Συνέντευξη με τον προπονητή του Γ.Σ. Φίλιππος Γιάννη Κεφαλαδέλη
Στα «Χ» μίλησε ο προπονητής του Γ.Σ. Φίλιππος Γιάννης Κεφαλαδέλης, ένας προπονητής με μεγάλη εμπειρία στο δραμινό ποδόσφαιρο και κυρίως στα νεαρά παιδιά.
Ο Γιάννης Κεφαλαδέλης για αρκετά χρόνια ήταν προπονητής στις ακαδημίες του Εθν. Αστέρα Καλλιφύτου βγάζοντας αρκετούς ποιοτικούς παίκτες όπως: ο Παύλος Παυλίδης (Πανδραμαϊκός), ο Στράτος Παρουτσής (Δόξα Δράμας – Πανσερραϊκός) κτλ.
Στα «Χ» μίλησε για τη φετινή πορεία της ομάδας του, για τα προβλήματα που αντιμετώπισε τη φετινή χρονιά, για τη διοίκηση του Φίλιππου, για το ταλέντο που υπάρχει στην ομάδα, για τη Δόξα Δράμας και για την κατάσταση στο δραμινό ποδόσφαιρο.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Δύο λόγια για τη φετινή πορεία του Φίλιππου;
Νομίζω ότι έγινε μία καλή δουλειά φέτος στον Φίλιππο. Εξαρχής θα ήθελα να μιλήσω για τη συνεργασία, καθώς είναι πάρα πολύ ωραίο να συνεργάζεσαι με νεαρά παιδιά. Ήταν ουσιαστικά μία ομάδα η οποία σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να παίξει στο πρωτάθλημα της Κ16, παρόλα αυτά μπήκε στο Β’ τοπικό και σιγά-σιγά τα παιδιά ανταπεξήλθαν. Με την έλευση των τριών έμπειρων στον δεύτερο γύρο τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλύτερα, αλλά δυστυχώς ο κορωνοϊός μας έβγαλε, όπως φυσικά όλο τον κόσμο, εκτός ρυθμού. Εγώ σε γενικές γραμμές έμεινα πάρα πολύ ευχαριστημένος από τα παιδιά, το θετικό ήταν ότι είχαμε πολύ μεγάλη συμμετοχή στην προπόνηση και αυτό φάνηκε μέσα στο γήπεδο. Πιστεύω επίσης ότι κάποια αποτελέσματα σε κάποια παιχνίδια δεν ήρθανε καθαρά από απειρία των παιδιών και από συγκυρίες, αλλά αυτό που προσπάθησε να κάνει η ομάδα φέτος ήταν να παίξει κυρίως σωστό ποδόσφαιρο.
Πιστεύετε ότι, εάν η ομάδα σας ξεκινούσε το πρωτάθλημα εξαρχής με 2-3 έμπειρους ποδοσφαιριστές θα είχε καλύτερο βαθμολογικό αποτέλεσμα;
Σίγουρα θα τα πηγαίναμε πολύ καλύτερα για πολλούς λόγους. Ο πιο βασικός λόγος είναι ότι τα παιδιά θα είχαν πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έχοντας δίπλα τους 2-3 έμπειρους παίκτες. Έπειτα, θα είχαν πολύ καλύτερη ψυχολογία μέσα στο γήπεδο, γιατί για αυτούς ειδικά στα πρώτα παιχνίδια τους φάνηκε «βουνό», καθώς μπήκαν σε ένα πρωτάθλημα το οποίο ήταν ανδρικό και ήταν και η πρώτη φορά που έπαιζαν οι περισσότεροι. Θεωρώ ότι, αν ήταν από την αρχή 2-3 έμπειροι παίκτες, σίγουρα θα ήταν και η συγκομιδή πολύ μεγαλύτερη και οι εμπειρίες ίσως των παιδιών πολύ καλύτερες.
Είστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με τη διοίκηση του Φίλιππου;
Σε γενικές γραμμές, ναι. Αν εξαιρέσουμε λίγο το πρώτο διάστημα που ήμασταν λίγο απομονωμένοι όσον αφορά τις γηπεδικές συνθήκες, η διοίκηση ήταν πάντα κοντά, ό,τι ζητούσαμε το είχαμε και ήταν πάντα κοντά στα παιδιά. Θεωρώ ότι είναι αρκετά οργανωμένη και αυτό πιστεύω ότι φάνηκε και μέσα από τη συμμετοχή των παιδιών στις προπονήσεις. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι αυτή η διοίκηση είναι και η διοίκηση των Αμπελοκήπων, η οποία φάνηκε ότι στήριξε πάρα πολύ τις προσπάθειες και των δύο ομάδων.
Πιστεύετε ότι υπάρχει ταλέντο στον Φίλιππο;
Το πρώτο που θα πω είναι ότι υπάρχουν πάρα πολύ καλά παιδιά στο Φίλιππο. Σίγουρα υπάρχουν παιδιά με ταλέντο και παιδιά που μπορούν να διακριθούν, απλά χρειάζεται δουλειά, χρόνος και υπομονή. Εγώ πιστεύω ότι τα περισσότερα παιδιά, για να μην πω όλα, είναι πάρα πολύ καλοί χαρακτήρες και ποδοσφαιριστές.
Αξιοποιούνται τα δραμινά παιδιά;
Τώρα πάμε σε ένα άλλο κομμάτι, το οποίο δυστυχώς πονάει πάρα πολύ. Είμαι κάθετος αναφορικά με αυτό το ερώτημα, καθώς έχω δει αρκετά παιδιά τα οποία έχουν περάσει από τα χέρια μου, να είναι πολύ καλοί ποδοσφαιριστές και καλά ταλέντα, αλλά δυστυχώς τα περισσότερα δεν έχουν την κατάληξη που πρέπει. Δεν λέω ότι πρέπει όλοι να παίξουν ποδόσφαιρο, αλλά υπήρξαν κάποια παιδιά που θα μπορούσαν να διακριθούν πολύ παραπάνω. Εγώ θα αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα, τον Δημήτρη τον Σιόβα, τον οποίο τον είχα για δύο χρόνια στο Μοναστηράκι και έφτασε να παίζει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Όλα όμως ξεκινάνε από τη «μαμά» Δόξα, η οποία πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος στα δικά της παιδιά.
Από τη νέα χρονιά η ΑΕ Αμπελοκήπων θα αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική κατηγορία. Πιστεύετε ότι μπορούν ποδοσφαιριστές από την ομάδα σας να στελεχώσουν την ανδρική ομάδα του κ. Ιωαννίδη;
Νομίζω πως κάποια παιδιά θα μπορούσαν να πάρουν ευκαιρίες και να πάνε να κάνουν προετοιμασία με τη μεγάλη μας ομάδα. Από εκεί και πέρα, εάν και εφόσον «αρέσουν», θα μπορούσαν να βοηθήσουν να βάλουν και αυτά ένα λιθαράκι στην πορεία της ομάδας στη Γ’ Εθνική. Ο κ. Ιωαννίδης παρακολουθούσε τα παιδιά και αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο, γιατί ξέρει ποια παιδιά μπορούν και πόσο να ανταποκριθούν στην μεγάλη ομάδα. Αυτός είναι και ο στόχος, πρέπει σιγά-σιγά να δίνουμε ευκαιρίες στα παιδιά και από ’κει και πέρα πιστεύω ότι θέλει λίγο υπομονή και χρόνο έτσι ώστε αυτή η προσπάθεια θα βγάλει καρπούς.
Μια ερώτηση που αφορά τη μεγάλη ομάδα της πόλης μας, τη Δόξα. Πώς βλέπετε τη φετινή της πορεία και το μέλλον της;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να βρεθεί για τη Δόξα είναι κάποιος να την αναλάβει, …και μετά θα βρει το δρόμο της. Καλό θα είναι όμως να κάνει κάποια στιγμή την αρχή και να βασιστεί πάνω σε δικά της παιδιά, μιας και υπάρχει άφθονο ταλέντο στη Δράμα που μπορεί να το αξιοποιήσει. Δεν είναι αυτοσκοπός μόνο ο πρωταθλητισμός, θα ’ρθει και αυτός αλλά θέλει υπομονή. Προσωπικά θυμάμαι όταν ήμουνα μικρός, ότι όταν η Δόξα μεσουρανούσε στην Α’ Εθνική το 90% τα στελεχών της ήταν οι γηγενείς.
Επίσης φέτος είχαμε τη χαρά να βλέπουμε και τον Πανδραμαϊκό να επιστρέφει στις εθνικές κατηγορίες. Πώς είδατε τη φετινή πορεία της ομάδας του κ. Καζεπίδη;
Ο Πανδραμαϊκός τα τελευταία χρόνια δείχνει μία αξιοζήλευτη σταθερότητα. Έχει ένα πολύ καλό κορμό και βλέπω ότι δίνει ευκαιρίες σε νεαρά παιδιά και αυτό σιγά-σιγά φαίνεται να βγάζει καρπούς. Συγχαρητήρια στον Μπάμπη, τα πάει εξαιρετικά και η ομάδα του έμεινε πολύ εύκολα στην κατηγορία και πιστεύω ότι μπορούσε να διεκδικήσει και κάτι παραπάνω εάν ήταν και λίγο πιο τυχερή. Το πρόβλημα με τον Πανδραμαϊκό είναι ο κόσμος και οι ακαδημίες, δηλαδή πρέπει λίγο να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο δεύτερο κομμάτι και ο κόσμος να πάει λίγο παραπάνω στο γήπεδο να βοηθήσει την ομάδα του.
Τέλος, τι μήνυμα θέλετε να στείλετε σε όλους τους φίλους του δραμινού ποδοσφαίρου όσον αφορά τη δύσκολη κατάσταση που περάσαμε τους τελευταίους δύο μήνες;
Αυτά που περάσαμε τους τελευταίους δύο μήνες είναι πρωτόγνωρες καταστάσεις και θύμιζαν λίγο μία εμπόλεμη κατάσταση. Ήταν ένας πόλεμος με έναν άγνωστο εχθρό, αλλά ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Ας έχουμε λίγο περισσότερη πίστη μέσα μας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις. Εγώ είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι του χρόνου θα λειτουργήσουν όλα κανονικά. Έτσι κι αλλιώς, το καλοκαίρι το δικό μας είναι ικανό να σκοτώσει τον οποιονδήποτε ιό. Εύχομαι σε όλους να έχουν την υγεία τους και να μην το βάζουν κάτω. Χαμόγελο και αισιοδοξία. Είναι κρίμα να μένουν κλειστές οι ακαδημίες των παιδιών και να μην υπάρχει ποδοσφαιρική δράση. Για μένα πιο δύσκολα από όλους πέρασαν τα παιδιά, καθώς δεν είναι εύκολο να κλείσεις τα παιδιά μες στο σπίτι και να τα αφήσεις δυόμισι μήνες χωρίς σχολείο και χωρίς καμία δραστηριότητα. Σε αυτό το κομμάτι τα παιδιά για μένα είναι ήρωες.