Γιώργος Παπαδόπουλος: «Ο αόρατος εχθρός είναι παντού»

0
4890

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας έγιναν επίσημες ανακοινώσεις για την πορεία της πανδημίας στη Δράμα.

Σε ανακοινώσεις για την εξέλιξη τής πανδημίας στον Νομό Δράμας προχώρησαν την Τρίτη από κοινού ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, η υπεύθυνη γιατρός του ΕΟΔΥ στη Δράμα κ. Ελένη Γαμβρέλη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Γεωργιάδης και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Αλεξάνδρα Μπουραζάνη.

Όπως επεσήμανε κ. Παπαδόπουλος, υπάρχει μια διάχυτη αγωνία στους ανθρώπους που ασχολούνται στενά με την εξέλιξη της πανδημίας στον Νομό Δράμας, για την οποία πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες. Πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση η Π.Ε. Δράμας παρουσιάζει αυξητική τάση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού. «Δεν είναι πλέον αστεία τα πράγματα. Είμαστε σε μια σοβαρότατη και κρίσιμη στιγμή.
Ο χάρτης που δείχνει τον αριθμό των κρουσμάτων στη Δράμα θα αλλάξει σημαντικά. Τα κρούσματα το τριήμερο 23-25 Οκτωβρίου ανήλθαν στα 30. Το γεγονός ότι τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ δεν έκανε γνωστό κανένα κρούσμα στη Δράμα είναι γιατί μεσολάβησε η αργία της Κυριακής και τα δείγματα που λήφθηκαν, σύμφωνα με ενημέρωση που μου έγινε τόσο από τον ΕΟΔΥ όσο και από το Νοσοκομείο Δράμας, θα ανακοινωθούν. Αν κάποιοι θεωρούν ότι η Δράμα συνεχίζει να είναι σε καλό επίπεδο, να τους διαβεβαιώσω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οφείλω να χτυπήσω τον κώδωνα του κινδύνου και να πω ότι οι ημέρες που διανύουμε είναι δύσκολες. Εδώ επιβάλλεται πλέον να λειτουργήσει η ατομική ευθύνη, η οποία σήμερα -λυπάμαι που το λέω- δεν υπάρχει και κατ’ επέκταση δεν λειτουργεί και η συλλογική ευθύνη. Το κλίμα αυτό είναι που μας οδήγησε στη σύσκεψη και την ενημέρωση προς τους πολίτες. Η πόλη μας, από πλευράς υποδομών, δεν μπορεί να υποστηρίξει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Κάνω έκκληση σε όλα τα αθλητικά σωματεία και προς τους Δημάρχους, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, να πάρουν δύσκολες αποφάσεις που θα βοηθήσουν να συγκρατήσουμε τα κακώς κείμενα που θα συναντήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Στα τελευταία κρούσματα που είχαμε στη Δράμα, ο μέσος όρος ηλικίας είναι κάτω των 30 ετών. Αυτό δείχνει ότι η νεολαία μας πλέον κινείται χωρίς να έχει καταλάβει τι συμβαίνει. Έχουμε ένα σοβαρό θέμα με τα καταστήματα εστίασης. Είχαμε δει τις προηγούμενες ημέρες συναθροίσεις ανθρώπων σε νυχτερινά κέντρα με μεγάλο αριθμό ατόμων. Υπήρχε γενικότερος συνωστισμός τον οποίο θα τον πληρώσουμε τις επόμενες ημέρες. Τις επόμενες ημέρες θα αλλάξουν και τα χρώματα και τα επίπεδα στον χάρτη. Ο αόρατος εχθρός είναι παντού. Αν δεν αναλάβει ο καθένας την ατομική του ευθύνη, δεν θα καταφέρουμε, η Δράμα να διατηρηθεί χαμηλά σε αριθμούς κρουσμάτων, όπως συνέβη στο πρώτο κύμα της πανδημίας…»
Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι: «Τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν μέτρα και για την είσοδο στο κτίριο της ΠΕ Δράμας. Οι πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να προχωρήσουν αρχικά σε τηλεφωνική επικοινωνία για να κλείσουν ραντεβού. Η βόρεια είσοδος θα κλείσει και θα λειτουργήσει η είσοδος μόνο από την πλευρά του ΚΕΠ, για να υπάρχει απόλυτος έλεγχος. Θα λειτουργήσει και η διαδικασία πρόληψης με θερμομέτρηση».

Η κα Ελένη Γαμβρέλη τόνισε ότι: «η κατάσταση και η εξάπλωση του φονικού ιού είναι ανεξέλεγκτη σε όλη τη χώρα. Τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι συνθέτουν ένα σοκαριστικό σκηνικό. Η πόλη μας γρήγορα οδεύει προς το κόκκινο. Τα κρούσματα της Δευτέρας (τα λάβαμε τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας) είναι επτά μόνο από τα τεστ του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης. Τα τεστ που έγιναν από τον ΕΟΔΥ δεν έχουν βγει, τη στιγμή που μιλάμε, και δεν έχουν παραδοθεί όλα. Κάναμε ιχνηλατήσεις τη Δευτέρα σε μια σειρά πολιτών που ήταν στενές επαφές κρουσμάτων. Δεν έχουμε ακόμη αποτελέσματα. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και ο κίνδυνος είναι στα σπίτια μας. Είναι στην πόλη μας και παντού, στο ΚΤΕΛ, το αστικό, τα ταξί, τα καταστήματα, την εστίαση, τη βόλτα και παντού. Θα πρέπει να λαμβάνουν όλοι μέτρα ασφαλείας.
Η μάσκα είναι αυτή που σώζει ζωές». Η κα Γαμβρέλη στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τα 33 θετικά κρούσματα που έδωσε ο ΕΟΔΥ για το διάστημα από 23-25 Οκτωβρίου δεν αποτελούν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων διότι τα αποτελέσματα από τα ιδιωτικά εργαστήρια δεν προσμετρούνται στον αριθμό των ασθενών με covid. Ακόμη, όπως είπε, όσα κρούσματα διαπιστώνονται από τα ράπιντ τέστ δεν καταγράφονται πουθενά. «Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα διότι λέμε 33, αλλά μπορεί να είναι 63 ή 73. Δεν το γνωρίζουμε. Δεν ξέρουμε το ακριβές σύνολο των κρουσμάτων. Άρα δεν ξέρουμε εμείς, ως ΕΟΔΥ που να ψάξουμε ώστε να βρούμε τις στενές επαφές. Η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι τεράστια. Πιστεύω ότι γρήγορα εάν δεν θωρακιστούμε ως πόλη θα πάμε στο κόκκινο. Θα πάμε σε lockdown. Τις μέρες αυτές ήρθε πρόεδρος αθλητικής ομάδας και παρακαλούσε να κάνει τα τεστ ώστε να βγει η ομάδα στο παιχνίδι. Αυτό είναι το ζητούμενο; ή να προφυλάξουμε τους 15 -20 αθλητές και την πόλη ολόκληρη. Είχα πει και σε ανάλογη συνάντηση που είχαμε στο Παρανέστι, προς την Αστυνομία, και είχα παρακαλέσει να φροντίσουν την πόλη, να βγουν στους δρόμους και να δουν τι γίνεται γύρω μας… Οι νέοι είναι που έχουν κάνει το κακό, και οι αθλητές φυσικά, που μετακινούνται από μια πόλη στην άλλη. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Δεν υπάρχουν κλίνες στα νοσοκομεία. Δεν υπάρχουν κλίνες στη ΜΕΘ. Σε λίγο δεν θα υπάρχουν για μια απλή νοσηλεία, γιατί δεν είναι μονάχα ο κορωνοϊός. Το ΑΠΘ λέει ότι φοβάται ότι σε 15 ημέρες, τουλάχιστον, τα κρούσματα θα έχουν ανέβει στα 3000 -4000 την ημέρα και οι θάνατοι στα 56 -58 άτομα πανελλαδικά. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Να πάρουμε μέτρα όλοι μαζί και να φροντίσουμε τουλάχιστον όσο μπορούμε την πόλη μας».

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Μπουραζάνη ανάμεσα σε άλλα είπε ότι τον Ιούλιο στη Δράμα είχαμε 15 κρούσματα, τον Αύγουστο 32, τον Σεπτέμβριο 11 και τον Οκτώβριο (μέχρι το περασμένο Σάββατο) 54 κρούσματα, εκ των οποίων τα 33 σε διάστημα τριών ημερών. «Καλούμε όλους τους πολίτες να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα, διότι με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα και σύμφωνα τα δεδομένα που έχουμε, δεν θα αργήσουμε να περάσουμε και σε επόμενο επίπεδο, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Εφιστούμε την προσοχή γιατί η διασπορά είναι πολυεπίπεδη και δεν είναι στοχευμένη σε έναν συγκεκριμένο φορέα. Στη Δράμα έχουμε διασπορά του ιού στη βάση, δηλαδή παντού. Σε αθλητικές ομάδες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δημόσιες υπηρεσίες, σχολικές μονάδες, στις προνοϊακές δομές κλπ. Έχουμε διασπορά σε όλη την κοινότητα».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Γεωργιάδης ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι: «Να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε πραγματικά σε κίνδυνο. Σήμερα έχουμε έναν ιό που δεν τον γνωρίζουμε και τον μαθαίνουμε τώρα. Υπήρχαν ορισμένα στοιχεία από το 1960, αλλά με αυτή την μεταδοτικότητα η ανθρωπότητα το βλέπει για πρώτη φορά… Για τους προηγούμενους ιούς (γρίπη, Η1Ν1 κλπ) έχουμε συγκεκριμένες οδηγίες πρόληψης και εμβόλια. Για τον κορωνοιό δεν έχουμε ειδική πρόληψη αλλά ούτε και θεραπεία. Πρέπει λοιπόν να πειθαρχήσουμε σε ορισμένα μέτρα τα οποία αποδεδειγμένα δείχνουν ότι μπορούμε να αποσοβήσουμε τον όλεθρο. Το σαπουνάκι που πλένει ο κόσμος τα χέρια του είναι το χειρότερο φονικό μέσο για τον ιό διότι αυτός έχει λιποειδές τοίχωμα. Στα είκοσι δευτερόλεπτα που πλένουμε τα χέρια μας ο ιός καταστρέφεται. Η χρήση της μάσκας προστατεύει διπλά. Καταρχάς, αν αυτός που την φοράει πάσχει, δεν μεταδίδει τον ιό στο διπλανό του. Επίσης εάν αυτός που την φοράει δεν πάσχει και έρθει σε επαφή με κάποιον άλλον που πάσχει, τότε η μάσκα τον προστατεύει να μην κολλήσει ο ίδιος.
Δεν μπορώ να ακούω τα τραγελαφικά ότι δεν μπορούν τα παιδιά να κάνουν χρήση μάσκας. Εγώ ως παιδίατρος, γνωρίζω ότι εάν καθήσετε κοντά στο παιδί και του φορέσετε τη μασκούλα το παιδάκι θα σας ακούσει… Να συνειδητοποιήσουμε λοιπόν ότι πρέπει να λάβουμε πρόνοια από κάθε πλευρά. Δεν μπορώ να βλέπω ορισμένους «φαρισαίους» να μπαίνουν στην εκκλησία και να μην φορούν μάσκα, λέγοντας ότι εδώ δεν μας πειράζει κανείς. Ο ιός πειράζει τα πάντα και παντού. Ας εμπιστευόμαστε την ιατρική. Θεωρώ ευτύχημα για την Ελλάδα που η πολιτική ηγεσία, στην πλειοψηφία της υπακούει στα κελεύσματα της επιστήμης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ