«Hi-tech» επίβλεψη ηλικιωμένων

0
487

«Η τεχνολογία θα πρέπει να ενσωματώνεται στον τρόπο ζωής των ανθρώπων και όχι το αντίθετο». Ακολουθώντας αυτόν τον κανόνα, η δρ Αφροδίτη Κονιδάρη δημιούργησε ένα τεχνολογικό προϊόν το οποίο παρέχει φροντίδα σε ηλικιωμένους και ευπαθή άτομα χωρίς να απαιτεί κάποια επιπρόσθετη ενέργεια από την πλευρά του χρήστη. Πρόκειται για το Tenderbox, ένα σύστημα ασφάλειας που επινόησαν η ίδια και ο Ρέι Τζανγκ, και επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων την αποτελεσματικότερη επίβλεψή τους.
Πώς όμως το πετυχαίνουν αυτό; Οι δύο δημιουργοί του προϊόντος που ίδρυσαν από κοινού, το 2017, τη νεοφυή εταιρεία Tendertec, επιχειρούν να αναπτύξουν τεχνολογία βασισμένη σε αισθητήρες δωματίου οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν τις κινήσεις των ηλικιωμένων, δίνοντας τη δυνατότητα στις οικογένειές τους να έχουν άμεση ενημέρωση τόσο για τη συμπεριφορά τους όσο και για την εκδήλωση τυχόν ατυχημάτων. «Το Tenderbox επεξεργάζεται ουσιαστικά τα δεδομένα από τους ειδικούς αισθητήρες που τοποθετούνται σε κάθε δωμάτιο χρησιμοποιώντας αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης», εξηγεί η κ. Κονιδάρη. Προσθέτει, δε, ότι το σύστημα σκανάρει τους χώρους του σπιτιού και ανιχνεύει πιθανές πτώσεις, καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και μη συνηθισμένες συμπεριφορές των ηλικιωμένων και των ευπαθών ατόμων. Οι συμπεριφορές μπορεί να αφορούν τη μη λήψη γευμάτων ή νερού, τα οποία συνήθως παρατηρούνται σε ευπαθή άτομα που ζουν μόνα τους χωρίς φροντίδα. Αυτό ενδεχομένως υποδεικνύει ότι το άτομο παρουσιάζει τα πρώτα συμπτώματα ασθενειών που χρήζουν διερεύνησης.
Η καινοτομία που περιβάλλει το προϊόν της Tendertec διαφέρει αισθητά από εκείνη αντίστοιχων προϊόντων, τα οποία υποχρεώνουν τον χρήστη να φοράει κάποιο αξεσουάρ. Τέτοια είναι τα λεγόμενα wearables, δηλαδή ειδικά βραχιόλια ή μεταγιόν, η αποτελεσματικότητα των οποίων εξαρτάται αποκλειστικά από τη συχνότητα εφαρμογής τους από τον ίδιο τον χρήστη.
Αντιθέτως, το προϊόν της Tendertec ανιχνεύει αυτόματα τα περιστατικά, στέλνει ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο και προσφέρει στους παρόχους φροντίδας πρόσβαση σε δεδομένα, τα οποία τους επιτρέπουν να προλαμβάνουν προβλήματα υγείας που μπορεί να εκδηλώσουν ευπαθή άτομα. Η έδρα της βρίσκεται στο Κάρντιφ της Ουαλλίας, ενώ ήδη έχει κάνει τα πρώτα της βήματα στη Βρετανία. «Επειτα εξετάζουμε να επεκταθούμε στην αγορά της Ολλανδίας αλλά και στη Γαλλία». Παραθέτοντας ορισμένα στοιχεία σχετικά με τις συνήθειες των ηλικιωμένων ατόμων, η κ. Κονιδάρη αναφέρει ότι στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, ένας στους τρεις ηλικιωμένους ζει μόνος του, με τον αριθμό των ατόμων που επιλέγουν να ζουν στο σπίτι τους μέχρι ολοένα και πιο προχωρημένη ηλικία να αυξάνεται διαρκώς. Παράλληλα, σε κράτη όπως η Βρετανία τα κονδύλια για την κοινωνική φροντίδα έχουν το τελευταίο διάστημα περικοπεί και τα «ηνία» έχουν αναλάβει ιδιωτικοί πάροχοι, ωθώντας προς τα πάνω τις ιδιωτικές δαπάνες για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. «Το budget για την κοινωνική φροντίδα έχει μειωθεί αισθητά στη Βρετανία κατά 7 δισ. λίρες από το 2010», αναφέρει η κ. Κονιδάρη, προσθέτοντας ότι o προϋπολογισμός μιας οικογένειας επιβαρύνεται με όλο και περισσότερα έξοδα για τη φροντίδα και την παρακολούθηση της υγείας ενός ηλικιωμένου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ