Γιάννης Κυριακίδης για το 1ο Marble Peak: «Ένας μικρός Δήμος προσπαθεί να χτίσει κάτι μεγάλο»

0
2959
Από αριστερά, ο κ. Άγγελος Καλλίας, κ. Χ. Αλμπανόπουλος, ο κ. Γ. Κυριακίδης και η κ. Β. Κωνσταντινίδου

Μία πολύ αξιόλογη προσπάθεια μαρμαρογλυπτικής δημιουργίας στην καρδιά του ελληνικού μαρμάρου, στο Κάτω Νευροκόπι

Το Marble Peak, που αποτελεί μία ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια μαρμαρογλυπτικής δημιουργίας στην καρδιά του ελληνικού μαρμάρου, στο Κάτω Νευροκόπι, είναι γεγονός. Η συγκεκριμένη δράση θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 29 Οκτωβρίου και θα εξελιχθεί στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας με τη συμμετοχή έξι Ελλήνων και ξένων γλυπτών μαρμάρου υπό τη μορφή καλλιτεχνικής φιλοξενίας.
Το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση αυτού του νέου θεσμού στον αίθριο χώρο του ξενοδοχείου Aya στη Δράμα. Τη νέα αλλά και φιλόδοξη αυτή προσπάθεια που σχετίζεται και με την ανάδειξη του Δήμου Νευροκοπίου ως τουριστικού προορισμού, παρουσίασαν ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, κ. Γιάννης Κυριακίδης, η Ιστορικός Τέχνης κ. Βίκυ Κωνσταντινίδου, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης κ. Χαράλαμπος Αλμπανόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, κ. Άγγελος Καλλίας.

Ο Δήμαρχος Νευροκοπίου, κ. Γιάννης Κυριακίδης, εξήγησε ότι στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα φιλοτεχνήσουν «άψυχους όγκους μαρμάρου» και θα παραδώσουν στον Δήμο Νευροκοπίου έργα τέχνης, τα οποία ο δήμος θα τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία, προκειμένου να τα απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής. Ο κ. Κυριακίδης μίλησε για το ξεκίνημα αυτής της ιδέας, αναφέροντας ότι η προσπάθεια γεννήθηκε με την επίσκεψη του κ. Τάσου Νικολαΐδη από τον του Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου και του κ. Άγγελου Καλλία προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας.
«Οι άνθρωποι αυτοί, θέλοντας να κάνουν κάτι σχετικά με το μάρμαρο και γνωρίζοντας την δική μας εξωστρέφεια ήρθαν με μια πρόταση, που συζητήθηκε και υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και φτάνουμε σήμερα στην ευχάριστη θέση να μπορέσουμε να διοργανώσουμε μια εκδήλωση με θέμα το μάρμαρο, ούτως ώστε αυτό να μπει στη ζωή μας, όχι απλά ως μια κερδοσκοπική δραστηριότητα των επιχειρήσεων αλλά ως μέρος του πολιτισμού μας. Για τον Δήμο μας, ο σκοπός και η σημασία αυτής της εκδήλωσης είναι διπλός. Δεν είναι μόνο η τουριστική προβολή του Δήμου ούτε ότι θα προσκαλέσουμε κόσμο να έρθει να δει τον πολιτισμό που πηγάζει μέσα από το μάρμαρο. Είναι ότι για πρώτη φορά ερχόμαστε σε ευθεία γραμμή με τη σύγχρονη επιχειρηματική λογική. Με την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πλέον και οι επιχειρήσεις λένε, ναι δεν είμαστε μόνο επιχειρήσεις αλλά κομμάτι του κοινωνικού συνόλου και πάμε να φτιάξουμε τουρισμό και πολιτισμό. Θεωρώ ότι αυτό είναι πρωτοπόρο για έναν μικρό ορεινό, μειονεκτικό Δήμο όπως το Νευροκόπι. Το Δημοτικό Συμβούλιο το αγκάλιασε και θα το αγκαλιάσει και ο κόσμος του Νευροκοπίου. Έχει περάσει στη συνείδησή ειδικά των νέων ότι το μάρμαρο είναι κομμάτι του Δήμου μας και κατά τη γνώμη μου είναι κομμάτι και όλης της Δράμας… Επειδή η πανδημία συνεχίζεται, θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι η εκδήλωση είναι κατά κύριο λόγο σε εξωτερικό χώρο αλλά θα τηρηθούν και όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό που έχω να πω είναι ότι ένας μικρός Δήμος προσπαθεί να χτίσει κάτι μεγάλο. Tον Οκτώβριο λοιπόν στον Δήμο Νευροκοπίου θα χτυπά η καρδιά του πολιτισμού σε μια διοργάνωση που είναι και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Αλλά θα χτυπά και η καρδιά της σύγχρονης κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Σας καλώ όλους, να επισκεφτείτε τον Δήμο μας, να δείτε τα έργα τέχνης, με την πεποίθηση ότι θα δημιουργήσουμε έναν νέο θεσμό».

Η κ. Βίκυ Κωνσταντινίδου είπε ότι το Marble Peak θα φιλοξενήσει για ένα μήνα στον Δήμο Νευροκοπίου, έξι καλλιτέχνες που είναι οι: ο Giorgie Cpajak από τη Σερβία, ο Viktar Kopach από τη Λευκορωσία, η Nilhan Sesalan από την Τουρκιά, ο Ciprian Hopirtean από τη Ρουμάνια, ο Kamen Tanev από τη Βουλγαρία ενώ την ελληνική συμμετοχή εκπροσωπεί ο Οδυσσέας Τοσουνίδης. Η κ. Κωνσταντινίδου είπε ότι: «Δεν μας ενδιαφέρει να πραγματοποιήσουμε το κλασσικό συμπόσιο γλυπτικής που βλέπουμε στις υπόλοιπες πόλεις. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, καθότι ο Νομός Δράμας είναι πλούσιος με αυτό το υπέροχο μάρμαρο. Θέλουμε να επενδύσουμε στην εκπαίδευση του ακροατηρίου, στην εκπαίδευση της νέας γενιάς και στη δημιουργία συνεργιών και συνεργασιών οι οποίες θα οδηγήσουν το νομό μας να εξελιχθεί και να πρωτοστατήσει σε αυτό τον κλάδο». Πρόσθεσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα φιλοξενηθούν η προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο διευθυντής του ΙΓΜΕ, και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, με ομιλίες που σκοπό έχουν να επιμορφώσουν το ακροατήριο και να θέσουν τις βάσεις για νέες συνεργασίες μεταξύ των φορέων που διοργανώνουν τη δράση αυτή. Η κ. Κωνσταντινίδου είπε ότι στο πλαίσιο του Marble Peak θα πραγματοποιούνται καθημερινά εκπαιδευτικές δράσεις για τα σχολεία του Νομού.

Ο κ. Χαράλαμπος Αλμπανόπουλος είπε ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Δήμου Νευροκοπίου, να προχωρήσει εκδηλώσεις αυτής της μορφής που συνδέουν το μάρμαρο με τον πολιτισμό. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις του συνδέσμου μαρμάρου, στηρίζουν κάθε χρόνο παρόμοιες εκδηλώσεις και είναι χορηγοί των υλικών που φιλοτεχνούνται. «Φέτος είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που γιατί αυτή η εκδήλωση γίνεται στην περιοχή μας, γιατί θα μας δώσει τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τους τόπους παραγωγής, με το υλικό και τις χρήσεις που έχει. Η θεματική ενότητα είναι φέτος τα μάρμαρα της περιοχής του Βώλακα που είναι παγκοσμίως γνωστά. Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα δώσει και μια ώθηση επεκτασιμότητας στην περιοχή».

Ο κ. Άγγελος Καλλίας είπε ότι ο Δήμαρχος Νευροκοπίου από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την πρόταση που τέθηκε, για τη δημιουργία του Καλλιτεχνικού μήνα και έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου αυτή η πρόταση να υλοποιηθεί. «Οφείλουμε να αναδείξουμε πέρα από τον Πολιτισμό και την τουριστική ταυτότητα την οποία έχει το Νευροκόπι. Η Ένωση Ξενοδόχων είναι δίπλα σε αυτή την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή. Ο Δήμος Νευροκοπίου όσο ακριτικός και να είναι, μπορεί να είναι ένας πάρα πολύ καλός τουριστικός προορισμός, μέσα από πολλές και παράλληλες δράσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ