπαίδευσης στη Δράμα και αλλού, δεν χωρούν πλέον πολιτικές παρεμβάσεις, κατέθεσε χθες στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας και πρώην στρατιωτικός, κ. Γιώργος Δεμερτζής.
Η θέση του εκφράστηκε στο πλαίσιο ερώτησης των «Χ», με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε τις τελευταίες ημέρες για την προοπτική επαναλειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων της Δράμας, και των σκέψεων που όπως λέγεται σε δημοσιογραφικό επίπεδο, γίνονται από την στρατιωτική ηγεσία για την επαναλειτουργία Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων σε διάφορες περιοχές.
Όπως είπε ο κ. Δεμερτζής, πιθανόν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ειδικότερα το Γενικό Επιτελείο και το ΓΕΕΘΑ, να εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά αυτό, εν έτη 2022, (αλλά και από τα προηγούμενα χρόνια), δεν επηρεάζεται πλέον από τις πιέσεις της πολιτικής ηγεσίας, όπως γινόταν κάποιες δεκαετίες πριν… ”Θεωρώ λοιπόν ότι δεν είναι δυνατόν αυτό το ενδεχόμενο. Να επηρεαστούν δηλαδή, οι αποφάσεις του στρατηγικού σχεδιασμού από πολιτικές πιέσεις ή σκοπιμότητες της αυτοδιοίκησης. Τα θέματα που αφορούν την Εθνική Άμυνα εξετάζονται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους ανθρώπους, που γνωρίζουν και ορίζουν τη στρατηγική της χώρας στην αμυντική πολιτική της. Η πιθανή επαναλειτουργία μονάδων ή κέντρων νεοσυλλέκτων γίνεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό των Γενικών Επιτελείων. Προς τιμήν των πολιτικών, αλλά και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Επιτελείων, έχουν σταματήσει οι όποιες πολιτικές παρεμβάσεις εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είμαστε στην δεκαετία του ’80 που με πολιτικές αποφάσεις άνοιγαν στρατόπεδα σε μέρη που έκλειναν μετά από 2-3 χρόνια, επειδή δεν υπήρχε καμία στρατηγική σημασία και καμία βιωσιμότητα όσον αφορά το Στρατηγικό Σχεδιασμό”.
Συμπερασματικά, ο κ. Δεμερτζής υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι, ότι σήμερα δεν χωρά πλέον καμία παρέμβαση τοπικής σκοπιμότητας, από την αυτοδιοίκηση ή τους βουλευτές, στις αποφάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας. Διευκρίνισε δε ότι “ Όταν υπήρχαν στρατόπεδα στο νομό μας υπήρχε σαφής ο κίνδυνος, από τη Βουλγαρία. Πλέον αυτά έχουν σταματήσει και η Βουλγαρία είναι πλέον μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμμαχος. Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρώ ότι δεν είναι δική μας δουλειά (των πολιτικών και αυτοδιοικητικών) να ασχολούμαστε με το στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας”.
Ο κ. Δεμερτζής, τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία κάθε νομού, οφείλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης, αλλά πέρα από την ύπαρξη ή μη στρατιωτικών μονάδων, σε κάθε περιοχή υπάρχουν και οι παράγοντες στους οποίους θα πρέπει να εστιάσει πραγματικά. Οι τομείς του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας ή ακόμη και της λειτουργίας πανεπιστημιακών σχολών… “Θα φέρω ως παράδειγμα τις πολύ σοβαρές προσπάθειες που γίνονται όλο αυτό το διάστημα και με τη σχολή κινηματογράφου στη Δράμα αλλά και με τη νέα σχολή τεχνικών κινηματογράφου που θα ανοίξει. Συμπερασματικά, δεν μπορώ να σκεφτώ ότι το 2022, θα επιχειρήσουν κάποιοι είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση είτε από τους βουλευτές, να ζητήσουν την λειτουργία ή την επαναλειτουργία στρατιωτικών μονάδων, παρεμβαίνοντας με τον τρόπο αυτό, στον στρατηγικό αμυντικό σχεδιασμό της χώρας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ