Σκόπιμη παραπληροφόρηση για το πράσινο σκουλήκι – Στην παρούσα φάση δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας

0
13057

Μιλάει στα «Χ» ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κ. Σίμογλου.

Για προσπάθεια παραπληροφόρησης που αφορά την επικινδυνότητα του πράσινου σκουληκιού στην παρούσα φάση της βαμβακοκαλλιέργειας κάνει λόγο η ΔΑΟΚ Δράμας.
Η υπηρεσία κατέστησε σαφές στους βαμβακοπαραγωγούς ότι κατά την τελευταία περίοδο διαπιστώθηκε προσπάθεια παραπληροφόρησης, αλλά και πρόκλησης πανικού για την επικινδυνότητα της τρέχουσας γενιάς του πράσινου σκουληκιού.
Ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου επεσήμανε στα «Χ» ότι υπάρχουν εταιρείες φυτοφαρμάκων που έχουν διοχετεύσει διάφορες πληροφορίες σε παραγωγούς, οι οποίες προκάλεσαν ανησυχία, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. «Οι παραγωγοί θα πρέπει να προβληματίζονται, να σκέπτονται, να παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους και να διαβάζουν τα δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων. Υπήρξε ενημέρωση από ορισμένες εταιρείες ότι δήθεν υπάρχει ανάγκη να γίνουν ψεκασμοί για τη γενιά του πράσινου σκουληκιού που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, δεν προκύπτει τίποτε τέτοιο από το δίκτυο των παγίδων που έχουμε, επομένως είναι μια προσπάθεια επηρεασμού των παραγωγών που δεν συνάδει με τις αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, οι οποίες είναι η μόνη ουσιαστική και επιστημονική προσέγγιση» τόνισε ο κ. Σίμογλου.
«Ευτυχώς οι παραγωγοί υπήρξαν συγκρατημένοι, δεν ενέδωσαν σε αυτή την παραπληροφόρηση και καλώς έπραξαν. Στην παρούσα φάση, δεν υφίσταται κάποιος ουσιαστικός λόγος ανησυχίας» πρόσθεσε ο κ. Σίμογλου και εξήγησε ότι τέτοιες προσπάθειες έχουν επαναληφθεί λίγο-πολύ και τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο η προσπάθεια παραπληροφόρησης κατά τη φετινή περίοδο, για κάποιο λόγο, ήταν πιο έντονη και προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στον κόσμο. «Οι μη αναγκαίες επεμβάσεις στην παραγωγή μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Μπορούν να δημιουργήσουν ανισορροπία στο αγροοικοσύστημα, με την έννοια ότι, όταν χαλάσει η ισορροπία, μειώνονται τα ωφέλιμα έντομα που προστατεύουν την παραγωγή και ρυθμίζουν τους πληθυσμούς των φυτοφάγων, γεγονός που είναι εις βάρος της παραγωγής και έχει οικονομικό κόστος για τον αγρότη» εξήγησε ο κ. Σίμογλου.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ Δράμας αναφέρει για το ίδιο θέμα:
«Ενημερώνουμε τους καλλιεργητές βαμβακιού της Π.Ε. Δράμας ότι διαπιστώθηκε το τελευταίο διάστημα επιχειρούμενη, συντονισμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης και πρόκλησης πανικού σχετικά με την τρέχουσα γενεά πράσινου σκουληκιού (γενεά Ιουλίου). Όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει, η μόνη επιστημονική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των εχθρών του βαμβακιού είναι η εφαρμογή των αρχών της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας. Αυτές εμπεριέχονται κάθε φορά στα Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων Βαμβακιού που εκδίδονται από τη ΔΑΟΚ Δράμας και αναλύονται εμπεριστατωμένα στις Οδηγίες Ολοκληρωμένης Καταπολέμησης στη Βαμβακοκαλλιέργεια του ΥΠΑΑΤ. Επισημαίνεται ότι φορέας υλοποίησης του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Βαμβακιού στην Π.Ε. Δράμας είναι η ΔΑΟΚ Δράμας. Καλούνται, λοιπόν, οι καλλιεργητές βαμβακιού να διαβάζουν τα Δελτία που εκδίδονται, να παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους σύμφωνα με τις οδηγίες και να μην επηρεάζονται από αναξιόπιστες πηγές πληροφόρησης. Οι υπεύθυνοι επιστήμονες των καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και οι συνταγογράφοι που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Δράμας καλούνται να ενημερώνουν και να υποστηρίζουν τους καλλιεργητές στο έργο τους. Κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια περιορισμού του κόστους παραγωγής, κυρίως σε ό,τι αφορά άστοχους ψεκασμούς και επεμβάσεις φυτοπροστασίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ