Γιάννης Εφραιμίδης: «Με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και χωρίς συνωστισμό πραγματοποιήθηκε η λαϊκή αγορά»

0
10334

Πραγματοποιήθηκε εν μέσω ανησυχιών και ενστάσεων υπό τον φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Υπό βροχή στο μεγαλύτερο μέρος της και με ρυθμό προσέλευσης καταναλωτών παρόμοια με την προηγούμενη φορά πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη η λαϊκή αγορά της Δράμας. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννη Εφραιμίδη διεξήχθη χωρίς συνωστισμό και με την τήρηση των οδηγιών που είχαν δοθεί.
Ο Αντιδήμαρχος βρέθηκε, όπως εξήγησε, από τις πρωινές ώρες στον χώρο όπου τοποθετήθηκαν οι πάγκοι των παραγωγών, ενώ παρών ήταν και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκος προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των κανόνων ασφαλείας λειτουργίας της.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν έντονες επιφυλάξεις για την προοπτική λειτουργίας της λαϊκής αγοράς τόσο από πολίτες όσο και από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης στον Δήμο της Δράμας, καθώς είναι σε εξέλιξη η πανδημία που προκλήθηκε από τον νέο κορωνοϊό και υπάρχει κίνδυνος διασποράς της νόσου. Αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις εκφράστηκαν μεταξύ άλλων και από θεσμικούς φορείς, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, ενώ από την πλευρά του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς προηγήθηκε η διαβεβαίωση ότι θα τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης και δεν θα υπάρξει κίνδυνος για την υγεία των συμπολιτών μας.
Η διεξαγωγή της λαϊκής αγοράς πραγματοποιήθηκε τελικά υπό την παρουσία των αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, αλλά και της Δημοτικής Αστυνομίας χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ Εφραιμίδης δήλωσε: «Φτάσαμε στο σημείο που γίνεται η λαϊκή αγορά μετά τις 4.30 το πρωί και υποδείξαμε στους παραγωγούς τις θέσεις τους. Ήταν παρών και ο Δήμαρχος Δράμας. Διασφαλίσαμε ότι θα τηρηθούν όχι μόνο οι προβλεπόμενες αποστάσεις, αλλά και μεγαλύτερες από αυτές μεταξύ των πάγκων. Οι πάγκοι είχαν απόσταση 7 μέτρων μεταξύ τους. Σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτείας, η συμμετοχή των παραγωγών ήταν στο 50%. Τα είδη που υπήρχαν στους πάγκους ήταν μόνο τρόφιμα. Η προσέλευση των πολιτών στην αρχή ήταν πάρα πολύ μικρή, αλλά αργότερα υπήρξε μεγαλύτερη προσέλευση. Πολλοί πάγκοι ξεπούλησαν τα προϊόντα τους μέχρι και τις 11.30 το πρωί».
Η διαπίστωση του κ. Εφραιμίδη για την τήρηση των μέτρων προστασίας ήταν ότι αυτά εφαρμόστηκαν τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους καταναλωτές που τηρούσαν τις αποστάσεις τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι παραγωγοί, όπως είπε, είχαν λάβει μέτρα προφύλαξης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά), ενώ σε κάθε πάγκο υπήρχε αντισηπτικό και οι πελάτες αποτρέπονταν να αγγίζουν τα προϊόντα. Παράλληλα, πολλοί μικροπωλητές είχαν τοποθετήσει τα κέρματα από τα οποία έδιναν ρέστα στους καταναλωτές σε δοχεία με οινόπνευμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπήρχε δυνατότητα αναβολής της λαϊκής αγοράς λόγω των κινδύνων που υπογραμμίστηκαν από φορείς και πολίτες ο κ. Εφραιμίδης απάντησε: «Είμαι ικανοποιημένος από τον τρόπο που διεξήχθη η λαϊκή αγορά, όπως και από τη συνεργασία που είχαμε με όλους τους φορείς για την πραγματοποίησή της. Τηρήσαμε κατά γράμμα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Εκτελούμε ό,τι ορίζεται από τις υπουργικές αποφάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχε δυνατότητα επιλογής. Η λαϊκή έπρεπε να ανοίξει με την προϋπόθεση της τήρησης των κανόνων που αποφασίστηκαν. Υπήρχε υπουργική απόφαση. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Επικοινωνήσαμε με τον ΕΟΔΥ και μας ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αναβάλλουμε τη λαϊκή αγορά αν δεν συντρέχουν λόγοι. Τέτοιοι λόγοι θα πρέπει να αφορούν τη συμπεριφορά των παραγωγών και των παραγωγών. Στην προκειμένη περίπτωση εμείς δεν έχουμε κανένα παράπονο από αυτούς τους ανθρώπους, αλλά ούτε και από την συμπεριφορά των καταναλωτών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ