Στα μέτρα της πανδημίας η φετινή Ονειρούπολη

0
7752

Σε τελικές αποφάσεις κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας την Τρίτη για την Ονειρούπολη – Από 11 Δεκεμβρίου έως 3 Ιανουαρίου η φετινή διοργάνωση

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας η διοργάνωση της φετινής Ονειρούπολης που θα διεξαχθεί από 11 Δεκεμβρίου έως 3 Ιανουαρίου, στα μέτρα της υγειονομικής κρίσης, και θα έχει συνολικό προϋπολογισμό τα 174.000 ευρώ. Από το σύνολο του προϋπολογισμού τα 49.600 ευρώ θα δαπανηθούν για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της ιστοσελίδας.
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε δια περιφοράς είχε ως θέματα, μεταξύ άλλων, την έγκριση πραγματοποίησης της φετινής διοργάνωσης και την ανάθεση υπηρεσιών σε τρίτους για την υλοποίηση της γιορτής.

Ποιο είναι το περιεχόμενο της απόφασης για την Ονειρούπολη
Σύμφωνα με την απόφαση, η φετινή Ονειρούπολη θα διαρκέσει από 11 Δεκεμβρίου έως 3 Ιανουαρίου και θα γίνει με επίκεντρο την πλατεία Ελευθερίας όπου θα στηθεί σκηνικό με την ονομασία «Η γειτονιά των αστεριών». Η πλατεία θα γεμίσει με αστέρια διαφόρων μορφών και διαστάσεων και θα υπάρχει ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα στολίζει εντυπωσιακά τον χώρο. Μια τεράστια γιγαντοοθόνη θα προβάλλει μηνύματα ευχές και στιγμές από τη διαδρομή της Ονειρούπολης στο χρόνο και παράλληλα θα προβάλλονται πολλές καθημερινές προσφορές με τον εμπορικό κόσμο της πόλης να συμμετέχει σε αυτό. Στον Δημοτικό Κήπο που θα στολιστεί με γιορτινό διάκοσμο θα τοποθετηθεί ένα διώροφο κτίριο, στη θέση που επί χρόνια ήταν το σπίτι του Άη Βασίλη. Φέτος θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην δημιουργία ιστοσελίδας της Ονειρούπολης που από φέτος θα είναι διαδραστική με πολλές εκπλήξεις για όσους την επισκεφτούν. Φέτος πολλά σημεία του εμπορικού κέντρου θα στολιστούν και θα διακοσμηθούν γιορτινά.

Ποιες ήταν οι θέσεις των παρατάξεων για την φετινή διοργάνωση
Η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού κα Αναστασία Τόλιου Δάντζερα, η οποία είναι επιφορτισμένη με την διεξαγωγή της Ονειρούπολης σημείωσε χθες μιλώντας στα “Χ” : «Οι προτάσεις που κατατέθηκαν εμπεριέχουν στο πνεύμα τους τη λειτουργία της «Ονειρούπολης» με δυναμική βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιόδου που θα διεξαχθεί. Ο σχεδιασμός βασίζεται σε δέσμη δράσεων η οποία δεν θα προσελκύει επισκέπτες όμορφων περιοχών αλλά θα τονώνει το εορταστικό κλίμα των ημερών, θα υποστηρίζει την εμπορική κίνηση και θα δημιουργεί μια στέρεα βάση υποδομών που με ασφάλεια μπορούμε να υπολογίσουμε ότι θα είναι χρήσιμες στο διηνεκές και τις διοργανώσεις των εν λόγω εκδηλώσεων. Ο κεντρικός άξονας των αποφάσεών μας είναι να μην χάσει η “Ονειρούπολη” την επαφή της με το κοινό που την υποστηρίζει και παράλληλα να εξοικονομηθούν χρήσιμοι πόροι που θα διατεθούνόταν η διοργάνωση θα λειτουργήσει σε συνθήκες κανονικότητας. Όμως, πέρα από τα παραπάνω, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι προκειμένου να διοργανώσει κάποιος μια σειρά εκδηλώσεων τέτοιου μεγέθους και να τις κρατήσει τόσο ψηλά στην προτίμηση του κοινού για πάρα πολλά χρόνια, είναι σύμφωνο με τους κανόνες και της λογικής και της αγοράς ότι θα πρέπει να επενδυθεί».
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Μιχάλης Μλεκάνης μιλώντας στα “Χ” είπε ότι «Εμείς, ως παράταξη, ψηφίσαμε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, επειδή σε μεγάλο βαθμό αποδέχθηκε τις προτάσεις που κάναμε. Δηλαδή, να επεκταθεί ο φωτισμός και η διακόσμηση στα χωριά, τις συνοικίες, το εμπορικό κέντρο αλλά και στο βόρειο τμήμα του Δημοτικού Κήπου. Προτείναμε επίσης, να γίνει με διαγωνισμό η διαδικτυακή πλατφόρμα της Ονειρούπολης και όχι με απευθείας ανάθεση και να είναι κάτι το εντελώς πρωτοποριακό που θα κάνει τη διαφορά στην προβολή και την διαδικτυακή επίσκεψη της Ονειρούπολης.
Συμφωνήσαμε να γίνει χορήγηση μασκών με το λογότυπο της Ονειρούπολης όπως και η διακόσμηση της ζωγραφικής προσώπου. Επίσης είχαμε προτείνει να γίνει και φέτος το στήσιμο των δυο σπιτιών που είναι σήμα κατατεθέν της Ονειρούπολης στον Δημοτικό Κήπο ενώ είχαμε διευκρινίσει ότι η μεγαλύτερη δαπάνη να αφορά τον στολισμό και φωτισμό με ταυτόχρονο περιορισμός όλων των υπόλοιπων δαπανών. Αυτά έγιναν δεκτά με την αναφορά πως ότι θα γίνει θα κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΕΟΔΥ και των μέτρων που θα ισχύουν εκείνη την περίοδο και ότι το σύνολο της εκδήλωσης θα προσαρμόζεται στα προβλεπόμενα μέτρα».
Η θέση της παράταξης “Project” ήταν να μην διεξαχθεί καθόλου η Ονειρούπολη λόγω του κινδύνου που υπάρχει από την εξάπλωση της πανδημίας. Αναλυτικά οι θέσεις της παράταξης για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι: «Από τα τέλη του 2019 ο πλανήτης δοκιμάζεται από άκρη σε άκρη από τον COVID-19. Σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο έχουν επέλθει αλλαγές που είναι πρωτόγνωρες για όλους μας. Από την κατάσταση αυτή δεν θα μπορούσε να γλιτώσουν μεγάλες εκδηλώσεις, που εξ ορισμού γίνονται με την παρουσία κόσμου. Η Ονειρούπολη ήταν η πρώτη και μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη γιορτή και εξακολουθεί να προσελκύει όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες επισκεπτών, τόσο εσωτερικά από όλο τον νομό Δράμας, όσο και από εισερχόμενους επισκέπτες και τουρίστες από όλη την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες. Το όνομα της είναι πολύ ισχυρό και παρά τα λάθη και τις αστοχίες περασμένων ετών έχει αντέξει, παρά τις πολλές και αξιόλογες προσπάθειες έχουν γίνει σε άλλους Δήμους.
Η θέση της παράταξής μας για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων 2020 και Πρωτοχρονιάς 2021 είναι ότι δεν πρέπει να ρισκάρουμε να χαλάσουμε την καλή υγειονομική εικόνα του νομού. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η Ονειρούπολη 2020-2021 πρέπει να ακυρωθεί εξ ολοκλήρου.
Κατά την άποψή μας, η ακύρωση της Ονειρούπολης, όσο κι αν στεναχωρήσει μικρούς και μεγάλους, δεν θα πλήξει ούτε στο ελάχιστο το ισχυρό brand της εκδήλωσης. Επιπλέον, θα αποφευχθεί ο συνωστισμός, που θα φέρει η, έστω και μικρή, ανάπτυξη σπιτιών του χωριού της Ονειρούπολης, είτε αυτή γίνει μόνο στην Πλατεία είτε και σε άλλα μέρη. Τέλος, ο Δήμος θα εξοικονομήσει ένα πολύ σοβαρό ποσό, από το ποσό που έχει γραφτεί στον
Προϋπολογισμό του 2020. Έχουμε πει εδώ και καιρό ότι σκοπός του Δήμου Δράμας για την φετινή εορταστική περίοδο πρέπει να είναι η ψυχολογική τόνωση των δημοτών και η οικονομική τόνωση της αγοράς, όσο αυτό είναι δυνατό και όχι η προσέλκυση επισκεπτών.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Project προτείνει εκτεταμένο στολισμό του εμπορικού κέντρου της Δράμας, αλλά και στολισμό κεντρικών δρόμων των γειτονιών και των χωριών του Δήμου μαζί με τη σχεδίαση και λειτουργία μιας διαδραστικής ιστοσελίδας της Ονειρούπολης. Το κόστος που θα επωμιστεί ο Δήμος με την πρότασή μας είναι στις 40 χιλιάδες ευρώ, σε αντιπαραβολή της πρότασης της δημοτικής αρχής που βρίσκει σύμφωνη και τη μείζονα αντιπολίτευση, που είναι της τάξης των 175 χιλιάδων ευρώ.
Αντιλαμβανόμαστε ότι το 2020 είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους εμπόρους, τους ανθρώπους της εστίασης, τους ξενοδόχους, τους ανθρώπους που βασιζόταν στους επισκέπτες της Ονειρούπολης και περίμεναν να πάρουν μια οικονομική ανάσα την περίοδο των Χριστουγέννων. Ωστόσο, ο φόβος ενός τοπικού lockdown καραδοκεί και, όπως έχουμε δει από άλλα παραδείγματα πόλεων και Νομών, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει σε λίγες ημέρες. Η έστω και μικρή ανάπτυξη της Ονειρούπολης μπορεί να προσελκύσει κόσμο από διπλανές πόλεις και, σίγουρα, θα λειτουργήσει αρνητικά στο κομμάτι του συγχρωτισμού. Θα είναι πολύ μεγαλύτερο το κόστος που θα πληρώσουμε ως Δήμος και ως επαγγελματίες αν η κατάσταση επιδεινωθεί και ο Νομός μας, ξαφνικά, μπει στο κόκκινο. Αυτή η χρονιά θα περάσει και την επόμενη, όλοι ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα διορθωθούν με την ανάπτυξη εμβολίου για τον COVID-19. Το όνομα της Ονειρούπολης δεν θα πληγεί. Απεναντίας, θα το προστατεύσουμε από την απευκταία περίπτωση της ραγδαίας εξάπλωσης κρουσμάτων κατά τη διάρκειά της, που θα δυσφημίσει τη Δράμα μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Η στάση τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση. Εκτός κι αν μέσα τους γνωρίζουν (ή ακόμη και ευελπιστούν) ότι θα έρθει η κεντρική κυβέρνηση να υποκαταστήσει την ατολμία τους και να ακυρώσει όλες τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Με αυτόν τον τρόπο δημοτική αρχή και μείζων αντιπολίτευση θα βρούνε την ευκαιρία να διώξουν από πάνω τους την ευθύνη να ακυρώσουν τη φετινή Ονειρούπολη, όπως προστάζει η λογική και η θέση που έχουμε όλοι μας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Καλούμε τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταψηφίσουν την πρόταση της δημοτικής αρχής, που συνεπικουρείται και από την μείζονα αντιπολίτευση και να ψηφίσουν την πρόταση του Project για την ακύρωση της φετινής Ονειρούπολης για λόγους προάσπισης της υγείας των δημοτών».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», η οποία υπερψήφισε την διεξαγωγή της Ονειρούπολης, κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, επανέλαβε χθες στα “Χ” την θέση του ότι θα πρέπει η εκδήλωση να γίνει πολύ περιορισμένα λόγω της υγειονομικής κρίσης και να δοθεί περισσότερη βάση στην ανάπτυξη της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ονειρούπολης, για την οποία θα πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα από εκείνα που προβλέπει ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ