Κλειστά από σήμερα τα ιατρικά εργαστήρια

0
4941

– Απεργούν οι ιδιωτικοί εργαστηριακοί ιατροί και στη Δράμα μέχρι τις 28 Μαΐου
– Όλγα Βασιλείου στα «Χ»: «Δεν αντέχουμε άλλο. Τώρα μας ζητούν να καταβάλουμε και προκαταβολή του clawback για το 2022»


Κλειστά θα είναι τα ιατρικά εργαστήρια στη Δράμα και την υπόλοιπη χώρα από σήμερα μέχρι τις 28 Μαΐου λόγω των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν να κάνουν οι εργαστηριακοί γιατροί με τη στήριξη των ιατρικών συλλόγων και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Τα ραντεβού των εξετάσεων που ήταν προγραμματισμένα για αυτές τις ημέρες μεταφέρθηκαν σε άλλες ημερομηνίες, ενώ τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται μόνο από δημόσιες δομές υγείας, σύμφωνα με όσα είπε στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” η κα Όλγα Βασιλείου, πρόεδρος του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών Ν. Δράμας.
Όσον αφορά τους λόγους της κινητοποίησης, η ίδια τόνισε ότι η απεργία είναι δικαίωμα κάθε εργαζόμενου, όταν καταπατούνται τα εργασιακά του δικαιώματα. “Αν και πολλοί θα πουν ότι η απεργία δεν συνάδει με το λειτούργημα ενός γιατρού και ίσως έχουν δίκαιο, στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε άλλη λύση, καθώς αυτή την στιγμή τα ιατρεία μας κινδυνεύουν να κλείσουν. Υπάρχει μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία εφάρμοσαν και άλλες κυβερνήσεις και η οποία έχει σαν αποτέλεσμα πάνω από το 50% της αξίας των εξετάσεων που επιτελούμε για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, να επιστρέφεται. Είναι το λεγόμενο Clawback. Ο Υπουργός Υγείας έβγαλε μια ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να μας εκβιάσει για να μην κάνουμε απεργιακές κινητοποιήσεις. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι έχει ξεκινήσει μια άτυπη προεκλογική περίοδος και η κυβέρνηση δεν θέλει να έχει ανοικτά μέτωπα, μαζί με τα προβλήματα των αυξήσεων, και της ενέργειας. Όμως το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι διαπιστώσαμε ότι ενώ για εμάς η κυβέρνηση έχει την απαίτηση να επιστρέφουμε χρήματα από τα δεδουλευμένα μας, ταυτόχρονα για χρέη τα οποία είχαν συσσωρευθεί σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε αγρότες, με απόφαση της Κομισιόν, διαγράφησαν. Αυτό έγινε πρόσφατα σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών. Εδώ υπάρχουν πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Εμείς οι γιατροί ανήκουμε σε αυτούς που μάλλον δεν έχουμε ανάγκη να σβήσουμε τα χρέη μας, σε αντίθεση με άλλες επαγγελματικές ομάδες”.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους γιατρούς αλλά και τους ασφαλισμένους, γιατί πρόκειται για το ασφαλιστικό τους ταμείο. Πρώτα εκείνοι είναι που πρέπει να διεκδικήσουν να κάνουν εξετάσεις μέσω του ταμείου τους, δηλώνει η κα Βασιλείου για να συμπληρώσει ότι “Ο Υπουργός Υγείας βγήκε και είπε ότι και το 2022, σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα του ΕΟΠΥΥ, χρειάστηκε 1,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες σε διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων. Ο ΕΟΠΥΥ όμως έχει αυτή τη στιγμή 400. εκατ. ευρώ για να καλύψει αυτές τις εξετάσεις. Ποιος θα πληρώσει τη διαφορά; O ιδιώτης εργαστηριακός ιατρός; To κράτος γιατί επιτρέπει να γίνονται δαπάνες 1,5 δις. ευρώ όταν έχει να καλύψει δαπάνες 500 εκατ. ευρώ (γιατί κάποια χρήματα είπαν ότι θα τα βάλλουν και από ευρωπαϊκά προγράμματα). Πρέπει να εξηγήσουν πως θα λυθεί αυτή η εξίσωση. Υπάρχει προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι αυτοί οι οποίοι αντιδρούν είναι “αριστεροί”. Όχι δεν είμαστε “αριστεροί”, είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες ιδιώτες γιατροί και ο καθένας από εμάς ανήκει στο δικό του πολιτικό χώρο, χωρίς όμως αυτό να το φέρνουμε μέσα στα ιατρεία μας. Εμείς είμαστε απέναντι μόνο στην οικονομική πολιτική που ασκείται και η οποία εφαρμόστηκε και από προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και από αυτήν. Δεν φθάνει που πληρώνουμε όλες τις αυξήσεις στα αναλώσιμά μας, δεν φθάνει που έχουμε επωμιστεί τις αυξήσεις των μεγάλων λογαριασμών ρεύματος που πληρώνουμε, λόγω μηχανημάτων, τώρα μας ζητούν να καταβάλλουμε και προκαταβολή του clawback για το 2022. Δηλαδή πληρώνουμε πέραν των άλλων και μια προκαταβολή για ένα ποσό που δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμη, με την προοπτική ότι θα εκκαθαριστεί, γιατί βασίζονται στα οικονομικά δεδομένα του 2021”.
Όπως αναφέρει η κα Βασιλείου, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα των συναδέρφων της, “Δεν αντέχουμε άλλο. Eκβιαστήκαμε αλλά η κατάσταση αυτή μας έκανε και ένα καλό, επειδή ενωθήκαμε πανελλαδικά και θα διεκδικήσουμε…”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ