Η ανάπλαση «ξυπνά» μετά από 20 χρόνια

0
5987

Σε πλήρη αναμόρφωση του χειμάρρου Καλλιφύτου μέχρι την ιρλανδική γέφυρα του Αρκαδικού προχωρά η Π.Ε. Δράμας, με έργο αξίας 4,2 εκ. ευρώ.
Εκατέρωθεν της κοίτης του χειμάρρου θα δημιουργηθούν φωταγωγημένοι πεζόδρομοι για τους περιπατητές.

Τέλος σε μια εκκρεμότητα που υφίσταται εδώ και περίπου δύο δεκαετίες δίνει η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Πρόκειται για την πλήρη ανάπλαση της περιοχής του χειμάρρου Καλλιφύτου, που ξεκινά από τον πλακοσκεπή αγωγό στο ύψος του πάρκου Κυπρίων Αγωνιστών και καταλήγει στην ιρλανδική διάβαση του Αρκαδικού. Η διαδρομή που περνά πίσω από τα θερμοκήπια της Δράμας είναι πανέμορφη. Η αξιοποίηση είχε προγραμματιστεί να αρχίσει από την εποχή που Δήμαρχος Δράμας ήταν ο κ. Μ. Τζίμας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας με τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο προχώρησε στην εξασφάλιση του ποσού των 4.200.000 ευρώ για τη μελέτη και την υλοποίηση του έργου. Η μελέτη του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί από την Π.Ε. Δράμας και αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται στη Διαχειριστική Αρχή. Είναι, δηλαδή, λίγο πριν την δημοπράτησή του, όπως εξήγησε στα «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος είχε αναφερθεί στο εν λόγω έργο κατά την παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας τον Ιανουάριο, όπου ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου για σειρά ζητημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη στα όρια του Δήμου Δράμας.
Στο πλαίσιο του έργου, θα γίνουν παρεμβάσεις στα πρανή του χειμάρρου με συρματοκιβώτια (σαζανέτ), θα καθαριστεί από τη ρύπανση η κοίτη του χειμάρρου και θα τοποθετηθεί ειδικό πέτρωμα για την επαναφορά της ζωής στον χείμαρρο. Παράλληλα, δεξιά και αριστερά της κοίτης του χειμάρρου θα δημιουργηθούν φωταγωγημένοι πεζόδρομοι προς χρήση των περιπατητών κ.ο.κ.
«Ξεπαγώσαμε το έργο μετά από 20 χρόνια και μέσα σε μερικούς μήνες φτάσαμε στη φάση που βρίσκεται σήμερα, δηλαδή λίγο πριν την δημοπράτησή του. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και είναι ενταγμένο στα αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της κοίτης του χειμάρρου με στόχο να μπορεί να εκτονωθεί η ροή του νερού πολύ γρήγορα σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων. Μέσω αυτής της διαδικασίας επιτυγχάνεται και η αξιοποίηση της περιοχής του χειμάρρου, αφού θα γίνει πλήρης ανάπλαση μέχρι και την ιρλανδική γέφυρα που οδηγεί στο Αρκαδικό» εξήγησε ο κ. Γ. Παπαδόπουλος.
Σε ό,τι αφορά την ίδια την ιρλανδική γέφυρα (η οποία, όπως είναι γνωστό, αντιμετωπίζει προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων), θα υπάρξει σε επόμενη φάση ξεχωριστή παρέμβαση για τη δημιουργία νέας γέφυρας σε διαφορετικό σημείο της διαδρομής του χειμάρρου, σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!