Σύντομη και συναισθηματικά φορτισμένη η επίσκεψη Βαρθολομαίου στη Δράμα

0
1008
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτη Παύλου

– Ανθρώπινη συγκίνηση στον τάφο του Μακαριστού Παύλου στη Σίψα
– Τι συζήτησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Παπαεμμανουήλ


Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, όπως είχαν γράψει έγκαιρα τα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας”, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην ιερά Μονή τής Αναλήψεως του Σωτήρος στη Σίψα όπου τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη τού προσφάτως κοιμηθέντος αειμνήστου Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναχωρώντας από την Κωνσταντινούπολη έφθασε περίπου στις 11 το πρωί στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, όπου τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, μαζί με τον Μητροπολίτη Αμορίου και ηγούμενο της μονής Βλατάδων κ. Νικηφόρο, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, τον Δήμαρχο Καβάλας κ. Θεόδωρο Μουριάδη, τον Δήμαρχο Νέστου κ. Σάββα Μιχαηλίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου, τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή κ. Γιώργο Καλατζή και τους εκπροσώπους των στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά την υποδοχή, κατευθύνθηκε αμέσως οδικώς προς τη Δράμα και την Ιερά Μονή της Αναλήψεως του Σωτήρος στη Σίψα, όπου πέρα των προαναφερθέντων τον υποδέχθηκαν η Βουλευτής κα Χαρά Κεφαλίδου και ο πρώην Βουλευτής κ. Δημήτρης Κυριαζίδης. Ο Παναγιώτατος δεν είχε κάποια ενδιάμεση στάση στην πόλη της Δράμας, παρά το γεγονός ότι όταν ανακοινώθηκε η επίσκεψή του, του απευθύνθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, πρόσκληση προκειμένου να του παρατεθεί γεύμα στην ενδιάμεση στάση του προς το Άγιον Όρος. Η απάντηση από την πλευρά του Πατριαρχείου ήταν ότι επειδή ο μοναδικός λόγος της επίσκεψης Βαρθολομαίου στη Δράμα ήταν η τέλεση του τρισαγίου στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Κυρού Παύλου και επειδή ο χρόνος ήταν περιορισμένος, θα μπορούσε να γίνει συνάντηση κάποια άλλη φορά.
Όπως είπε στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρ. Παπαεμμανουήλ, στην Ιερά Μονή της Αναλήψεως του Σωτήρος υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων που είναι και τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, μαζί με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, που ήταν αδερφικός φίλος του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού τέλεσε το Τρισάγιο, απηύθυνε ένα πολύ συγκινητικό λόγο ενώπιον του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας, μιλώντας του συγκινημένος σε πρώτο πρόσωπο, με λόγια βγαλμένα από καρδιάς. Στην σύντομη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ειπώθηκε προς τον Παναγιώτατο, ότι επιθυμία της ΠΕ Δράμας και του ιδίου είναι, ότι όποιος κι αν είναι ο διάδοχος του μακαριστού Παύλου, να προχωρήσουν αυτά που έχουν απομείνει ως εκκρεμότητες σε σχέση με την διοίκηση της Περιφέρειας. Δηλαδή το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Δράμας, τη Λαυρεντιανή Μονή, την εκκλησία στην Πετρούσα, την εκκρεμότητα με το Φροντιστήριον Τραπεζούντας κ.ο.κ.
Το μεσημέρι, ο Πατριάρχης και η συνοδεία του αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη, όπου το απόγευμα όπως έγινε γνωστό από το Πατριαρχείο, ο Παναγιώτατος επρόκειτο να επισκεφθεί τον Σεβ. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, καθώς και την έδρα της Χ.Α.Ν.Θ., ενώ νωρίτερα επρόκειτο να δεχθεί στο κατάλυμά του τον Ελληνοαμερικανό νέο Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Εξοχ. κ. Τζορτζ Τζέιμς Τσούνη, ο οποίος κατά το παρελθόν τιμήθηκε με το οφφίκιο του Άρχοντος της Μ.τ.Χ.Ε.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στα όρια της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί την έδρα του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέα Μακεδονίας – Θράκης, όπου θα συναντηθεί με τον Εξοχ. Υφυπουργό κ. Σταύρο Καλαφάτη, ενώ θα παραστεί σε Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. με την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριάντα ετών συνεχούς Πατριαρχίας Αυτού στον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, και σε εκδήλωση του ίδιου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για την απονομή του τίτλου του διδάκτορος επί τιμή προς τον Εντιμολ. Καθηγητή κ. Βλάσιο Φειδά. Επίσης, θα παραστεί στα εγκαίνια εκθέσεως φωτογραφίας, αφιερωμένης στην Ίμβρο, που φιλοξενείται στην Ι. Μονή Βλατάδων, καθώς και στα εγκαίνια της έδρας του Σωματίου “Βυζαντινή Οικουμένη”. Ακόμα, θα χειροθετήσει σε οφφικιάλιο του Πατριαρχείου τον Ελλογιμ. κ. Χρυσόστομο Σταμούλη, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής.
Καθ’ οδόν προς το Άγιον Όρος, την Παρασκευή, ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί διαδοχικά τη Νέα Τένεδο και τη Νέα Τρίγλια, και το απόγευμα αναμένεται να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία, όπου στις Καρυές θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του και ακολούθως θα τελεστεί Δοξολογία στο Ναό του Πρωτάτου.
Κατά την παραμονή του στο Άγιον Όρος ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί διαδοχικά τις Ι. Μονές Ιβήρων, όπου θα καταλύσει το πρώτο βράδυ και θα λειτουργήσει την επομένη ως Ιερεύς στο Παρεκκλήσι της Πορταΐτισσας, Καρακάλλου και Μεγίστης Λαύρας, καθώς και την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, ενώ την Κυριακή, το πρωί, θα προεξάρχει της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, καθ’ οδόν προς Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθεί το Ιερό Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό Μετόχιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, όπου θα τελέσει Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου.
Στη συνέχεια θα αναχωρήσει με προορισμό την Ι. Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, στην οποία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, μέχρι και την 1η Ιουνίου, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιουστίνου και των Εντιμ. Δημάρχων Καλαμαριάς κ. Γιάννη Δαρδαμανέλη και Θερμαϊκού κ. Γεωργίου Τσαμασλή. (Το πρόγραμμα της επισκέψεως έχει ανακοινωθεί από την Ι. Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς)
Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Πόλη, ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί την έδρα της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας-Θράκης. Επίτροπος του Πατριάρχου ορίσθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο οποίος και τον προέπεμψε στο Αεροδρόμιο της Πόλης, μαζί με τον Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλο κ. Θεόδωρο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ