Γενικό Νοσοκομείο Δράμας: Έγκριση σκοπιμότητας για την προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, προϋπολογισμού 1.700.000 €

1
3538

Οι ανάγκες μας, όπως καταγράφονται στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της παρούσας Διοίκησης του Νοσοκομείου μας και όπως συγκεκριμενοποιούνται από τις θεμελιωμένες μελέτες αξιοποίησης και σκοπιμότητας που γίνονται από το προσωπικό μας, έχουν ως τώρα απόλυτη κάλυψη από την πολιτεία.
Η πολύπλοκη πορεία αυτών των αιτημάτων από το Νοσοκομείο μας στην 4η Υ.ΠΕ. και από εκεί στο Υπουργείο Υγείας (με πολλές ενδιάμεσες οικονομικές, πολιτικές, υγειονομικές και νομικές στάσεις) κατέληξε στην αρμόδια Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.), της οποίας το Δ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα τη σκοπιμότητα για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Η έγκριση αυτή είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την χρηματοδότηση μας.

Παρακάτω περιγράφεται συνοπτικά ο εγκεκριμένος εξοπλισμός:

  • Ψηφιακό Ακτινολογικό Μηχάνημα με Ανάρτηση Οροφής και 3 Ψηφιακούς Ανιχνευτές (300.000 €)

Θα λειτουργεί παράλληλα με το υπάρχον ακτινολογικό μηχάνημα και θα έχει την επιπλέον δυνατότητα να ακτινογραφεί πολυτραυματίες, καρδιολογικά κ.ά. επάνω στο φορείο, χωρίς ανάγκη μετακίνησης στην κλασική τράπεζα.
Η ύπαρξη 2 ακτινολογικών μηχανημάτων θα επιτρέπει τον διαχωρισμό μολυσματικών ασθενών από τους υπόλοιπους (π.χ. με covid), χωρίς την ανάγκη χρονοβόρας διαρκούς τοπικής απολύμανσης, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα ενδονοσοκομειακής διασποράς και λοίμωξης.

  • Αξονικός Τομογράφος 64 τομών και τουλάχιστον 64 ανιχνευτών (500.000 €)

Θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο Αξονικό Τομογράφο 16 τομών, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση τόσο του χρόνου εξέτασης (αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.400 εξετάσεις τον μήνα ως το τέλος του 2022) όσο και της δόσης της ακτινοβολίας έως 40%, δίνοντας τη δυνατότητα και προοπτική στο εργαστήριο του Νοσοκομείου για επιπλέον εξετάσεις υπό προϋποθέσεις.

  • Μαγνητικός Τομογράφος 1.5 TESLA (900.000€)

Θα προσφέρει λεπτομερή ανατομική πληροφορία τόσο των φυσιολογικών όσο και των πασχόντων ιστών, με δεδομένα, συχνά καθοριστικά, για την ορθή διάγνωση και θεραπεία. Θα συμβάλλει στον προεγχειρητικό σχεδιασμό, θα αντικαταστήσει με ασφάλεια, όπου χρειάζεται, την αξονική τομογραφία με ακριβέστερη και λεπτομερή απεικόνιση, ιδιαίτερα σε αξονικές εγκεφάλου, ογκολογικά και ορθοπεδικά περιστατικά που απαιτούν καθημερινά εξετάσεις με MRI. Ενημερωτικά, για το 2021, περισσότερες από 220 εξετάσεις σε μαγνητικό τομογράφο διακινήθηκαν προς ιδιωτικά κέντρα.
Η διαμόρφωση του χώρου εγκατάστασης του μαγνητικού τομογράφου κόστους 75.000€, θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της 4ης Υ.ΠΕ. (την οποία ευχαριστούμε ιδιαίτερα) και είναι επιπλέον ποσό χρηματοδότησης από αυτό της επικεφαλίδας.

 

Ως επισπεύδουσα και συντονίστρια αυτής της προσπάθειας ευχαριστώ όλους όσοι με την ταχύτητα και την θετική ανταπόκρισή τους συνέβαλαν στο έως τώρα αποτέλεσμα.

Η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας
Θεσσαλονικιά Β. Καρατζόγλου

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!