«Για πρώτη φορά έγκαιρα η πρόσληψη των αναπληρωτών»

0
2656
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης

Μιλάει στα «Χ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης.

Στις θέσεις τους στα σχολεία βρέθηκαν χθες 1η Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί, λίγο πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Στα σχολεία της Δράμας και όχι μόνο υπήρξε, για πρώτη φορά έγκαιρα, μεγάλος αριθμός αναπληρωτών, ενώ αναμένεται και δεύτερο κύμα προσλήψεων από τις 7 Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης είπε στα «Χ» ότι τα σχολεία άρχισαν ουσιαστικά να λειτουργούν από χθες, αφού προσήλθε αρχικά το εκπαιδευτικό προσωπικό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σε επίπεδο εκπαιδευτικών διαπιστώθηκε πως έχουν καλυφθεί οι ανάγκες για τη λειτουργία των σχολείων σε ένα μεγάλο ποσοστό, παρότι υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις σε κάποιες ειδικότητες, όπως στην περίπτωση των τμημάτων ένταξης και στην παράλληλη στήριξη. Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων σε ορισμένες περιπτώσεις, στο πλαίσιο της παράλληλης στήριξης, αντιστοιχεί σε ένα ορισμένο αριθμό μαθητών μόνο ένας εκπαιδευτικός, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός ανά μαθητή.
«Περιμένουμε ότι από τις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ακολουθήσει το δεύτερο κύμα πρόσληψης αναπληρωτών, ότι θα καλυφθούν και αυτές οι ανάγκες. Αλλά είναι αλήθεια, για να είμαστε αντικειμενικοί, ότι για πρώτη φορά μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου έχει προσληφθεί ένας μεγάλος αριθμός αναπληρωτών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, τουλάχιστον των περισσοτέρων. Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε αναπληρωτές στα σχολεία από τόσο νωρίς. Σήμερα 1η Σεπτεμβρίου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, πέρα από τους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν στην ειδική αγωγή, αναλαμβάνουν καθήκοντα και περίπου 28 εκπαιδευτικοί στην παράλληλη στήριξη, όπως και μουσικοί, θεατρικοί κλπ.» σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Αρτεμιάδης, με την επαναλειτουργία των σχολείων δεν λείπουν και τα προβλήματα. Όπως είπε, η προκήρυξη του Υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις στην καθαριότητα των σχολείων έχει καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να μην έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες υπογραφής συμβάσεων από τους δήμους. «Σε κάποιους δήμους έχουν αναρτηθεί προσωρινοί πίνακες με τα μόρια των επιτυχόντων και εκτιμώ ότι μέχρι την Παρασκευή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι καθαρίστριες, που θα έπρεπε να είναι περισσότερες σε αριθμό, θα έχουν υπογράψει τις συμβάσεις τους. Η καθυστέρηση αυτή είναι σημαντική, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Παράλληλα, αντισηπτικά στα σχολεία υπάρχουν, ενώ οι μάσκες αναμένονται. Τα χρήματα για την προμήθειά τους έχουν διατεθεί στους δήμους. Όλα αυτά θα έπρεπε κανονικά να έχουν ήδη δρομολογηθεί χωρίς τις σημερινές καθυστερήσεις, όπως έγινε με τους εκπαιδευτικούς που την 1η Σεπτεμβρίου είναι, σε ποσοστό 80-85% στις θέσεις τους. Ταυτόχρονα, θα έπρεπε να έχει αποσαφηνιστεί ήδη η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων».
Αυτό που θα πρέπει να γίνει επίσης είναι σπάσει ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις στους, 15 μαθητές ανά τμήμα, όπως ίσχυε στο πρώτο μέρος της πανδημίας, για να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια σε αυτές τις υγειονομικές συνθήκες. Το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, όπως έκανε γνωστό, δεν προχώρησε σε αυτή την αλλαγή και ο αριθμός των μαθητών παραμένει αυτός που ίσχυε μέχρι σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ