Γιάννης Σακαρίδης: «Έχουμε πολύ μεγάλες φιλοδοξίες για το φεστιβάλ»

0
4278
Αριστερά ο Γιώργος Δεμερτζής, δεξιά ο Γιάννης Σακαρίδης

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΦΤΜΜΔ στη Δράμα.
Κανονικά θα διεξαχθεί το φεστιβάλ από 20 -26 Σεπτεμβρίου.

Την πρώτη του συνέντευξη τύπου στη Δράμα παραχώρησε χθες το μεσημέρι, από κοινού με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΤΜΜΔ κ. Γιάννης Σακαρίδης. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ανέλαβε τα καθήκοντά του από 1η Μαΐου, αλλά μέχρι σήμερα λόγω της υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα είχε μόνο τηλεφωνική ή διαδικτυακή επικοινωνία με τους ανθρώπους του Πολιτιστικού Οργανισμού στην Δράμα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής.

«Ήρθε η ώρα να δούμε από κοντά το πως θα σχεδιάσουμε το φετινό φεστιβάλ. Γίνονται συναντήσεις με ανθρώπους που θα συντελέσουν στην φετινή διοργάνωση που θα διεξαχθεί κανονικά 20 -26 Σεπτεμβρίου του 2020. Δεδομένης της υγειονομικής κατάστασης και με τα μέτρα που θα ισχύουν από πλευράς κυβέρνησης, θεωρούμε ότι θα γίνει κανονικά και ετοιμάζουμε παράλληλα την πλατφόρμα που θα δώσει την δυνατότητα στον κόσμο να παρακολουθήσει το φεστιβάλ και από το σπίτι του, σε κάθε γωνιά του πλανήτη» σημείωσε ο κ. Δεμερτζής.
Ο κ. Σακαρίδης ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο η ανάληψη των καθηκόντων του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ που για 43 χρόνια έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο ελληνικό και παγκόσμιο σινεμά. Είπε ότι όλοι όσοι έχουν σχέση με τον κινηματογράφο και τις ταινίες έχουν περάσει κάποια στιγμή από το φεστιβάλ της Δράμας. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε πρωτοέρθει στο φεστιβάλ το 1993 και από τότε είχε συνεχή παρουσία τόσο ως διαγωνιζόμενος όσο και ως επισκέπτης αλλά και ως μέλος της κριτικής και της προκριματικής επιτροπής.
«Θα συνεχίσουμε την μεγάλη παράδοση του Φεστιβάλ. Έχουμε πολύ μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον. Κάνουμε δυο διαφορετικά –σε ταχύτητα– πλάνα που αφορούν την φετινή διοργάνωση αλλά και την περίοδο από τον Σεπτέμβριο και μετά. Το φεστιβάλ τρέχει σε φουλ ρυθμό. “Όμως έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα πρόγραμμα το οποίο πιστεύουμε ότι θα πάει πάρα πολύ καλά. Πρόκειται για το διεθνές σπουδαστικό, το οποίο έρχεται σε παράλληλη δράση με την σχολή κινηματογράφου που θέλουμε να έχουμε σύντομα στη Δράμα γιατί ανοίγει το δρόμο, με τον τρόπο που θα γίνει, σε ένα μικρό σχολείο εκπαίδευσης στη Δράμα. Σε αυτό θα έρχονται οι σπουδαστές που θα επιλεχτούν να κάνουν workshop, masterclass και μαθήματα κινηματογράφου, αλλά και να παρακολουθήσουν ταινίες για μια εβδομάδα. Αυτό είναι το ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο πιστεύουμε ότι κάθε χρόνο θα γίνεται καλύτερο”
Ο κ. Σακαρίδης συνέχισε λέγοντας ότι “περνάμε σε μια εποχή κατά την οποία η ψηφιακή ταυτότητα είναι πολύ σημαντική και για το λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή ανανεώθηκε η ηλεκτρονική σελίδα του φεστιβάλ, ο καθρέφτης των ενεργειών μας. Στη σελίδα μας θα διοχετεύονται τα νέα και όλη η δραστηριότητα του θεσμού ανά πάσα στιγμή. Υπάρχει ακόμη μια σταδιακή ανάπτυξη σε όλα τα social media για να επικοινωνούμε με τους κινηματογραφιστές και με όλο τον κόσμο. Θα δώσουμε μεγάλη σημασία στην αποτύπωση όλων των δράσεων που γίνονται, με την κινηματογράφηση τους. Οι κινηματογραφικές δράσεις που θα γίνουν μαζί με τις ταινίες που θα προβληθούν θέλουμε να ενταχθούν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να τις βλέπει. Σιγά – σιγά θα την αναπτύξουμε ως βιβλιοθήκη”.
Ο κ Σακαρίδης διαβεβαίωσε ότι στην περίπτωση που η πολιτεία ζητήσει να γίνει το φεστιβάλ online, ο θεσμός θα είναι έτοιμος να ανταποκριθεί παρότι όπως είπε, θα ήταν καλύτερη η φυσική προσέλευση στην αίθουσα του κινηματογράφου.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν ως προς την διαδικασία επιλογής του από το ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού, είπε ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να απαντηθεί από αυτούς που τον επέλεξαν και όχι από τον ίδιο. Παρόλα αυτά θέλησε να δώσει μια απάντηση, λέγοντας ότι από το 1995, κάνει ο ίδιος τις επιλογές προσώπων που θέλει να συνεργαστεί με βάση την προσωπικότητα, τις φιλοδοξίες, τις δυνατότητες και τα κοινά οράματα που υπάρχουν. Έτσι, κατέληξε, εξετάζοντας αυτές τις παραμέτρους διαπίστωσε ότι πρόκειται να συνεργαστεί με ανθρώπους που θέλουν να ανεβάσουν το φεστιβάλ ψηλότερα και έχουν “ανοικτές κεραίες”.
Πρόσθεσε επίσης ότι, εκτιμά πως η διαδικασία επιλογής ήταν πολύ τίμια, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και ο οργανισμός δεν έλαβαν υπ όψιν τους παράγοντες όπως οι προσωπικές φιλίες, οι κομματικές διαδικασίες κλπ. Είπε ότι, από όσο γνωρίζει, ήταν μια διαδικασία που ακολουθήθηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να μπει στις θέσεις των δημοτικών παρατάξεων και επεσήμανε ότι έχει πρόθεση να ακούσει και να συνεργαστεί με όλους Δραμινούς.
Σε ότι αφορά στους στρατηγικούς στόχους του Φεστιβάλ από εδώ και πέρα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση των “Χ” είπε ότι «Έχουμε πολύ μεγάλες φιλοδοξίες για το φεστιβάλ. Το ίδιο δεν χρειάζεται πια συστάσεις στον ελληνικό χώρο. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι αυτό το φεστιβάλ θα παίξει μεγάλο ρόλο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η κινηματογραφική κοινότητα το αγκάλιασε. Βέβαια το να είσαι το πρώτο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους έχει υψηλές απαιτήσεις και απαιτεί συνεχή πρόοδο. Διαφορετικά, θα δεις άλλους οργανισμούς και φεστιβάλ να σε προσπερνούν. Όταν ένας θεσμός είναι στην κορυφή, όπως το φεστιβάλ της Δράμας, απαιτεί μια καθημερινή προσπάθεια επί 24 ώρες και επί 7 ημέρες την εβδομάδα. Στόχος μας είναι να κάνουμε ιδιαίτερη προσπάθεια στο εκπαιδευτικό κομμάτι, το οποίο θέλουμε να αναπτύξουμε πάρα πολύ και αυτό θα γίνει με το νέο “διεθνές σπουδαστικό” αλλά και τις υπόλοιπες ενέργειες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!