Γέμισε με φως και χρώμα ο ουρανός της πόλης

0
1223

Τα φαναράκια των ευχών εντυπωσίασαν και φέτος μικρούς και μεγαλύτερους στην πλατεία Ελευθερίας


Το βράδυ της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας με τη συμμετοχή δεκάδων συμπολιτών μας πραγματοποίησε και φέτος στην πλατεία Ελευθερίας τη δράση με τα αιωρούμενα φαναράκια των ευχών. Μικροί και μεγαλύτεροι Δραμινοί παρά την χαμηλή θερμοκρασία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου και έστειλαν και φέτος ψηλά τις ευχές τους για να φωτίσουν τον χειμωνιάτικο ουρανό.
Το θέαμα ήταν συναρπαστικό, ειδικά για τα μικρά παιδιά, που συμμετείχαν με τους γονείς τους και έβλεπαν εντυπωσιασμένα τα φωτεινά φαναράκια να πετούν, γεμίζοντας χρώμα και φως τη νύχτα. Δεκάδες ήταν αυτοί που περίμεναν υπομονετικά στην ουρά παρά το κρύο, για να έρθει η στιγμή να πετάξουν το δικό τους φαναράκι, με την βοήθεια των παιδιών τους και όχι άδικα όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια. Άλλωστε τα φωτισμένα από χαμόγελα προσωπάκια των παιδιών έδειχναν και την αξία αυτών των μαγικών στιγμών που θα τους μείνουν μάλλον αξέχαστες.
Πρόκειται για δράση που γίνεται στο πλαίσιο της Ονειρούπολης εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, τόνισε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Δράμας κα Αγλαΐα Κατσιγιάννη για να εξηγήσει: «Από τότε που ξεκίνησε, έχουμε το δρώμενο αυτό το έχουμε καθιερώσει σαν μια από τις ετήσιες δράσεις μας μέσα στην Ονειρούπολη, γιατί ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει με αγάπη πάρα πολύ. Είναι μια δράση την οποία ευχαριστιούνται μικροί και μεγάλοι. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε την ανάγκη να στείλουμε τις ευχές μας ψηλά στον ουρανό και να εισακουστούν. Τα φαναράκια είναι ήδη έτοιμα. Τα προμηθευόμαστε. Είναι μια δράση που γίνεται εντελώς δωρεάν και δεν χρεώνεται τίποτα αυτός που θέλει να πετάξει το φαναράκι. Το αν θέλει να ρίξει κάτι στον κουμπαρά του συλλόγου αυτό είναι κάτι εντελώς προαιρετικό. Είναι μια δράση που γίνεται σε πολλές πόλεις του κόσμου. Τα φαναράκι βοηθούν τις ευχές μας για το καλύτερο να ταξιδέψουν ψηλά στον ουρανό…».
Είναι μάλλον άγνωστο το πως μεταφέρθηκε το έθιμο αυτό στις χώρες της Ευρώπης, αλλά το πιθανότερο είναι ότι έχει τις ρίζες του στην Ασία, όπου για παράδειγμα στην Κίνα κατασκευάζονταν από ρυζόχαρτο και με τη βοήθεια της θερμοκρασίας που αναπτυσσόταν από ένα μικρό κερί ή κάποιο εύφλεκτο υλικό. Κάτι παρόμοιο γίνεται και σήμερα σε πολλές περιοχές του κόσμου. Τα χάρτινα φαναράκια με την βοήθεια της φλόγας που θερμαίνει τον αέρα μέσα σε αυτά και μειώνει την πυκνότητά του, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ανύψωσή τους.
Βέβαια μεγαλύτερη αξία δεν έχει ίσως η τεχνική, ή το ιστορικό αυτού του εθίμου που το συναντάμε από τις ασιατικές χώρες μέχρι και τη νότια Αμερική, όσο η χαρά που δίνει κυρίως στα παιδιά, το πέταγμα των μικρών αυτών αερόστατων που ταξιδεύουν μαζί με τις ευχές τους ειδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ