Πάγια τα προβλήματα στον Αρκαδικό

0
5044
Τα ψηλόκορμα δέντρα στο Δημοτικό Σχολείο του Αρκαδικού απο τα οποία πέφτουν κλαδιά στην αυλή λόγω του αέρα

Θα έπρεπε να έχουν λυθεί πριν από πολλά χρόνια.

Μπορεί ο συνοικισμός του Αρκαδικού να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια η συνέχεια του αστικού ιστού της πόλης, ιδιαίτερα μετά την κατασκευή των εργατικών κατοικιών στην περιοχή, ωστόσο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει φαίνεται ότι δυστυχώς δεν τυγχάνει ισότιμης αντιμετώπισης.
Αυτό τουλάχιστον ήταν το συμπέρασμα του χθεσινού ρεπορτάζ των “Χ” στην περιοχή, στο πλαίσιο του οποίου διαπιστώσαμε ότι τα προβλήματα όχι μόνο είναι πολλά, αλλά υπάρχει και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην επίλυσή τους. Πολύτιμη βοήθεια στην προσπάθειά μας, να προσεγγίσουμε τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Αρκαδικού, ήταν η πληροφόρηση που είχαμε από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης “Πόλη+Ζωή” κ. Φώτη Νικολαΐδη.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φώτης Νικολαίδης μας ξεναγεί στα προβλήματα του Αρκαδικού

Προχωρώντας από την οδό Παγγαίου στις γειτονιές του Αρκαδικού, διαπιστώσαμε συνθήκες που δεν αρμόζουν σε εικόνες σύγχρονων πόλεων. Δρόμοι που δεν έχουν καν άσφαλτο, ανύπαρκτα σήματα οδικής κυκλοφορίας πέραν των σημείων που βρίσκονται διαβάσεις. Εγκαταλελειμμένες και παραμελημένες δημοτικές εκτάσεις. Αποχετευτικό δίκτυο που λόγω της μικρής διατομής των αγωγών, δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους κατά τις περιόδους βροχοπτώσεων. Ελλιπείς παιδικές χαρές αλλά και άφθονη άγρια βλάστηση στα πεζοδρόμια που εισβάλλει στην άσφαλτο και εμποδίζει σε ορισμένες περιπτώσεις την ασφαλή διέλευση των οχημάτων.
Από πού να αρχίσει και κυρίως πού να τελειώσει κανείς, καταγράφοντας τα προβλήματα στον Αρκαδικό.
Οι εικόνες που συνοδεύουν το ρεπορτάζ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

δρόμοι χωρίς όνομα στρωμένοι με χαλίκι αντί για άσφαλτο

Σε μικρή απόσταση από την οδό Παγγαίου και προχωρώντας προς το εσωτερικό του συνοικισμού διαπιστώνει κανείς ότι το οδικό δίκτυο έχει πολλά προβλήματα. Η κατάσταση του ασφαλτοτάπητα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι οδηγοί αντί για άσφαλτο υποχρεούνται να ακολουθήσουν χαλικόδρομους, δηλαδή τμήματα με άσφαλτο όπου υπάρχουν διαστήματα χωματόδρομου που δημιουργούν προβλήματα διέλευσης αυτοκινήτων και πεζών το χειμώνα κατά την περίοδο των βροχών.
Η πρώτη επίσκεψή μας στην παιδική χαρά του Αρκαδικού ήταν απογοητευτική. Ο χώρος μαρτυρά την απουσία επαρκούς συντήρησης και κυρίως την απουσία παιχνιδιών, καθώς διαθέτει μόνο κούνιες. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι καταφύγιο παιχνιδιού για πολλά παιδιά της περιοχής κάθε απόγευμα, άρα απαιτεί περισσότερη προσοχή και ευαισθησία.

εμφανής η έλλειψη παιχνιδιών στην παιδική χαρά που περιλαμβάνει μόνο κούνιες

Τα παγκάκια που υπάρχουν γύρω από την παιδική χαρά βάφτηκαν από τους εθελοντές της περιοχής και την πρόεδρο της Κοινότητας Δράμας κ. Εύη Αθανασιάδου, μόλις τις προηγούμενες ημέρες, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από τις υπηρεσίες του Δήμου της Δράμας. Αυτή ήταν και η παρατήρηση κάποιων κατοίκων που συναντήσαμε και μας υπενθύμισαν ότι καλός είναι ο εθελοντισμός αλλά οι ίδιοι πληρώνουν δημοτικά τέλη και απαιτούν περισσότερη προσοχή από τις υπηρεσίες.

τα παγκάκια κοντά στην παιδική χαρά βάφτηκαν πρόσφατα από εθελοντές

Ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα, αν όχι το σημαντικότερο στην περιοχή του Αρκαδικού είναι ότι οι αγωγοί του δικτύου αποχέτευσης έχουν μικρή διατομή και κάθε φορά που υπάρχει έντονη βροχόπτωση οι αγωγοί γεμίζουν εύκολα με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές, όπως στην οδό Λαμπριανίδου, πολλά υπόγεια να γεμίζουν με όμβρια νερά αλλά και λήμματα από τις αποχετεύσεις. Η δυσοσμία και η ταλαιπωρία των κατοίκων σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μάλλον αδικαιολόγητες εν έτη 2020. “Πληρώνουμε στον Δήμο Δράμας, αλλά δυστυχώς χωρίς το ανάλογο αντίκρυσμα -μας είπαν αρκετοί κάτοικοι, προσθέτοντας- παραπονεθήκαμε αλλά δεν έγινε τίποτε”.
Προβλήματα υπάρχουν και στο Δημοτικό Σχολείο Αρκαδικού όπου πολλές φορές από τον δυνατό αέρα αποκολλούνται κλαδιά από δύο ή τρία ψηλόκορμα δέντρα που βρίσκονται στον προαύλειο χώρο. Ο κίνδυνος για τους μαθητές, κατά την περίοδο που λειτουργεί το σχολείο είναι υπαρκτός. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποιο δυσάρεστο περιστατικό. Εντωμεταξύ και εντός του σχολείου οι αθλητικές εγκαταστάσεις χρειάζονται ανανέωση. Τα τσιμεντένια δάπεδα είναι ιδιαιτέρως φθαρμένα με λακκούβες και τα όργανα στους χώρους εκγύμνασης χρειάζονται συντήρηση ή αντικατάσταση. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το γήπεδο του Αρκαδικού το οποίο δυστυχώς δεν έχει κερκίδα για τους θεατές παρότι αυτό αποτελεί χρόνιο αίτημα της περιοχής. Έντονο είναι το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης άγριας βλάστησης και στον Παιδικό Σταθμό του Αρκαδικού, όπου όπως ισχυρίζονται κάτοικοι της περιοχής, έχουν γίνει αντιληπτά ερπετά και τρωκτικά.
Εντός του Αρκαδικού επίσης υπάρχει εγκατελειμμένος και ένας δημοτικός χώρος που έχει γίνει καταφύγιο για παρατημένα οχήματα και κατά καιρούς μετατρέπεται σε μπαζότοπο.
Σημαντικό πρόβλημα είναι και η έλλειψη επαρκούς οδικής σήμανσης στους δρόμους του Αρκαδικού, πέραν των σημείων όπου βρίσκονται διαβάσεις. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων για τους οδηγούς αλλά και για τους πεζούς καθώς υπάρχουν πολλές διασταυρώσεις.
Τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που περιγράψαμε, αλλά αν θα έπρεπε να σταματήσουμε σε κάποιο από αυτά, μέχρι και την επόμενη επίσκεψή μας, είναι το ζήτημα του παλιού δικτύου ύδρευσης το οποίο αποτελείται από αμιαντοσωλήνες. Εφόσον δεν ανήκει σε καμία από τις τρεις ζώνες ύδρευσης του δικτύου της πόλης της Δράμας, θα πρέπει να υπάρξει κάποιου άλλου είδους μέριμνα για να αντικατασταθεί.
Η στάση μας στον Αρκαδικό, απέδειξε ότι ήταν παραπάνω από αναγκαίο να αναδείξουμε τα παραπάνω προβλήματα. Φεύγοντας, κρατήσαμε την ελπίδα ότι οι αρμόδιοι θα φροντίσουν να επιλύσουν κάποια από αυτά, προκειμένου όσοι από τους κατοίκους μας μίλησαν, να μην αισθάνονται ότι αποτελούν δημότες δεύτερης κατηγορίας. Ευελπιστούμε ότι ο Δήμος Δράμας τελικά θα παρέμβει και μάλιστα σύντομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ