Με θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για σήμερα

Περιφέρεια ΑΜΘ – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας

0
1425

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Δευτέρας 7/2 έως και σήμερα Τρίτη 8/2 για την περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με το Α/Α 3/2022 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που εκδόθηκε μεσημέρι της Δευτέρας, και με βάση τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα που απέστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναμένονται στην Περιφέρειας ΑΜΘ:
-θυελλώδεις βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 8 με 9 μποφόρ και την Τρίτη μέχρι και 10 μποφόρ,
-βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές,
-χιονοπτώσεις σε ορεινές, και ημιορεινές περιοχές.
-τα φαινόμενα την Τρίτη θα συνοδεύονται από αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά 8 με 10 βαθμούς Κελσίου.

Η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας παρακαλεί τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Συγκεκριμένα στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση καταιγίδων και βροχοπτώσεων οι πολίτες να φροντίζουν:
-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου παρακαλούνται οι πολίτες να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr ή να επικοινωνούν τηλεφωνικά μέσω του 100 με τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις.
Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!