«Γονάτισε» κυριολεκτικά η εστίαση στη Δράμα

0
1175

– Ανέστης Τοπαλίδης στα «Χ»: «Οι επιχειρήσεις είναι στο έλεος του Θεού αυτή τη στιγμή»
– «Υπάρχει κατάστημα εστίασης στη Δράμα με λογαριασμό ρεύματος ύψους 9.600 ευρώ, μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο»


 

Ισχυρότατο χτύπημα δέχτηκαν οι επιχειρήσεις εστίασης στη Δράμα, με την υπερβολική αύξηση του ενεργειακού κόστους, που μάλιστα ήρθε μέσα στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, με τα γνωστά προβλήματα για τον κλάδο. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν γονατίσει οικονομικά. Τρεις από αυτές έκλεισαν μόνο μέσα στον Ιανουάριο, ενώ οι πολλές προσπαθούν να ενταχθούν σε ρυθμίσεις, καθώς είναι αδύνατον να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας, κ. Ανέστης Τοπαλίδης, είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν έρθει για τον Δεκέμβριο αντιστοιχούν σε τεράστια ποσά. Τα μικρότερα ποσά που έχουμε ακούσει από συναδέλφους, επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης, είναι της τάξης των τριών χιλιάδων, τεσσάρων χιλιάδων ή πέντε χιλιάδων ευρώ. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για λογαριασμούς οι οποίοι είναι ακραίοι, όχι μόνο για την παρούσα κατάσταση, αλλά και γενικότερα. Οι πιο πολλοί εστιάτορες αυτή τη στιγμή έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις. Είναι δύσκολο να πληρώσουν αυτά τα ποσά εφάπαξ. Πλέον πολλά μαγαζιά στη Δράμα δεν μπορούν να επιβιώσουν. Ήδη μέσα στον Ιανουάριο έχουν κλείσει τρία μαγαζιά εστίασης, εξαιτίας όλης αυτής της πίεσης, η οποία σχετίζεται και με τα μέτρα που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας και έχουν περιορίσει τον αριθμό των πελατών. Ο κόσμος δεν βγαίνει τόσο πολύ έξω. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και ένα σωρό οικονομικά βάρη που πνίγουν τις επιχειρήσεις. Από τη μία πλευρά έχουμε τους υψηλούς λογαριασμούς του ρεύματος που έρχονται στις επιχειρήσεις. Από την άλλη, οι αυξήσεις στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος δυσκολεύουν και τους πελάτες μας, περιορίζοντας την οικονομική τους δυνατότητα».
Η οικονομική ασφυξία των επιχειρήσεων εστίασης στη Δράμα είναι πλέον αισθητή, μετά και τις υψηλές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί σε πολλές περιπτώσεις. Ο κ. Τοπαλίδης εξηγεί: «Εγώ προσωπικά, ως πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων, έχω στείλει πάρα πολλές επιστολές σε συνεννόηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων, σε όλα αρμόδια υπουργεία, αλλά και στον πρωθυπουργό. Μέχρι στιγμής, από τις επιστολές που έχουμε αποστείλει προς την κυβέρνηση, δεν έχουμε κάποια ενημέρωση ότι θα ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης ή ενίσχυσης των επιχειρήσεων εστίασης. Δεν βλέπουμε φως στον ορίζοντα και νομίζω ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει κατάστημα εστίασης αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Δράμας, που του ήρθε ο λογαριασμός ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο, ύψους 9.600 ευρώ. Αυτά τα ποσά δεν μπορούν να πληρωθούν, γιατί όλη αυτή την τεράστια αύξηση, από τις πρώτες ύλες μέχρι το ενεργειακό κόστος, την έχουν απορροφήσει οι επιχειρήσεις. Δεν έχουν γίνει ανατιμήσεις στους τιμοκαταλόγους σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Αν αυτό γινόταν, θα έπρεπε να έχουμε κάνει ανατιμήσεις της τάξης του 50%. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πελάτες με τέτοιου είδους ανατιμήσεις».
Ο κλάδος της εστίασης και ειδικότερα οι εστιάτορες περιμένουν ακόμα, όπως λένε, την επιδότηση ενοικίου, την οποία ζήτησαν στη διάρκεια του προηγούμενου lockdown, ενώ δεν έχουν πάρει ακόμα και την επιστρεπτέα προκαταβολή. Όπως δηλώνουν, πολλοί επαγγελματίες του κλάδου πέρασαν όλη αυτή την κρίση μόνοι τους. Όλα αυτά, παρότι, όπως λέει και ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων της Δράμας: «Ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα, που είναι η εστίαση, είναι στο έλεος του Θεού αυτή τη στιγμή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ